Tényleg annyira hatásosak a sugárvédelmi ruhák?

sugárvédelem

Az egészségügyben dolgozók esetében szigorú szabályok határozzák meg, hogy milyen mértékű sugárterhelésnek lehetnek kitéve, ami nem csak attól függ, hogy mennyit dolgoznak hanem attól, hogy van-e megfelelő szintű védelem. Létezik ugyan megfelelő minőségű sugárvédelmi ruha számukra csak sajnos, ahhoz nem minden esetben jutnak hozzá a dolgozók.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy tényleg annyira hatásosak-e ezek a kiegészítők, valamint kitérünk arra, hogy a sugárvédelmi fejfedők webáruházban is beszerezhetőek-e.

Mi a sugárvédelmi ruházat feladata?

A sugárvédelmi ruházat feladata, hogy megvédje az emberi szervezetet a káros röntgen sugaraktól. A röntgenezés során, amikor az emberi testet vizsgálják, akkor nemcsak a beteget, hanem az egészségügyi dolgozókat is éri sugárterhelés, ezért őket védelemmel kell ellátni, hiszen egész munkaidejük alatt ki vannak téve a veszélynek. Akkor megfelelő a védelem, ha a sugárvédelmi ruhák minősége jó, nincsenek elöregedve, berepedezve.

Mindenhol megkapják a védőfelszerelést a dolgozók?

Sajnos Magyarországon vannak olyan kórházak, ahol nincs megfelelő sugárvédelmi ruházat a dolgozók számára, mert a radiológia már agyonhasznált, ósdi védőruhákkal van felszerelve. Miután a tárolásuk sem a megfelelő módon történt, repedezett, foszlott anyagú ólomkötények voltak használatban. Miután a röntgen alá tették, kiderült, hogy átengedi a sugarakat ezzel kárt okozva az ott dolgozók szervezetében.

A védőfelszerelések tekintetében hiányos volt a készlet is, nincs elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg, vagy kesztyű így sokan a saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe. Ami azt jelenti, hogy a műtétre, operációra befekvő beteg részére nincs megfelelő védőfelszerelés, még a gyerekeknek sem.

Ezután az orvosok utána néztek a Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzatnak, de kiderült jelenleg az sincs a kórháznak, mert nyolc éve lejárt, azóta pedig senki nem törődött vele. Ebben az esetben azonban az esetleges sugárterhelés miatt a végrehajtott műtétek nem jogszerűek.

A hiányzó védőfelszerelés biztosítása a munkáltató felelőssége, a pajzsmirigyvédő, az ólomkesztyű, a védőszemüveg és a doziméter, amely a személyt érő sugárterhelés kimutatására szolgál. Még az agy megfelelő mértékű megóvása is létfontosságú a dolgozók számára, ezért a fej káros sugárzástól való megvédésére fejvédőt terveztek. A fejvédő gyermek és felnőtt méretben rendelhető meg és tépőzárral állítható. A sugárvédelmi fejvédők azonban szerencsére beszerezhetők a Labor-Elektronika Kft boltjában.

Mit kell tenni, hogy a védőfelszerelést megóvjuk a károsodástól?

A sugárvédelmi ruházatnak megfelelő tárolóeszközöket kell biztosítani.

Ezek lehetnek:

  • védőruha tároló fali

  • mobil védőruha tároló

  • nagy teherbírású vállfa röntgen védőruhához

A sugárvédelmi ruházatot lehetőleg lógatva kell tárolni, vigyázni, hogy hőforrás közelébe ne kerüljön, és figyelni az éles eszközök kártételére is. A védőruhákat és eszközöket speciális tisztítószerrel kell kezelni, ami fertőtlenítésre is alkalmas.

Sugárvédelmi ruházat vizsgálata

Minden sugárvédelmi eszközt évente kétszer át kell vizsgálni a károsodások, gyűrődések miatt. Ennek egy röntgengéppel történő átvizsgálást is tartalmaznia kell.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a sugárvédelmi védőruhák, akkor lehetnek hatásosak, ha azok teljesen hibátlanok, nem szakadtak, nem gyűrödtek, minden évben ellenőrzik azokat a károsodások felderítése miatt. Nem utolsó sorban használják őket a dolgozók.

Array