Miért használnak egyre többen digitális pénztárcát?

digitális pénztárca

A gazdasági hírekben egyre gyakrabban olvashatóak statisztikák, hogy hazánkban is rohamosan terjed a digitális pénztárca alkalmazások használata. Magyarországon a vásárlások fele ugyan még mindig készpénzes fizetéssel zárul, de már 2020-ban is több mint 800.000 kártyát regisztráltak mobiltárcába, amivel használatuk elérte a 14%-ot a felnőtt lakosság körében.

Mi is az a digitális pénztárca?

Már csak ugye azt kéne tudni, mit is takar a digitális pénztárca fogalma, és legfőképpen miért éri meg használni. A digitális pénztárca egy olyan, úgynevezett fintech megoldás, melynek köszönhetően az eddig ismert módszereknél jelentősen nagyobb biztonsággal, és ami legalább ennyire fontos, kényelemben tudjuk bonyolítani fizetéseinket, történjen ez akár a világhálón, akár érintőkártyás terminálon keresztül.

A digitális pénztárca tulajdonképpen egy okostelefonos alkalmazás, melybe rögzíthetjük bankkártyáinkat, hogy aztán éppen úgy használhassuk őket, mint egyébként, csak éppen fizikai valójukban nem kell őket magunkkal cipelni. Persze azért mégsem ennyire egyszerű, hiszen a legtöbb digitális pénztárca alkalmazás a biztonságra is nagy hangsúlyt fektet, és okos megoldással véd meg minket a csalóktól. Teszi ezt úgy, hogy valódi kártyaadataink a fizetéskor rejtve maradnak, mivel személyes kártyánk adatai helyett, egy egyszer használatos digitális kártya adatait adja meg az eladónak a terminálon vagy az interneten keresztül.

Érthetőbben fogalmazva: a valódi kártyád adatait csak az alkalmazás „látja”, visszaélésekre vagy a kártya adatainak ellopására fizetéskor nincs lehetőség.

Fő a biztonság

Talán ennyi információ alapján is könnyen belátható, hogy a digitális pénztárca használatánál biztonságosabb megoldás jelenleg nem áll rendelkezésre kifizetéseink bonyolításához, legyen szó számláink kifizetéséről, webshopban történő vásárlásról vagy éppen az online fogadás bizsergető élményéről.
A digitális pénztárca másik nagy előnye, hogy rendkívül higiénikus, hiszen érintésmentes fizetési megoldásokat kínál, nem kell az ATM vagy a terminál billentyűzetén osztoznunk ki tudja hány kedves embertársunkkal. Elég csak a fogadóeszközhöz közelíteni a készüléket feloldott billentyűzárral, és a fizetés már meg is történt.

A digitális pénztárca előnyei az elmentett bankkártyákhoz képest

Egyes internetes kereskedők oldalán már adott a lehetőség, hogy az ember elmentse a bankkártyája adatait, ha gyakran vásárol az adott oldalon, így nem kell minden egyes tranzakciónál újra bepötyögni a bankkártyaszámot, a nevet, a lejárat dátumát, és a CVV kódot. Kényelmes megoldásnak tűnik, ám az mégiscsak egy kellemetlenség marad, hogy minden egyes kereskedő felületén akikkel kapcsolatba kerülünk, egyszer mégis csak rögzíteni kell az adatokat. Ezzel szemben a digitális pénztárcák használatával ez a felesleges adminisztráció könnyen elkerülhető, hiszen elég csak egyetlen alkalommal a pénztárca szolgáltató alkalmazásában elmenteni a bankkártyaadatokat, amiket a pénztárca szolgáltató a fizetési tranzakciók során – token formájában – átad a kereskedő fizetési szolgáltatójának. Szerencsére a bankkártya adatok rögzítése a kereskedőknek is plusz adminisztrációt és biztonsági kockázatot jelent, így egyre több weboldalon élhetünk a digitális pénztárca alkalmazások kínálta kényelemmel és biztonsággal.

Digitális pénztárcát, na de kitől?

Ahogy a bankot, hitelkártya kibocsátót is gondos mérlegelés után választunk, úgy a digitális pénztárca szolgáltatók piacán is érdemes körbenézni. Ha a Magyarországon egyre népszerűbb SimplePay valamiért nem nyeri el a tetszésünket, választhatunk a BigTech cégek kínálatából. A nagyok által fejlesztett digitális pénztárcák közül a legismertebbek: az Apple Pay, a Google Pay,a PayPal, az Amazon Pay, az AliPay, a WeChat Pay, és persze a Facebook Pay. Utóbbi óriás cégnél a saját pénz kibocsátása is folyton terítékre kerül, de ez a projekt egyelőre még várat magára.

Digitális pénztárcát mindenkinek

Hogy merre tart a világ digitalizáció, vagy éppen jelen esetben a digitális pénztárcák bevezetésével kapcsolatban, jól mutatja a mértékadó lapokban napvilágot látott hír, miszerint az Európai Unió gazdasági döntéshozói azt fontolgatják, egységes digitális pénztárcát kéne biztosítani minden egyes európai polgárnak, melyben a bankkártyák mellett a hivatalos okmányok virtuális változatát is tárolni lehetne, ezzel könnyítve az ügyintézést a hivatalokban. Szóval a szép új világ már itt toporog a küszöbön, nem kell tőle félni, hiszen a digitális pénztárcák esetében kényelemmel és biztonsággal kecsegtet.

Array