Utazás nagy pakkal vonaton és buszon

utazás nagy csomaggal

Na igen, nem könnyű mutatvány autó nélkül végigbumlizni az országot – netán többet is – akár csak egy hosszú hétvégén is. Ám nem szükségszerű, hogy a sok bőrönd és csomag rémálommá váljon, csupán kellő önmérséklet és jókora adag praktikum kérdése az egész.

Mennyi holmit vigyünk?

A titok egyik nyitja a tudatos szelektálás, amihez rendkívül ügyesen kell lavíroznunk a minimálisan szükségesnél egyetlen darabbal sem több láthatatlan mezsgyéjén. Legyünk nagyon gyakorlatiasak, és alaposan gondoljuk át, milyen programokhoz mire lesz feltétlenül szükségünk. Amiből csak lehet, csomagoljunk univerzálisan hordható és egymással jól kombinálható darabokat (farmert, pólót, egyszerű inget/blúzt), amelyek többféle helyzetben is megállják a helyüket.

Mennyi és milyen csomagunk legyen?

A tömegközlekedés legnagyobb kihívása, hogy sokat kell cipekedni a lakóhelyünk és a pályaudvar, illetve az úti cél között. Nem elég, hogy ez erősen behatárolja a csomagok számát és súlyát, de még azok méretét is, hisz egy XL-es, ducira tömött kofferral sem felszállni, sem elférni nem tudunk mondjuk egy tömött buszon vagy egy vonat ülései között. Ezért fontos szempont, hogy:

 • személyenként maximum három csomagunk legyen,
 • a súlyuk elbírható legyen,
 • a legnagyobb se legyen XL-es méretű,
 • a legnagyobb is könnyen mozgatható, szükség esetén emelhető legyen.

Ennek megfelelően ideális összeállítás, ha például van:

 • egy közepes nagyságú (M vagy legfeljebb L méretű) bőrönd vagy utazótáska,
 • plusz egy kisebb hátizsák vagy egy nagyobb válltáska (lehetőleg átvetős) a személyes iratainknak és az utazás alatt szükséges étel-ital, olvasnivaló stb. számára.
  Amennyiben kis méretű válltáskát viszünk magunkkal, alighanem szükségünk lesz egy plusz szatyorra az útiholmi számára – ez már az erősen kényelmetlen megoldás, de ha rákényszerülünk, válasszunk egy könnyű, szintén vállra vehető táskát.
 • Ha laptopot is viszünk magunkkal, akkor ezt még mindig megúszhatjuk anélkül, hogy lekötné a szabad kezünket: választhatunk laptoptartós hátizsákot, vagy pedig a bőrönd húzókájára rögzíthető laptoptáskát vigyünk magunkkal, így ez nem foglalja le a kezünket.

Óriási előnye annak, amikor háti- vagy válltáskába pakoljuk a személyes úti holminkat, hogy a nagy kofferhez utazás közben nem kell hozzányúlnunk, az akár a busz rakterében is utazhat, illetve hogy cipekedés közben az egyik kezünk szabad marad.

Bőrönd vagy utazótáska?

Ez a holmink mennyiségétől is függ, hisz az utazótáskák űrtartalma (néhány kivételtől eltekintve) legfeljebb egy M-es méretű bőröndével ér fel. De a legfontosabb szempont, hogy minél kevesebb súlyt kelljen cipelnünk. Erre egyértelműen a kerekes bőröndök kínálják a legjobb megoldást. Ha valamiért nem vagyunk bőrönd pártiak, akkor feltétlenül kerekes utazótáskát válasszunk.

Bőrönd – kemény- vagy puhafedeles?

Ez elsősorban ízlés kérdése, melyben részben esztétikai, részben praktikus szempontok érvényesülnek:

A puhafedeles bőrönd

 • kevésbé kényes,
 • általában kisebb súlyú,
 • mérete kissé „képlékenyebb”: ducira is megtömhetjük, ha pedig kevesebb holmit teszünk bele, valamivel laposabb marad; bővíthető méretű is létezik belőle,
 • ugyanakkor kevésbé védi a holmit a gyűrődéstől, beázástól, ütődéstől.

puhafedeles bőrönd utazáshoz

A keményfedeles bőrönd

 • jobban védi a holminkat,
 • mindkét fele külön-külön megpakolható és leszorítható,
 • a legújabb polikarbonát és polipropilén bőröndök szinte törhetetlenek és ultrakönnyűek,
 • ám a régebbi típusok nagyobb súlyúak és a külsejük sérülékenyebb.

Bőrönd – kettő- vagy négykerekes?

Mindkettő nagyon praktikus, más-más előnyökkel:

 • a kétkerekes bőröndöt félig megdöntve magunk után húzzuk, tehát a súlyt részben mi magunk cipeljük. Előnye, hogy könnyebben navigálunk vele lépcsőn, járdaszegélyen, illetve a kerekek félig süllyesztve vannak, és ezért kisebb helyet foglalnak.
 • a négykerekes verzió ún. bolygókerekekkel van ellátva, ami minden irányba mozog. Ezt állított helyzetben magunk mellett görgetjük, azaz nem cipelünk semmi súlyt. Hátránya, hogy járdaszegélynél át kell emelni, illetve a kerekek nagyobb helyet foglalnak.

kerekes utazótáska

Praktikus kiegészítők

Hatalmas előnyt jelent cipekedés közben, ha a bőröndnek igazán ergonomikus a kialakítása, azaz legalább két állásban rögzíthető a teleszkópos húzókar, és van rajta kényelmesen párnázott kézi fogantyú a hosszabb és a rövidebb oldalon is, továbbá, ha minél kisebb a bőrönd önsúlya, ami – nem is gondolnánk – 2,2-től akár 5 kg-ig is terjedhet.

utazási kiegészítők

Tömegközlekedéssel való utazáskor különösen jó szolgálatot tesznek a praktikus utazási kiegészítők, mint például az övtáskák, melybe az értékeinket, iratainkat biztonsággal elhelyezhetjük; létezik belőle rejtett verzió is. Csakúgy, mint a rejtett pénz- és irattárca, melyet nyakba akasztva vagy övre bújtatva is viselhetünk. Szintén a biztonságunkat szolgálják a bőröndlakatok, míg a fejpárnák a kényelmes utazást, pihenést szolgálják.

Array