Hagyományos vagy automata kapu a jobb megoldás?

kapu

Gyakorlatilag egyetlen ház sem létezhet kapubejáró és kapu nélkül. Manapság azonban már választhatunk a klasszikus, kézzel nyitható és az automatizált kapu mechanikák között. Természetesen mindegyiknek megvan a maga előnye. Éppen ezért most azzal foglalkozunk, hogy hagyományos vagy automata kapu-e a jobb megoldást.

Hagyományos kapu előnyei

A kézi erővel működtetett kapuk már hosszú ideje a ház táji területek velejárói. Ezen a téren számos variációval találkozhatunk, melyek között egy- és két irányba nyíló illetve gördülő szerkezetű kapukat is megtalálhatunk.

A hagyományos kapuk tagadhatatlanul nagy előnye, hogy nem kell semmilyen elektronikával működtetett szerkezet segítségére támaszkodnunk. Emiatt a meghibásodások esélye szinte minimális.

Emellett az sem elhanyagolható tényező, hogy ezek a típusok jelentősen olcsóbbak, mint az automatizált kapunyitó rendszerek.

Automata kapu előnyei

Az automata működtetésű kapurendszerek pár éve még csak a tehetősek privilégiumai voltak, de ma már egyre több helyen találkozhatunk ezekkel a megoldásokkal. Alapvetően az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk meg az automata kapuk esetében:

Biztonságos

Egy masszív, hatalmas elektromos kapu növelheti ingatlanunk vagy cégünk biztonságát, hiszen az idegeneket és a hívatlan négylábúakat is a portán kívül tartja. Segítségével gond nélkül figyelemmel kísérhetjük, illetve irányíthatjuk a ki- és belépéseket, így mindig nyugodtak lehetünk szeretteink, illetve értékeinket illetően, akkor is, amikor épp nem tartózkodunk otthonunkban vagy a munkahelyünkön.

A biztonságérzetet növeli, hogy az automata kapukhoz tartozó kaputelefonok, videotelefon vagy akár a mobiltelefonról való üzemeltetés lehetősége azt is biztosítja, hogy távolról eldönthessük, hogy kis engedünk be a kapun.

Kényelem

A nagyfokú kényelemhez hozzájárulhat, hogy ma már nem csupán távvezérlővel, kaputelefonnal vagy videotelefonnal, hanem akár mobiltelefonnal is kinyithatjuk az automata kaput. Ez rendkívül kényelmes, hiszen egyrészt az autóból, a házból, de akár a Föld túlsó feléről is bármikor nyithatjuk és zárhatjuk az automata kaput.

Kényelem szempontjából az sem utolsó szempont, hogy a téli hideg időben elindulva, illetve este hazaérve gyakorlatilag ki sem kell szállnunk az autónkból, hiszen egyetlen gombnyomással megnyílhat számunkra az út. Ezt követően pedig ahogyan kinyitottuk, éppúgy zárhatjuk is az automata kaput, maximális kényelemben.

Értéknövelő beruházás

Egy megbízhatóan működő automata kapu ingatlanunk esztétikai értéke mellett a vagyoni értékét is megnövelheti néhány százalékkal, ami így hosszú távon akár befektetésnek is tekinthető.

Könnyű szervízelhetőség

Sokszor hallani, hogy az automata kapuk szervízelése drága, ám ez a tézis ma már kevésbé állja meg a helyét. Ennek oka, hogy ma már az úszókapu és tolókapu görgő kínálata igen szélesnek mondható. Ennek hála egy-egy kisebb görgő cserét, akár önerőből is kicserélhetünk.

Összegezve

Jól látható tehát, hogy a hagyományos és az automata kapuknak is megvannak a maguk előnyei, amik miatt mindenkinek alapos fejtörést okozhat egy döntés a két fő típus között. Mindazonáltal elmondható, hogy ahány ház annyi ideális döntés születhet kapu kérdésben, emiatt akár szakértő segítségét is érdemes lehet kikérnünk.

Array