Illatok és hangulat: házi praktikák a pozitív atmoszféra megteremtéséért

nő parfümmel

Az aromaterápia lelkét az illóolajok adják. Az utóbbi években nemcsak ez a módszer terjedt el, hanem általánosságban egyre többen nyitottak az illóolajok, valamint azok jótékony hatásai felé. Mert az már nem igényel bizonyítást, hogy az illatok nem pusztán a lélekre hatnak, bár fontos megjegyezni, hogy önmagában ez is befolyásolja a fizikumot, de a fizikai előnyök is nyomban érzékelhetőek. Íme, néhány otthon is könnyen megvalósítható illatkombináció!

A nyugalom aranyat ér!

Napjainkban a legtöbb betegség hátterében a sokak által közelről is jól ismert stressz áll. A folyamatos feszültség idővel nemcsak az idegeket kezdi ki, hanem konkrét megbetegedésekhez vezethet. Könnyű azt mondani, hogy ne éljen az ember stresszes életet, pláne könnyű ezt akkor mondani, amikor minden a feje tetején áll.

Még jó, hogy az illatok ebben a szorult helyzetben mentsvárként szolgálhatnak. Az egyik legnépszerűbb lazító hatású aroma a levendula. Kevés is elég belőle, mert nagy mennyiségben bódító hatású. Néhány csepp illóolaj a párnára kitűnő alapjául szolgálhat a nyugodt, pihentető alváshoz. A levendulazsákok mobilizálható „nyugtatók”. A szárított levendulával tömött kis párnácskák sokáig megőrzik frissességüket, de annak érdekében, hogy ez a hatás még tovább tartson, jó ötlet egy-egy illóolajcseppel is besegíteni. Így az idegeket nyugtató illatfelhő karaktere hosszan megőrizhető.

A frissesség egyetlen szippantással megtapasztalható!

A borsmenta szintén közkedvelt és keresett, bár sokan a náthás-köhögős időszak egyik Jolly Jokereként tekintenek rá. Ennél azonban jóval többre képes. A parfümgyártók például azokban a parfümökben alkalmazzák, ahol cél a frissesség, üdeség megtestesítése. Hasonlóan a levendulához, nem kell belőle sok, mert különben tényleg könnyedén megvalósulhat a légutak hatékony tisztítása.

A citrusos aromák is nagyszerű választások akkor, amikor napközben elkélne egy kis lendület, amikor épp fogytán az erőből. A mandarin vagy a narancsvirág mindennek tetejében olyannyira ellenállhatatlanok, hogy akár saját, egyedi parfüm is gyártható a közbenjárásukkal.

Mennyire bonyolult feladat egyéni keveréket készíteni?

Egy cseppet sem! Igazság szerint kis mennyiségben hamar kiderül, hogy melyek azok az illatjegyek, amik harmonizálnak egymással, és mik azok, amik jobb, ha messziről elkerülik egymást. Néhány kísérletezés után már jóformán automatikussá válik ez a típusú detektálás, és viszonylag gyorsan kibontakozhatnak az illatvariációk.

Az illóolajok támogatásával ráadásként száz százalékban természetes parfümök is remekelhetőek az otthon nyugalmában. Ebben az esetben aztán a kompromisszumoknak tényleg helyük nincsen. Azok az illatok kerülhetnek bele a tarsolyba, amik ténylegesen ellenállhatatlanok. Emellett a legjobb hír az, hogy a speciális gyógyillatok bekeverésével a parfüm egyszerű kényeztető termékből valami sokkal többé válhat, fogalmazhatunk úgy is, hogy az egészség megőrzőjévé. Mindezt utánozhatatlan formában, mert az biztos, hogy egy ilyen, saját kezűleg legyártott aromakombinációnak párja nincsen.

Array