Szép megoldások kerti kiülő építésére

fa kerti bútor tűzrakóval

A jó idő közeledtével egyre többet gondolunk a kertben töltött időre, előző évek emlékezetes grillpartijaira és a hangulatos nyári estékre. Cikkünkben most bemutatunk néhány kerti kiülő megoldást, amelyekkel sokat hozzáadhatsz a kint töltött idő minőségéhez. Akár most alakítod ki a kerted, akár csak felfrissítenéd a kinti szezonra, ezek a tanácsok és ötletek biztosan hasznosak lesznek!

Nagy tavaszi teraszfrissítés

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tartozik terasz a házadhoz, de még nincs kültéri bútorod, vagy épp lecserélnéd a meglévőt, csak épp nem tudod, mit válassz, akkor most segítünk eligazodni. Még mielőtt elindulnál bútort nézni, gondold át a következőket:

Mennyi hely áll rendelkezésre? Mérd meg a teret, hogy lásd, kényelmesen elfér-e majd egy egész kerti szett, vagy esetleg csak egy kisebb asztal és pár szék? Milyen céllal töltöd a legtöbb időt a szabadban? Gyakran tartasz nagy grillpartikat, vagy inkább a csendes elvonulások híve vagy? Tudod tárolni valahol a bútorokat télen, vagy kint állnak majd egész évben? Ha igen a válasz az utóbbira, akkor kimondottan fontos, hogy tartós és időjárásálló anyagot válassz, máskülönben kétévente cserélned kell majd. Persze más a helyzet, ha a bútorok tető alatt állnak majd, de a hidegtől így sem lesznek igazán védve.

Az alumíniumból készült kerti bútorok népszerűek, mert könnyűek és strapabíróak, nyugodtan kint hagyhatod őket a szabadban, egyedül a párnák elhelyezéséről kell gondoskodnod.

Az acélból készült kerti bútorok rendkívül tartósak abban az esetben, ha megfelelően vannak kezelve rozsdával szemben, de ettől függetlenül nem ajánljuk, hogy ezt válaszd, ha gyakran ki lesz téve esőnek. Ha viszont fedett a teraszod, akkor jó opció lehet, és ráadásul jó áron lehet hozzájutni ehhez a fajtához.

A keményfából készült kerti bútorok kétség kívül a legszebbek. Hátrányuk, hogy rendszeres (évente legalább egyszer) gondozást igényelnek, ugyanis nem bírják a tartós ázást és a nagy mennyiségű csapadékot; a vékony lécek megvetemedhetnek, az eresztékek meglazulhatnak a beszivárgó víztől. Lakkozással, festéssel és olajozással azonban hosszú évekre ellenállóvá teheted a kültéri élettel szemben. Persze ettől függetlenül érdemes beszerezned egy bútor takarót, amivel a hideg hónapokban betakarod.

A mesterséges rattan az egyik leggyakrabban használt alapanyag kerti bútorok gyártásában, nem véletlenül. Ellenálló (bár az UV-sugárzást nem szereti, ezért ezt is érdemes olyan helyre választani, ahol legalább részben védve van ettől) és emellett könnyű is, így adott esetben egyszerű átrendezni a teraszt vagy erkélyt. A különböző barkács-és lakberendezési boltokban óriási választékban kaphatóak műrattan bútorok a legkülönfélébb méretekben, így biztosan találsz majd olyat, ami a legjobban illik a teredbe. Vásárláskor azonban kérdezz rá a garanciára, a várható élettartamra!

Egy megszépült teraszon a kiegészítők és szép növények teszik fel az i-re a pontot. Bátran kísérletezz a párnák színeivel, válassz egy szép kültéri szőnyeget, lógass fel néhány lámpást és egy égősort, válassz szép kaspót a növényeknek és máris kész a terasz, ahol öröm lesz tölteni minden pillanatot.

Pergola – hangulatos kerti menedék, amelyet a hűvösebb napokon is használhatsz

Egy kerti pergola remek befektetés a kertben töltött minőségi időtöltéshez: segítségével létrehozhatsz egy olyan életteret, ahol együtt lehet a család vagy a baráti kör, nyugodtan beszélgethettek, vacsorázhattok, miközben védve vagytok az erős napsugárzástól és szemerkélő esőtől, repkedő rovaroktól, legyektől. Pergolát akkor is telepíthetsz, ha már van akár egy teraszod, de nagy a család és szeretnél még egy helyet, ahol elférnek akár a gyerekek, miközben ti a teraszon beszélgettek. De terasz hiányában a pergola remek alternatíva lehet! Számos méretben, kialakításban kaphatóak, de akár egyedit is készíttethetsz, hogy a legjobban passzoljon a kívánt területre. Berendezheted kerti bútorokkal, grillezhetsz az árnyékában vagy akár medence fölé is telepítheted.

A kivitelezést sokan fából oldják meg, de egyre elterjedtebbek az asztalos szaktudást nem igénylő, kecsesebb, letisztultabb és modernebb megjelenésű, alumíniumból készült megoldások. Fa esetében valamivel több dolgod lesz vele később, mivel ezt rendszeresen kezelni kell, és még a gondos karbantartás mellett sem lesz olyan tartós, mint egy aluból készült változat. A fa fő előnye, hogy ha van egy jó ácsod, akkor ebből az anyagból bármilyen élképzelés megvalósítható. Ezen kívül barátságos, gyönyörű és természetes hatását semmilyen más anyag nem helyettesíti. Az alumíniumból készült, polikarbonát fedésű pergolák egyre népszerűbbek, áruk az elmúlt évek alapanyag áremelkedései miatt manapság már nem is magasabb a fánál, és tartósságban, ellenállóságban is felveszik a versenyt a fával.

Üldögélés a tűz körül – kerti tűzrakó építése házilag

Ha szeretsz vendégeket fogadni a kertben, akkor biztosan megfordult már a fejedben egy kerti sütőhely építése. A grill- és kerti partik hangulata utánozhatatlan: nincs olyan dolog, ami jobban összehozza a családot és barátokat, mint a közös sütés a tűz körül.
Ha van némi érzéked a barkácsoláshoz, vagy valakinek a családban, akkor nem is szükséges kész szerkezetet vásárolnod. A legegyszerűbben kivitelezhető verzió a téglából kirakott, kör alakú tűzrakó. Ha van a háznál megmaradt bontott tégla, akkor azt is felhasználhatod, hogy pénzt spórolj. A kerti sütőt telepítsd olyan helyre, ahol a közelben nincsen tűzveszély, például nem lóg rá egy fa lombja, ugyanakkor van egy kis félárnyék. Célszerű könnyen megközelíthető, sík területet kijelölni a sütőnek, amit le lehet betonoztatni vagy térkövezni – ez jól fog jönni, különösen akkor, amikor esős idő után használnátok a sütőt. De a betonozott vagy térkövezett talaj azt is megakadályozza, hogy idővel besüllyedjen a tűzrakó.

Akinek nincs kedve habarcsot keverni és téglát vágni, a hely előkészítése után akár ragasztás nélkül összeállítható, természetes látványt nyújtó, kész kerti sütőt is vásárolhatsz, melynek nagy előnye, hogy amilyen gyorsan összerakható, ugyanilyen sebességgel szét is lehet szedni és át lehet helyezni máshová.

Ha a helyére került a tűzrakó – akár saját készítésű, akár készen vásárolt – akkor nincs más dolgod, mint beszerezni néhány kültéri széket és hintaágyat, amelyekben helyet foglalhattok a tűzrakó körül, és máris kész a hangulatos kültéri kiülő, a grillpartik legjobb helyszíne.

Array