Ezeket a növényeket vetheted már februárban is

vetemény kertben

A téli időszakban sem kell feltétlen tétlenkednünk a kerti munkák tekintetében: januárban előkészíthetjük a terepet, februárban pedig nekiláthatunk a zöldségek, a gyümölcsök és a virágok vetésének. Nézzük, hogy mik a februári teendők a kertben, hogy a nyári időszakban bőséges termésünk legyen!

Megkezdheted a palánták nevelését!

A palántaneveléshez már februárban nekiláthatsz, hiszen legalább 6 hétre van szükség mire a magokból ültethető palánták nőnek. Cserépben vagy műanyag pohárban bátran nevelheted a palántáidat akár a konyhában is. Az ültetéshez használj komposztot vagy palántaföldet, amit érdemes kicsit benedvesíteni és tömöríteni.

A palentáknak sok fényre és párás levegőre van szükségük, illetve 13-25 fok közötti hőmérsékletre. Például a zellernek, a káposztaféléknek, a fejes salátának, a karalábénak, a brokkolinak hűvösebb hőmérséklet is megfelelő, de a paradicsomnak, az uborkának, a paprikának már 20 fok feletti közegre van szüksége.

Van, ami fólia alatt jobban teljesít!

Az időjárás szélsőséges viszontagságaitól védi a termesztendő növényeket a fóliasátor, amely lehet fűtött és fűtetlen is, attól függően, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat szeretnénk nevelni a kertünkben. Melegágyban érdemes termeszteni például a padlizsánt, a korai burgonyát és a fűszernövényeket. Hidegágyban fólia alatt viszont a cékla, a retek és az újhagyma is kiválóan terem.

Szabadföldben vethető növények

Szerencsére vannak azonban olyan magok, melyeket fólia nélkül is el lehet már vetni februárban, mivel az átmeneti fagyok nem okoznak kárt bennük és egyáltalán nincs szükség meleg hőmérsékletre a csírázásukhoz. Persze az fontos, hogy a talaj ne legyen fagyott és sáros, amikor a vetőmagokat elültetjük! Februárban tehát bátran elvetheted például a vöröshagymát, a spenótot, a petrezselymet, a sóskát, a borsót és a rukkolát is.

Array