Fejlesszük az elsősök íráskészségét játékosan!

gyerek írásfejlesztés javítás

Elkezdődött az iskola, amit sok kis elsős izgatottan várt. A kicsik számára sok új kalandot és barátságot jelent, hogy immár ők is a “nagy” iskolások közé tartoznak, de a tanévkezdéssel számos kihívás is együtt jár. Több szabályhoz kell alkalmazkodni, mint az óvodában, eleinte fárasztó az egy helyben ülés és a feladatokra koncentrálás is.

A legnagyobb újdonságot talán az írás tanulása jelenti számukra. Izgalmas, és egyben kitartást és türelmet igénylő küldetés a megfelelően gömbölyödő “a” betűk megalkotása. A sikerélmény elmaradása sok gyerkőcnek csalódást okozhat, de szerencsére különórák vagy unalmas írásgyakorlatok halmozása nélkül is sokat tehetünk az íráskészség fejlesztéséért.

Nem is gondolnád, de a kézügyességet fejlesztő játékok egész garmadája áll rendelkezésedre, hogy szórakozás közben és szinte észrevétlenül könnyítsd meg a betűvetés művészetének elsajátítását!

Mutatjuk a legegyszerűbb és legjobb játékokat, foglalkozásokat, amiket egy álmos, felhős délután vagy hétvégén is bátran bevethetsz!

Homokozás

Kellemes őszi napokon még bátran bevethetjük iskola utáni programként a kertben vagy a szomszédos játszótéren található homokozót. Szabadtéri játék közben a kicsik élvezhetik a friss levegő és a mozgás jótékony hatásait, a homokkal való kísérletezés, gyúrás, építés közben pedig alaposan megtornáztatják az ujjaik izmait, ami kiváló bemelegítés a másnapi betűvetéshez.

Gyurmázás

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a zord időjárás, vagy a szabadidő hiánya miatt gyermekünk nem tud a homokozás nyújtotta előnyökkel élni. Szerencsére gyurmázással is megteremthetjük a finommotorikai készségek fejlesztéséhez szükséges körülményeket. Egy gyors gyurmajátékra pedig szinte bármikor szakíthatunk időt: amíg készül az uzsonna, vagy két házi feladat közötti lazításként.

Rajzolás, színezés

Az alkotással nem csak a kéz izmait erősíthetjük, de a vonalvezetést is gyakorolhatjuk, nem beszélve a kreativitás és a fantázia fejlesztéséről. Papírhegyek termelése helyett pedig segítségünkre lehet egy rajztábla is! A mágneses tábla gyerekeknek például kiváló választás, hiszen a kis művészek könnyen alakíthatják, vagy újragondolhatják alkotásaikat. Csinálhatunk egy kedves kreatív rutint is a rajzolásból: kérjük meg őket, hogy lefekvés előtt minden este rajzolják le a napjuk kedvenc pillanatát.

gyerekek rajzolnak

Arcfestés

Minden gyerekprogram vagy zsúr egyik legnépszerűbb állomása az arcfestés. Nem csoda, hiszen amilyen egyszerűnek tűnik ez a kreatív foglalkozás, olyan látványos átváltozást ígér a kicsiknek. Hiszen pár perc alatt kedvenc szuperhősükké vagy állatukká válhatnak. Szerencsére nem kell megvárnunk a következő szülinapi meghívót, hogy a gyerkőc az áhított unikornis vagy Wonder Woman bőrébe bújjon: gondoskodjunk róla, hogy legyen otthon is arcfesték, és kérjük meg, hogy ő is varázsoljon valamit az arcunkra!

Papírhajtogatás, origamizás

A jó öreg papírdaru mellett egy gyors böngészés segítségével már számos izgalmas kihívást találhatunk ügyességi szint és korosztály szerint. A hajtogatás ráadásul nem csak a kézügyességet fejlesztő gyerek játékok közé tartozik: fantáziát és a türelmet, kitartást is pallérozhatunk egyetlen papírlappal.

Gyöngyfűzés

Barátságkarkötő, karácsonyfadísz, asztali dekoráció: a színes kis darabokból bármi készülhet, amire az ifjú kézművesek éppen vágynak. Választhatunk fa- vagy műanyag alapú, a gyerekek kézügyességétől függően kisebb vagy nagyobb elemekből álló készleteket is, és azt is eldönthetjük, hogy teljesen az alkotók fantáziájára bízzuk a munka eredményét, vagy olyan termékkel lepjük meg őket, ami ad némi inspirációt az alkotáshoz. Az apró alkatrészekkel való babrálás és a felfűzés folyamata mindenképpen az egyik legjobb kézügyességet fejlesztő foglalkozás!

Kirakózás

A piciknek való, néhány darabból álló puzzle szintén a finommotorikát fejleszti, a nagyobbaknak kínált, bonyolultabb képek kirakása pedig összetett logikai készségeket kíván. Fejleszti a vizuális készségeket és erősíti a memóriát is, hiszen a gyerekeknek a különböző alakzatok felismerésén túl emlékezniük kell arra, hol látták az éppen oda passzoló apró darabot.

Array