A patiszon hámozása elsőre bonyolult feladatnak tűnhet, hiszen a csillagtöknek elég fura alakja van, de egy kis praktikával egyszerűbben megoldható, mint gondolnád!
Patiszon hámozása lépésről lépésre
1.Vágd félbe a patisztont! Ha feldarabolod, sokkal könnyebb lesz pucolni, mintha egyben hagyod.
2. Egy kanál segítségével vájd ki a magokat. Ha nincsen sok magja a patiszonnak, akár benne is hagyhatod, ez egyéni ízlés kérdése.
3. A patiszon hámozásának következő lépése, hogy a tetején és alján lévő szárát egy kés segítségével vágd ki. Egyszerűbb most megcsinálni, mint később.
4. Vágd ujnyi szeletekre a patiszont. Hogy milyen alakúra vágod a patiszont, attól is függ, hogy hogyan szeretnéd felhasználni. Ha rántott patiszont szeretnél készíteni, akkor 6-8 mm vastag szeletekre érdemes vágni, mert nem jó, ha túl vékony a patiszon és szinte csak panírt eszik az ember.
5. Egy zöldséghámozó vagy egy éles kés segítségével vágd le a patiszon héját, és már kész is vagy!
Ugye, hogy nem volt bonyolult, de akár el is hagyhatod ezt az egész műveletsort, mert ha nagyon zsenge patiszont vásároltál, aminek puha a héja, akkor nem szükséges a patiszon pucolásával bajlódni, mert megpuhul annyira főzés/sütés közben, hogy nem zavaró.