Modern fűtési megoldások a Föld védelméért

modern fűtés

A szomszédban dúló háború miatt sokan félnek attól, hogy idén télen megint az egekbe szökik a földgáz ára. Bár egy új fűtési rendszer kialakításának hasonlóan magas a költsége, de mivel ez utóbbi egy befektetés, ezért előbb-utóbb megtérül.

Érdemes azonban olyan fűtéstechnológiát választani, ami időtálló, megbízható és rövid határidőn belül megvalósítható — nem kell hónapokat várni a szakemberek túlterheltsége miatt.

Az alábbiakban ezekről a modern fűtési megoldásokról lesz szó.

A legjobb fűtési megoldások a tél közeledtével

A gyors technológiai fejlődésnek köszönhetően a modern fűtési rendszerek is jelentős átalakuláson mentek keresztül az utóbbi években, mind a hatékonyság, mind a környezetre gyakorolt hatás tekintetében. A sercegő kandallót vagy a terjedelmes radiátort felváltották az olyan elegáns, kompakt, innovatív megoldások, amelyek kiváló hőtermelést biztosítanak, költséghatékonyak és a fenntarthatóságot tekintve is jobbak, mint múltbéli társaik. 

Fűtőpanel

Ezt a fűtési rendszert — a radiátorhoz hasonló, de annál jóval vékonyabb — lapos panelek jellemzik, amelyek falra szerelhetők, így biztosítva a hatékony helykihasználást. 

A hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben az infrapanelek a levegő helyett közvetlenül a helyiségben található tárgyakat melegítik, ami egyenletes, kellemes meleg érzetet eredményez. Kevesebb energiát fogyasztanak és azonnal — mindenfajta felmelegedési idő nélkül — képesek hőt biztosítani, így hatékonyabb és gyorsabb megoldást kínálnak az otthonok fűtésére, mint a radiátorok. A fűtőpanelek emellett könnyebben telepíthetők, csendesebbek és kevesebb karbantartást is igényelnek, mint más fűtési rendszerek.

hatékony fűtés

Elektromos kazán

Az elektromos kazán az egyik leginkább környezetbarát megoldás a piacon. Mivel nem éget fosszilis tüzelőanyagot, nincs károsanyag-kibocsátás, így kiváló választás lehet a környezettudatos háztulajdonosok számára. 

A kazánok úgy működnek, hogy vizet melegítenek, amely radiátorokhoz vagy padlófűtési rendszerekhez kering. Az elektromos változatok leginkább — környezetbarát voltuk mellett — nagy hatékonyságukról ismertek, mivel a villamosenergia csaknem 100%-át hővé képesek alakítani. Az elektromos kazánok továbbá kompaktak, csendesek és kevesebb karbantartást igényelnek, mint például a gázkazánok, így igen tartós és kényelmes fűtési megoldásnak bizonyulnak.

Hőtárolós kályha

A hőtárolós kályha egy modern technológiával újratervezett hagyományos fűtési megoldás: az égő fa hőjét egy jellemzően kőből vagy kerámiából készült belső elemben tárolja, majd ezt a hőt hosszú időn keresztül fokozatosan — vagy akár egyszerre — adja le. 

Előbbi módszer egyenletes hőmérsékletet biztosít, és csökkenti a gyakori utántöltés szükségességét, míg utóbbi képes akár néhány perc alatt is teljesen felmelegíteni egy helyiséget. 

Emellett ezek a kályhák fenntartható fűtési lehetőséget is jelentenek, mivel megújuló erőforrásokat használnak, és a hagyományos fatüzelésű kályhákhoz képest jóval kisebb károsanyag-kibocsátással járnak.

A három fűtési megoldás mindegyike megtalálható — és meg is vásárolható — a Dimat Fűtéstechnika oldalán!

Képek forrása: Freepik.com

Array