Tavaszi füvesítés

tavaszi füvesítés

A tavaszi füvesítés általában a legsikeresebb. Ha szép gyepet szeretnél, akkor érdemes április vagy május hónapra időzíteni a füvesítést. Néhány szabály betartásával és megfelelő fűmag vásárlásával elkerülheted a buktatókat és idén már te lehetsz a “szomszéd, akinek a kertje mindig zöldebb”. 

Így ne füvesíts!

Sokan belefutnak abba a hibába, hogy a barkácsboltokban sétálva meglátják a fűmagokat, bedobják találomra az egyiket a kosárba és a délután folyamán már szórják is ki a kertbe oda, ahová a csodás gyepet megálmodták. Pár hét múlva pedig csalódottan megállapítják, hogy nem lett szép pázsitjuk és általában a fűmagot okolják. 

Ilyen esetekben sokszor a fűmag megválasztása sem tudatos és az olcsó fűmagok összetétele is magában hordozza a füvesítés kudarcát. Azonban a füvesítés menete több teendőből áll annál, hogy a septiben megvásárolt fűmagot gyorsan kiszórjuk és a többit pedig rábízzuk az anyatermészetre. Most lássuk, hogyan csináljuk profin! 

A füvesítés menete

Mint minden kerti munkánál, itt is nagyon fontos az előkészítés. A legtöbb esetben a gyomtalanítással kell kezdenünk az előkészítést. Ezt végezhetjük gyomírtóval vagy környezetbarát módon gyomlálással, de ez utóbbi esetében többször is érdemes elvégezni, mert a földben lévő gyommagok később is kikelhetnek. 

füvesítés menete

A terület előkészítése

A gyepesíteni kivánt területet érdemes felásni és a talajban trágyát keverve porhanyósítani azt. A trágyázáshoz használhatsz szerves trágyát vagy kifejezetten gyeptrágyát. Legalább 10-15 cm mélyen végezd el a földmunkát. A fűcsomóknak nem nyúlik mélyre a gyökere, viszont fontos, hogy jó vízáteresztő talajban tudjanak növekedni. Egy szárazabb időszak után vagy egy anyagos talajon, ami csontszárazra keményedett esélytelen lesz a szép gyep előzetes földmunka nélkül. Ha nem porhanyósítjuk a földet, akkor a gyep foltokban fog kinőni és a köztes helyeken a rezisztens gyomok fognak csak kihajtani. 

Válassz megfelelő fűmagot

Aranyszabály, hogy a fűmagon nem érdemes spórolni és később is mindig ugyanazt a fűmagot vásárold a gyepfelújításhoz, mint amit az első füvesítéskor vásároltál.

A jóminőségű fűmag vegyes összetételű és szépen fog fejlődni. Például a KoiMánia webshopban kapható Landscaper Pro fűmagok összetételének meghatározásánál minden eshetőségre gondoltak. Találsz köztük szárazságtűrő vagy kimondottan árnyéktűrő keveréket. Ha szerettek a kertben focizni, akkor a sportfűmag vagyis a Performance lesz a jó választás. A napos és árnyékos területekkel egyaránt megáldott kertekbe pedig a Sun and Shade keverék lesz a favorit, ami nekünk is nagy kedvencünk, mert csodaszép pázsitot eredményez.

Fűmag kijuttatása és a locsolás

A fűmagot kb. 1 cm mélyre kell vetni, vagyis beleforgatni a talajba. A mennyiséget illetően 50 grammot érdemes számolni egy négyzetméterre. Ettől kevesebbet ne, mert ismét a gyomoknak engedünk teret, ha túl ritka lesz a gyep. Ha nem vagy gyakorlott, akkor érdemes fűmagszóró kiskocsival kiszórni a fűmagot, így biztosan egyenletes lesz.

A csírázáshoz folyamatos nedvességre lesz szüksége a friss gyepnek. ez azt jelenti, hogy naponta 3x  – 4x meg kell locsolni szitáló vízpermettel a következő 3 héten át. Semmiképpen ne erős vízsugárral, mert kimoshatja összehordhatja a fűmagokat.  Április – májusban a természetes csapadék is besegít a locsolásba remélhetőleg. 

Az első fűnyírást 3-4 hét múlva kell elvégezned, amikor már biztonsággal rá tudsz lépni a fiatal gyepre, vagyis a fűszálak szépen vissza egyenesednek. A fűnyírót ilyenkor magasabbra kb. 5 centire állítsd. 

Array