Húsvéti tojásfestés ötletek kezdőknek és haladóknak

húsvéti tojásfestés ötletek

Nem tudod hogy kezdj neki a húsvéti tojásfestésnek? Ismerkedj meg a különböző tojásfestési technikákkal és készíts gyorsan és egyszerűen szép hímes tojásokat!

Húsvéti tojásfestés előkészületek

Mielőtt nekikezdenél a tojásfestésnek, elő kell készíteni a tojásokat.

Amennyiben dísznek szánod a tojás, ki kell fújni a tojás beltartalmát, hogy csak a héja maradjon, és akkor sokáig eláll a festett tojás. A tojás kifújásáról részletes leírást itt találsz.

Ha a hímes tojásokat az étkező asztalra szánod, akkor a tojásokat meg kell főzni a festés előtt. Szokták tanácsolni, hogy a húsvéti tojást főzzük együtt a sonkával, mert akkor sokkal finomabb lesz az íze. Ez így is van, viszont a sonka mellett főtt tojásokat nem fogod tudni befesteni, mert a héjukon egy zsíros réteg fog képződni. Szóval ha festeni, diszíteni akarod a tojásokat, akkor sima vízben főzd meg őket.

 

Húsvéti tojásfestés kezdőknek

Először nézzünk néhány egyszerűbb tojásfestés technikát, amivel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak.

Tojásfestés alkoholos filccel

A legtöbb háztartástaban van alkoholos filc, szóval ezzel a tojásfestési technikával még az utolsó pillanatban is lehet próbálkozni. Egész egyszerűen rajzolj különböző mintákat a tojásra, és ezekkel diszítsd fel őket.

tojásfestés alkoholos filccel

 

Tojásfestés tojásfestékkel

Több féle márkájú tojásfestéket lehet kapni, ezek általában por állagúak, amiket vízben egy kis ecettel kell feloldani, és ebben a folyadékban kell a tojásokat áztatni. Van amelyikhez hideg, van amelyikhez meleg vizet kell használni, mindenképpen olvasdd el a gyártó útmutatóját a tojásfesték felhasználásához.

tojásfestés tojásfestékkel

 

Tojásfestés természetes alapanyagokkal

Nagyanyáink idejében még nem léteztek bolti tojásfestékek, ők természetes alapanyagokkal, általában különböző zöldségekkel, gyümölcsökkel festették a tojásokat.

  • Hagyma: A lila hagyma és a vörös hagyma héja is nagyszerű tojásfestő anyag. A tojásfestéshez a hagym színes, száraz külső héját használd. Jó sok kell belőle! Önts vizet a hagyma héjára és forrald fel, majd helyezd el benne a tojásokat. Minél tovább hagyod a tojásokat a lében, annál intenzívebb színt kapnak.
  • Vöröskáposzta: A vöröskáposzta leve kékre festi a tojásokat, de fontos hogy hideg vöröskáposzta lébe rakd a tojásokat, mert csak hidegen szinezi meg őket, melegen nem.
  • Céklalé: Ha igazán szép piros tojásokat szeretnél, akkor válaszd a céklát. A céklaléhez adj egy kis ecetet, és a már megfőtt tojásokat tedd bele, majd hagyjd állni őket néhány órát, hogy szép színt kapjanak.

Az alábbi képen láthatod, milyen színűre lehet festeni a tojásokat különböző ételekkel:

 

Tojásfestés körömlakkal

Körömlakkal különleges, márványos színű tojásokat készíthetsz.

Langyos vízbe csepegtess különböző színű körömlakkokat. Ha a körömlakk lesüllyed a víz aljára, akkor nem elég meleg a víz, kezdd újra.

Forgasd meg a tojásokat a körömlakkos vízben, és tedd őket félre száradni.

 

Tojásfestés technikák haladóknak

 

Tojásfestés viasszal

Ez az egyik legrégebbi tojásfestési technika. Először olvaszd fel a viaszt, majd egy vékony eszköz segítségével, mint például kötőtű vagy hurkapálca rajzolj különböző mintákat a viasszal a tojásokra. Várd meg míg megszárad a viasz, majd fesd be a tojásokat akár bolti festékkel, akár valamilyen természetes módon. Azokon a részeken, ahol beviaszoztad a tojást, a festék nem fogja meg a tojás héját, így szép minta fog kirajzolódni. A festés után várd meg, hogy a tojások megszáradjanak, majd egy éles kés vagy tapétavágó segítségével távolítsd el a viaszt a tojásokról.

Tojásfestés batikolással

A batikolással érdekes, egyedi mintájú tojásokat lehet készíteni. Menj ki a kertbe és gyűjtsél különböző formájú leveleket. Tisztítsd meg őket, majd erősítsd rá őket jó szorosan a tojásokra, erre az egyik legjobb módszer harisnyát használni. Ezt követően tedd a festékbe a tojásokat. Azon a helyen ahol a tojást a levél fedte világosabb lesz és látszani fog rajta a levél erezete (már ha elég szorosan rögzítetted a tojásra a levelet!).

tojásfestés batikolással

 

Tojásfestés szalvétázással (decoupage technika)

A szalvéta technikát a tojás felületére pontosan úgy lehet alkalmazni, mint a fára vagy az agyagra. Először fesd be a tojásokat, de mindenképpen világos színt válassz. Vágd ki a szalvétából azokat a mintákat, amiket használni szeretnél, és válaszd le a szalvéta legfelső rétegét. Ha a tojások megszáradtak, tegyél egy kevés szalvéta ragasztót a tojás héjára, és helyezd rá a szalvéta darabot, és a közepétől a szélek felé haladva enyhén ragasztós ecsettel vagy az ujjaiddal simítsd ki a mintát.

Ha ötleteket szeretnél a tojásfestés mintákhoz, nézd meg az alábbi videót!

Nézd meg ezeket is:

.

Array