Hogyan tisztítsuk ki nyomtatónkat szakszerűen?

nyomtató patronok

Az otthoni munkavégzés kényszerű terjedése miatt újra izgalmas téma az otthoni nyomtatás, ráadásul sok munkakörben nem is engedhető meg a teljes digitalizáltság. Emiatt az otthoni nyomtatót le kell poroljuk, rosszabb esetben érdemes újat vennünk. Nézzük, mi a teendőnk, ha van már printerünk otthonunkban!

Poroljuk le a régit

A papírelakadás és a nyomtatóval kapcsolatos egyéb problémák nagyon frusztrálóak tudnak ám lenni. Szerencsére a legtöbb apró probléma egyszerű tisztítással megoldható. Általában csak annyit kell tennie, hogy futtatja az automatikus tisztítási funkciót, amellyel a legtöbb nyomtató rendelkezik. Ha ez nem működik, manuálisan tisztíthatja a papírgörgőket és a patronokat. Csak egy tiszta ruhára és egy kis vízre van szüksége. A nyomtató pillanatok alatt tiszta lehet!

A szoftveres tisztítás során az eszközünk (például egy HP Deskjet nyomtató) – a mosó- és mosogatógépünkhöz hasonlóan – olyan programot futtat le, amely rendesen átmozgatja az alkatrészeket, valamint megjáratja a festékpatronokat is. Ilyenkor a HP DESKJET 2600 patron a lapkülönböző pontjaira nyomtat olyan vastag szöveget vagy emblémákat, amely a fekete és színes festéktartályokat is próbára teszi.

A papírtálcát kihúzva, lehetőség szerint akár teljesen le is szedve tudjuk megtisztítani. Ehhez érdemes egyszerű, de nem szöszölő rongyot választani, esetleg egy fertőtlenítő kendőt alkalmazni. 

A patronok tisztítása

Nyissa ki a nyomtatót, és vegye ki a tintapatront. Helyezze a patront a fúvókákkal lefelé egy tál meleg vízbe. Fontos, hogy a festékes fúvókák a víz alatt maradjanak, hogy könnyen kioldódjon belőlük a felesleges festék. Nem kell aggódni, ez semmilyen módon nem tesz kárt a patronban. 

Ha korábbi példánknál maradunk, vagy annak irodai használatra tervezett változatát és a hozzá való HP OFFICEJET PRO 6230 patront használjuk, a festéktartály könnyen kipattintható a keretből és gyorsan megtisztítható. Néhány percet követően vegyük ki a patront a vízből, törölgessük le és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezzel tovább növelhetjük a patron élettartamát, de vigyázzunk, ha ritkán nyomtatunk, a rendszeres karbantartás ellenére is beszáradhatnak.

A fotó forrása:

yod370 / Shutterstock.com

Array