Hogyan javíthatom az esélyeimet hosszú távon sportfogadás terén?

tenisz játékos

Talán mondani sem kell, mindenki számára egyértelmű, hogy a fogadásnak két fő célja van. Az első a játék, az izgalom. Jobb esetben ez az elsődleges szempont. A sportfogadás és a szerencsejáték egy hobbi, egyfajta kikapcsolódás. Vannak azonban olyan fogadók, akik a második fő célt célozzák meg, vagyis a jövedelmezőséget, a pénznyremények hajszolását. Nyerni nem egyszerű, főleg nem rendszeresen. Időnként ugyanis bejöhet egy tipp, ha értünk egy-két sporthoz, azonban nem biztos, hogy sok pénzt nyerünk belőle, és az sem garantált, hogy gyakran sikerül győzni. Nézzünk szembe a tényekkel; nincsen csoda recept, nincsen olyan módszer, amivel biztos a magas hozamú és rendszeres győzelem. Vannak azonban olyan stratégiák, amelyekkel növelhetőek az esélyeink. A következőkben szeretnénk néhány jó tanácsot adni annak érdekében, hogy hosszú távon jövedelmezőbb lehessen a sportfogadási hobbija.

Az odds-ok megzabolázása: az arbitrázs módszer

Mit szólna hozzá, ha lenne egy olyan stratégia, amellyel kockáztatás nélkül mindenképpen nyerni fog? Talán túl szépnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de valóban létezik ilyen módszer. A probléma csak az, hogy nagyon ritkán adottak hozzá a körülmények.

Ezt a technikát arbitrázs módszernek nevezzük (angolul arbitrage). A lényege a következő: ugyanannak az eseménynek két kimenetelére kell fogadni két különböző bukmékernél. Ha sikerült megfelelő oddsokat találni, akkor biztosan győzni fogunk. Lássuk akkor ezt a módszert részletesebben!

Először is, olyan eseményt kell találnunk, amely több fogadóirodánál is elérhető, és a fő piac két kimeneteles. Ilyen például a tenisz. A játékos győz vagy B játékos győz. Most következik a trükkös rész. Az egyik bukmékernél A játékosnak legyen nagyobb oddsa, a másik bukinél pedig B játékosnak. Minél nagyobb az eltérés A és B odssa között, annál jobb. Például vegyük X és Y fogadóirodát és A és B teniszjátékost. X bukinál A játékos 2,4-es szorzót kap, B pedig 1,7-et. Y fogadóirodánál A játékos 1,7-et, B játékos 2,4-et. Ha X-nél A-ra fogadunk 1000 Ft-ot, Y-nál pedig B-re, akkor mindkét játékosra 2,4-es szorzóval fogadtunk. Az egyik fogadásunk veszíteni fog, a másik nyerni. A cél az, hogy a nyeremény fedezze mindkét fogadást, és még haszon is legyen rajta. Tehát mindkét oldalon feltettünk ezer-ezer forintot, az 2000 Ft. Az egyik oldalon elveszítjük az ezrest, a másikon a 2,4-es szorzó miatt 2400 Ft-ot kapunk vissza. Ez fedezi az összesen feltett 2 ezer forintot, és van 400 Ft nyereség.

Ez így nagyon jól hangzik, és valóban működik is. A probléma azonban ott van, hogy ritkán lehet ilyen eseményt találni, és több bukmékernél is folyamatosan figyelni kell az eseményeket. Ennek ellenére vannak olyanok, akik rendszeresen nyernek fogadáson, akár még olyan nagy összegeket is, hogy az oldal korlátozza a nyereményeiket.

Sose üldözze a veszteségeket!

Sokan ott rontják el, hogy ha veszítenek, akkor egyből újra fogadnak, csak hogy vissza nyerhessék a veszteségüket. Ez a hozzáállás azonban nem eredményes. Aki sikeres fogadó akar lenni, sose üldözze a veszteségeit! Ebben a játékban ugyanis időnként elkerülhetetlen a veszteség. A hirtelen, meggondolatlan újabb fogadás csak még több mínuszt generál. Türelmesen ki kell várni a megfelelő alkalmat, amikor esélyes a győzelem, és csak akkor szabad az egyenlítésre játszani. A vereséggel pedig számolni kell. Nincsen tuti tipp, bármikor előfordulhat, hogy veszít a fogadása. Éppen ezért fontos, hogy készüljön fel a lehetséges veszteségre, és előre határozza meg, hogy mennyi pénzt tud még nélkülözni, ha esetleg veszítene a tipp. Ha veszít, akkor egy ideig ne fogadjon újra, hagyon magának időt megnyugodni, összeszedni a gondolatait, és tervezze meg a következő lépéseket.

Célszerű gondosan számon tartani, hogy mennyi a nyereség, mennyi a veszteség, megtervezni előre a fogadásokat, és a legfontosabb: előre meghatározott összegből játszani. A kitartó tervezés, higgadt, racionális döntések biztosan több sikert hoznak, mint a csalódottságból és idegességből történő üldözése a veszteségeknek.

Legyen racionális, ne az érzelmek vezéreljék!

Ez a tanács minden szerencsejátékra, így a sportfogadásra is érvényes. Valószínűleg mindenki hallotta már, és tudja, azonban néha szükség van emlékeztetni magunkat erre a szabályra. Mindig higgadtan, racionálisan gondolja át a fogadást, és sose fogadjon hirtelen felindulásból, érzelmektől fűtötten! Persze előfordulnak hihetetlen szerencséről árulkodó történetek, de ezekre nem alapzohatjuk a fogadásokat.

Az a tapasztalat, hogy az érzelmek vezérelte fogadás általában nem fizetődik ki, sőt, sokaknak így csökken le fokozatosan a fogadási egyenlege, míg el nem éri a nullát. Sokan ilyenkor sem tudnak racionálisan gondolkodni, és folytatják a vesztes szériát. Ilyen esetekben, ha végképp nem tud megállni, kérjen szakértői segítséget!

A racionális gondolkodás a sikeres fogadás egyik alappillére. Minden döntését gondosan mérlegelje, részletesen gondolja át. Lehetőség szerint hagyjon egy kis időt megfontolni a tervét, ne fogadjon hirtelen felindulásból. Mindig tervezzen hosszabb távra, és számolja ki, mekkora összeg elvesztését tudja magának megengedni, és annál többet ne tegyen kockára! Gyakran hallunk olyan okosságokat, mint “bízz a megérzéseidben” vagy “hallgass az ösztöneidre”. Biztosan nagyon jó tanácsok ezek, de nem a sportfogadás világában. A megérzés itt nem működik, hosszú távon csakis a gondos tervezés tud kifizetődő lenni. Például hiába játszik a kedvenc csapata, ne fogadjon mindig rájuk. Attól, hogy a kedvence, még ők is veszítenek néha, igaz? Ne hagyja, hogy a személyes preferenciák, érzelmek befolyásolják. A sportfogadás taktika és átgondoltság nélkül csak a szerencsén múlik, így lényegében olyan, mint egy kaparós sorsjegy: nincs ráhatással a kimenetelére. Ezzel ellentétben a racionálisan megtervezett sportfogadás inkább a taktikán múlik, és csak kevésbé a szerencsét. Vagyis Ön irányít, és nem a szerencse!

Array