5 tipp, amire albérlet kiadás során érdemes odafigyelni!

albérlet kiadó lakás

Az ingatlanpiacon a laikusok számára is jól látható változások figyelhetők meg. Az elmúlt évben többféle hatás is érte a területet, és valljuk be, nem a kívánt irányba mozdultak a tendenciák. A rezsiköltségek emelkedése a régi, szigetelés nélküli, vagy korszerűtlen fűtési rendszerrel rendelkező házakat eladósorba taszította. A jelenlegi építőanyag árak mellett kevesen döntenek úgy, hogy a teljes homlokzati hőszigetelés, a nyílászárók cseréjének és a fűtéskorszerűsítésnek a költségeit egyaránt felvállalnák. Ez maximum akkor lehet opció, ha a kedvező vételár alapvető tényező, és a korszerűsítés ráér a későbbiekben is.

Az aktuális hitelkamatok miatt sokan inkább a kivárás mellett döntenek, és a vásárlás helyett időszakosan az albérletet választják. A legtöbbször az albérletkeresés nehézségeivel találkozhatunk, ám ha magánszemélyként kívánunk kiadni lakást, házat, akkor sem egyszerű a helyzet, Cikkünkben most a Maxapró segítségével sorra vesszük azokat a tényezőket, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a kiadó albérlet meghirdetése során.

Valósághű képek

Az apróhirdetések útján albérletet keresők nemcsak az ár, hanem a képek alapján is kezdenek érdeklődni. Ha a környezet igényes, az elhelyezkedés is megfelelő, akkor akár magasabb árat is kifizetnek azért, hogy az élettér az elvárásoknak megfelelő legyen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy manipulált képeket lenne célszerű feltölteni. Ugyan a fényviszonyok némi javítást igényelhetnek, de a retusálás albérlet kiadás során sem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A foltos falak ugyan eltüntethetők képen, de a valóságban gyorsan fény derül mindenre.

Korrekt ár?

Mi számít manapság korrekt árnak? Miért érdemes akár a piaci ár alá menni? A kiadó albérletek piacán sokan rossz tapasztalatokkal rendelkeznek, és úgy vélik, inkább olcsóbban adják az ingatlant, de ne legyen abból átjáróház, és hosszútávú, legalább 1 évre szóló szerződést kívánnak kötni az érdeklődővel. Ez is egy lehetséges opció, ugyanakkor tény, hogy a valós piaci értéknél jelentősen kevesebbért nem érdemes kiadni az ingatlant.

Szerződés!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a szerződés fontosságát! Az adójogi szempont csak az egyik, de a tulajdonosi jogok érvényesítése további nélkülözhetetlen eleme a dolognak. Nem ritka, hogy közjegyző előtt kötött szerződésre van szükség, mások ügyvédjükre esküsznek, és nála kívánják a bérleti szerződést megkötni a leendő albérlőkkel. Mindez a jogok érvényesítése és a kötelezettségek viselése kapcsán egyaránt kiemelt szerephez jut.

Választani tudni kell!

Jó esetben az apróhirdetésre többen is jelentkeznek, és a megtekintést követően bizony a kiadónak kell arról dönteni, ki legyen a befutó. Vannak, akik munkáltató igazolást kérnek az érdeklődőktől, ám ez általában elriasztja az embert, hiszen ez abszolút magánügynek számít, hogy ki mennyit keres. A kaució és az első havi bérleti díj kifizetése jogos igény, ha pedig már ennek kapcsán is alkudozni kíván valaki, akkor biztosan nem ő lesz az ideális bérlő.

Gondolj a másik oldalra is!

Amikor egyértelműen kijelented a hirdetésben, hogy gyermek és kisállat kizáró oknak számít, azzal magadról is bizonyítványt állítasz ki. Természetesen minden jogod megvan arra, hogy Te határozd meg, milyen feltételekkel adod bérbe ingatlanod, de néha érdemes a bérlői oldal nehézségeibe is belegondolni. A kisállat is lehet szófogadó és lakásban éléshez szoktatott, ahogy a gyermek sem feltétlenül rongál és tesz tönkre mindent maga körül. A személyes találkozás, az intelligencia elsődlegesnek számítanak akkor is, ha a megfelelő albérlő megtalálása a cél.

Array