Esküvőszervezés praktikák

esküvőszervezés

Végre megtörtént a lánykérés. A gyűrűitek csodásan csillognak, de a szervezésről kiderült, sokkal nagyobb falat, mint gondoltátok. Jól jönne néhány jó tanács, és egy kis segítség, merre induljatok. Az esküvőszervezés logikus folyamat, csak szépen sorba kell haladnotok és könnyedén a végére értek a főbb teendőknek, a szolgáltatók kiválasztásának.

Az esküvő stílusa és a vendéglétszám

Első körben az esküvő stílusáról kell határoznotok, és arról mekkora vendégsereget hívtok a szertartásra és a lagziba. Ha ezekről döntés született akkor elkezdődhet a helyszín választás. A vendéglista összeírása az egyik legfontosabb lépés az esküvő szervezésben. Érdemes céltudatosnak lenni, kapkodás nélkül, de az időhúzás is csak nehezebbé és bonyolultabbá teszi a dolgokat. Tűzzetek ki határidőket magatoknak anélkül, hogy elúsznátok egy feladattal. A legjobb, ha profi szakemberre esküvőszervezőre, bízzátok a részletek kidolgozását.

A legfontosabb, amit Ti szeretnétek

A legfontosabb, hogy üljetek le, és nyugodtan beszéljétek meg ti mit szeretnétek. Milyen helyszínen, mekkora lagzit, milyen stílusban, milyen ruhában, mekkora vendégsereggel szeretnétek együtt ünnepelni. Szerencsés, ha a legtöbb kérdésben kompromisszumot tudtok kötni, és csak ezután kezdjétek a tényleges szervezést. Ezzel elkerülhetitek a konfliktusok nagy részét.

Vendéglista

Az első lépés, a vendéglista összeállítása. Először készülhet egy nyers lista, amin mindenki szerepel, aki az eszetekbe jut. Döntsétek el, hogy kiket szeretnétek meghívni a szertartásra, ha egyházi is lesz akkor arra is, és kik lesznek azok, akiket a lagziba is meghívtok. Állapodjatok meg róla, hogy hány fő lesz a szertartáson, és mennyi vendéget invitáltok a lagziba. Ez alapján készüljön egy közös vendéglista, ez lesz mindennek az alapja.

A végleges vendéglista akkor készül el, amikor már a szüleitek is hozzáfűzték a véleményüket. Valószínűleg legalább15 vagy akár több névvel is bővíteni akarják a listákat. A barátok és munkatársak közül is lesz, akik a lagzin is szívesen részt vennének. Ha keretbe nem fér több vendég, húzzátok meg a határt, és zárjátok le a listát.

Egy témában több szolgáltatótól kérjetek árajánlatot, így könnyebben összeállíthatjátok az esküvői költségvetést.

 • Esküvő helyszínek
 • Catering, étterem
 • Cukrászda, a menyasszonyi torta, sós és édes aprósütemények
 • Szertartásvezető
 • Vőfély vagy ceremóniamester
 • Fodrász, sminkes, műszempilla készítő, körmös
 • Fotós és videós vagy cinematográfus
 • Zenekar vagy DJ
 • Dekoratőr, virágkötő
 • Sátor bérlés, ha szükség van rá
 • Autóbérlés, illetve buszbérlés, ha szükséges
 • Esküvőszervező

További költségek:

Menyasszonyi ruha, fátyol, menyecske ruha, illetve a vőlegény öltönye, cipők ékszerek, fehérneműk és más apróságok. Ezekre nem tudtok ajánlatot kérni és valószínűleg több helyről kell beszerezni őket.

Ha nem a készen vásárlást, vagy a kölcsönzést választjátok akkor a varrónőtől is kérhettek árajánlatot. Ruhavásárlás vagy bérlés esetén a szalonok weboldalain, valamint a szalonokban tudtok tájékozódni.

Az árajánlatokra azért van szükség, hogy a legjobb minőséget tudjátok kiválasztani ár érték arányban. Tehát az árajánlat szerepe elsősorban az információszerzés és az, hogy tudjatok kalkulálni, nem a legolcsóbb ár elérése.

Esküvői költségvetés

Ha elkészült a vendéglista, a következő fontos lépés az esküvői költségek megállapítása. Mi az a keret, amin mindenképpen muszáj belül maradni. Mindent vezessetek írásban. Az összes tételt kiadásokat, sőt a tervezett költségeket is. Egyeztessetek róla, hogy mire mennyi pénzt szántok és a maximumot is határozzátok meg. Szinte minden párnak limitált a kerete. Egyáltalán nem szégyen, hogy van az az összeg, ami a maximumot jelent a kiadások tekintetében.

Használjatok táblázatot

Ha táblázatban vezetitek hol is tartok éppen, akkor mindig pontosan tudni fogjátok mire futja még a keretből. Arról is mindig nagyon pontos információtok legyen mi az, amit már kifizettek hol hagytatok foglalót vagy előleget. Ezekről mindig legyen nyugtátok is. A szolgáltatókkal mindenképpen kössetek szerződést. Itt sokszorosan érvényes a szó elszáll, az írás megmarad. Minden profi szolgáltató számlaképes, és nem próbál rábeszélni, hogy szerződés és számla nélkül dolgozzatok együtt. A szerződés minden érintett fél érdekeit védi.

Minél előbb tudassátok az időpontot az érintettekkel

Az esküvőtök dátumának kiválasztásába avassátok be az örömszülőket és a legközelebbi családtagokat, valamint a tanúkat, hogy biztosan megfelelő legyen számukra is az időpont. A külföldön élő rokonokat érdemes minél előbb értesíteni, hogy meg tudják szervezni a hazautazást.

Dátum kitűzése után a helyszín kiválasztása a következő lépés. Ez a szertartás és a lakodalom helyszínére is érvényes. Ezeket érdemes szorosan együtt rögzíteni. Az esküvő tervezett napja megfelelő legyen az anyakönyvvezetőnek, a kiválasztott helyszínnek, és szertartásvezetőnek is.  Ha templomi esküvőt is terveztek akkor a pappal is egyeztetni kell az időpontot.

A lakodalom helyszínének kiválasztásakor figyeljetek oda rá, hogy van e kerthelyiség, kinti fedett rész, és hogy kényelmesen elfér-e a tervezett vendég létszám.

Helloweddings.hu

Array