Targoncásként szeretnék dolgozni, mi kell hozzá?

targoncás

Ha stabil állást keresel, ahol ráadásul az elhelyezkedés is gyorsan megy, akkor a targoncázást neked találtak ki. Ugyan a targoncás állás a “fizikai munkás” besorolást kapta, ennél jóval többet kínál, de annyival többet is vár el a targoncavezetőtől. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a munka gördülékenyen folyjon egy nagyobb áruházban, raktárban, vagy akár egy építkezésen targoncások nélkül. Egy targoncás nem pusztán árukat emelget egész nap, de emellett rálátása van a logisztikára is, így a felelőssége is megnő. De mi kell ahhoz, hogy te is a munkaerőpiac elengedhetetlen részévé válj? Elmondjuk.

Ki lehet targoncavezető?

Amilyen keresett szakma a targoncavezető, legalább olyan egyszerű azzá válni. A korábbi jogszabályok előírták a gépkezelői OKJ-t, és csak azután lehetett targoncás vizsgát tenni. Az új jogszabályok értelmében viszont ma már “előélet” nélkül is, bárki megszerezheti a targoncás jogosítványt a megfelelő targoncás képzés elvégzésével.

És hogy miért jó ez a képzés? Bizonyára sokan találkoztunk már azzal az ördögi körrel, miszerint ahhoz, hogy felvegyenek egy új munkahelyre, tapasztalatra van szükség. De mégis honnan szerezzek tapasztalatot, ha sehova nem vesznek fel? A targoncás képzés erre a problémára is kínál megoldást, még pedig úgy, hogy a munkavédelmi és elméleti tananyag mellett gyakorlati órákat is magába foglal. Ezáltal azok, akik megszerzik a gépkezelő jogosítványt, nem csak jogosultak lesznek a targonca vezetői állás betöltésére, de kellő tapasztalatot is gyűjtenek a képzés során.

A targoncavezetői képzés során a résztvevők megismerkedhetnek a targoncák különféle típusaival. Általában az irányítás módja alapján rendezhetjük őket csoportokba. Targoncás jogosítványt tehát szerezhetünk gyalogkíséretű targoncára, vezetőállásos targoncára, vezetőüléses targoncára, vontató targoncára és autonóm komissiózó targoncára.

Ahogy már említettük, bárki jelentkezhet targoncavezetői képzésre, nincs szükség semmilyen előképzettségre. Az egyetlen feltétel, hogy a jelentkező rendelkezzen egészségügyi alkalmasságival, valamint a hatósági vizsga előtt betöltse a 18. életévét.

A targoncás feladatai

A targoncás munka sokak számára tűnhet elsőre monotonnak. Egész nap egy ülésben ülni és hallgatni a folyamatos zúgást. Ezek valóban nehézséget jelenthetnek, de ennél jóval többről van szó. A targoncavezetőnek értelmeznie kell a rá vonatkozó dokumentumokat, ezáltal belelát a logisztikába. A targoncás tanfolyamnak köszönhetően pedig ért a gépek karbantartásához, vagyis az is az ő feladata. Egyszóval, igen változatos tud lenni a napi teendő, ezért nem kell félni a kiégéstől.

Egy targoncástól hatalmas odafigyelést várnak el, nehogy baleset történjen a raktárban, vagy éppen az építkezésen. Természetesen mindenkire vonatkoznak a munkavédelmi előírások, de aki a targoncában ül, fokozottan ügyel arra, nehogy valaki gondtalanul közelítse meg a mozgásban lévő járművet.

Most pedig nézzük, hogy konkrétan mit is csinál egy targoncás. Ha egy áruházban, vagy raktárban dolgozik, akkor a targoncás pakolja le az árukat a beérkező teherautókról és kamionokról. Targoncások végzik az áruk mozgatását, és a tárhelyekre is ők rendezik be. Emellett a targoncás feladata még a komissiózás is, vagyis ők válogatják össze egy megrendeléshez a kívánt termékeket. Foglalkoznak még árukötözéssel és csomagolással, valamint a raktári rend betartásával.

Miért legyél targoncás?

Most már egyértelmű, hogy a targoncás munkakör nem hogy nem monoton, de napról napra változik, és rengeteg koncentrációt és precizitást igényel. Azért is nagyszerű választás a targonca vezetői pozíció, mert a tanfolyamot könnyű elvégezni, pár hét alatt megvan (az egyik legrövidebb tanfolyam), és nem is olyan drága. Vagyis, ideális pályakezdők számára.

Aki rendelkezik minimális nyelvtudással, bátran szerencsét próbálhat külföldön is, hiszen ahogy itthon, úgy más országokban is egész évben várják az árumozgató munkásokat. Annyi a különbség, hogy külföldön még magasabb bért kínálnak. A fizetés miatt itthon sem kell aggódni, ugyanis tavaly többet kerestek targoncázással, mint földmunkagép kezeléssel.

Az elhelyezkedési terület is rendkívül változatos lehet, mivel a raktározás és logisztikai területek mellett nagyobb áruházakban, és építkezéseknél is alkalmaznak targoncásokat. Azt is fontos megjegyezni, hogy bár elsőre férfi munkának tűnhet, női targoncások is egyre gyakrabban tűnnek fel a munkaerőpiacon.

Egy kis érdekesség: a Targoncakupa

Amennyiben végleg a targoncázás mellett döntöttél, nem árt, ha megismerkedsz a Targoncakupával. Ez egy országos rendezvény, ahol 250 előre nevezett targoncás méri össze az ügyességét, és a targonca kezelői tehetségét.

A verseny több fordulóból áll, ahonnan csak a legügyesebbek jutnak tovább. A résztvevőknek olyan változatos feladatokat kell végrehajtania, mint például meggyújtani egy gyufát a targonca villájával, vagy ugyancsak a targonca villájával bejuttatni egy kosárlabdát a gyűrűbe.

Aki pedig sikerrel vette az összes akadályt, nem csak a dobogó csúcsára, de a nemzetközi Targoncakupára is eljut. Ezért aztán megéri gyakorolni, mert a targoncázás nem csak egy állás, hanem egy külön létforma.

Array