Hány éves kortól ajánlható a 3D puzzle?

3d puzzle gyerek

Amikor azt mondjuk, puzzle, szinte mindenki a hagyományos kétdimenziós kirakóra gondol, amik pár darabostól kezdve a több ezer darabosig bármilyen nehézségűek lehetnek. Ma már azonban ennél szélesebb körül lehetőségei vannak a puzzle szerelmeseinek, amivel még izgalmasabbá tehetik ezt az időtöltést. A 3D puzzle lehetővé teszi, hogy komplett tárgyakat, épületeket rakjunk össze háromdimenziós verzióban, mintha csak egy kis makett lenne. Már gyerekeknek is készítenek ilyen változatokat, de sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy hány éves kortól lehet ez valóban jó szórakozás egy gyereknek.

Nehezebb, de izgalmasabb

Az izgalmas 3D puzzle nehezebb, de érdekesebb, mint a hagyományos verziók.  Ahogy már említettük, itt gyakorlatilag térben kell építeni. Éppen ez adja a feladat nehézségét, hiszen igényel némi térérzékelést is, nemcsak síkban kell látni magunk előtt a képet, hanem minden oldalára figyelni kell. Itt is nagyon fontos a darabok pontos illesztése, mert csak így fog végül összeállni a teljes makett.

A háromdimenziós puzzle, ha elkészül, dísztárgyként is funkcionálhat. Nagyon látványos épületeket, figurákat lehet belőle kirakni, némelyiket belülről akár meg is világíthatsz egy LED szalaggal, így még esztétikusabbá teheted. A 3D puzzle tehát amellett, hogy remek szórakozást kínál, még a lakásod díszítéséhez is hozzájárulhat.

3D puzzle gyerekeknek – mikortól érdemes?

A 3D puzzle tehát egyértelműen érdekes elfoglaltság, gyerekek esetében azonban nem való mindenkinek. Az egyszerűbb 3D puzzle a hat-hét éves kortól már akár jó lehet, de alapvetően inkább az idősebb korosztálynak szokták ajánlani ezeket a változatokat. Ha kisebb gyerkőcnek kell, akkor inkább egy hagyományos puzzle gyerekeknek lehet jó választás.

A 10 évesnél idősebb kiskamaszok már előszeretettel foglalatoskodnak bonyolultabb 3D puzzle kirakásával is. Nagyjából iskolás kortól lehet egyszerűbb darabokkal felkelteni a gyermek érdeklődését a 3D puzzle iránt, így jó eséllyel később is szívesen rakd majd ki ilyeneket.

A fotó forrása:

Vinicius Bacarin / Shutterstock.com

Array