Egyedi otthonra vágysz? Íme, 6 praktikus és egyszerű lakberendezési ötlet

praktikus lakberendezési ötletek

Ebben a cikkben Kovács Lia budapesti lakberendező olyan könnyedén megvalósítható, költséghatékony megoldásokat, ötleteket szedett össze, amelyeket bárki saját kezűleg fel tud használni a saját otthonában.

Az otthonod egy olyan tér, amely akkor lesz igazán egyedi, ha szabadon alkothatsz, így megteremtheted saját egyedi stílusodat. Fontold meg, melyik helyiségbe milyen tárgy, egyedi alkotás illene legjobban, és készítsd el te saját magad. Mutatok most neked néhány inspirációt, ha barkácsolni, szépíteni támadna kedved.

1. Az első, és legkönnyebben kivitelezhető dekorációs megoldás, ha a falakon képeket helyezel el.

Attól függően, hogy milyen stílusú enteriőrbe, és milyen hatást szeretnél elérni, más-más alakzatban, keretben, vagy keret nélkül, megvilágítva vagy egyéb dekorációkkal vegyítve alkalmazhatod ezt a dekorációs módszert.

Modern, letisztult szobákba ajánlom, ha az eltérő nagyságú keretek színe azonos, és egy előre megtervezett ritmus, kiosztás szerint kerülnek a képek a falra.

képek a falon

Igazán egyedi megoldás, ha a képeket zsinórra, spárgára rögzíted, vagy csípteted. A képek lehetnek akár családi fotók is, és vegyíthetsz közéjük egyéb dekorációkat is, így még személyesebb, eredetibb lesz a végeredmény.

De különböző formákat is alkothatsz képekből, vagy elhelyezheted a fali térképen kirándulásaid alkalmával készült saját fotóidat is.

Valóban eredeti ötlet, ha saját fotóidból készített poszterrel akár egy egész falat vagy falszakaszt is tapétázol, mint pl. az alábbi képen, melyet 2018-ban terveztem.

2. Gyors és hatékony megoldás, ha az évszakoknak megfelelően változtatod lakásod hangulatát

Legtöbben talán a húsvéti és karácsonyi dekorálást részesítik előnyben, ilyenkor szinte minden otthonban megjelenik valamilyen formában az ünnep hangulata.

Nézzünk néhány karácsonyi hangulatú otthont, először rendhagyó fenyőfákkal

Egyszerűen kivitelezhető, és még nem is foglal sok helyet a lakásban az ágakból összeállított falra rögzíthető fenyő.

De még egyszerűbb, ha a háztartási fa létrát nevezed ki e nemes feladatra.

Az üres sarokba készíthetsz különböző méretű karácsonyi koszorúkból karácsonyfát.

De ha éppen egy pozitív sarok áll rendelkezésedre, burkolhatod vékony fadeszkákkal, melyet izzósorral díszíthetsz.

Elhelyezhetsz az asztal körül néhány faágat finom kis izzókkal, gyertyákkal, díszítheted ablakodat papírból készült nagyméretű csillagokkal, gömbökkel, gyertyákkal, üvegfestékkel.

Az őszi dekoráció alapjai lehetnek akár a kirándulások alkalmával begyűjtött kincsekből alkotott lakásdíszek. Gyűjthetünk faleveleket, melyeket befőttesüveg belsejébe ragasztva és megvilágítva egyedi őszi hangulatot teremthetünk szobánkban. Ha gyertyát helyezel a levelek közé, vigyázz, nehogy tűz keletkezzen, javaslom a LED gyertyák használatát. Használhatsz úszógyertyákat őszi termésekkel.

gyertya őszi dekoráció

A díszpárnákat, egyéb textileket, dekorációkat cserélgetheted akár az évszakoknak megfelelően is, így mindig az éppen jellemző évszak hangulatát varázsolod otthonodba.

Otthonodban lecserélheted a textíliákat meleg árnyalatú, geometriai mintás, finom textúrájú, akár kötött díszpárnákra, vásárolhatsz kötött takarót, melyet lazán elhelyezel a kanapén.

Ha van kandallód, vagy álkandallód, díszítsd azt is mindig az évszaknak megfelelően. És ha családi házban élsz, ne feledkezz el a bejárat hangulatáról sem, díszítsd őszi virágokkal, dísztökkel, gyertyákkal.

A tavasz a kikelet, az új élet kezdete; hozd be otthonodba nemcsak húsvéti dekorációkkal, de egyéb, tavaszt idéző tárgyakkal, virágokkal, dekorációkkal, textilekkel, használj élénk, vidám színeket, virágmintákat.

Legegyszerűbb, ha mindig van a vázában friss vágott virág, (és ez érvényes a többi évszakra is). Tavasszal nyílik többek között a tulipán, a gyöngyvirág, az orgona, a barka és aranyeső, melyekkel nemcsak csodás színfoltot, de még kellemes illatot is varázsolsz otthonodba. Használj vidám, színes virágmintás textileket, díszpárnákat tavaszi virágok színeiben, bátran válassz sárgát, élénk zöldet, rózsaszínt és orgona lilát.

3. Nincs ablak, vagy éppen kevés?

Használj tükröt, akár elkészítheted ablakkeretbe foglalva is, vagy tükör helyett használj világító LED panelt.

4. Rejtsd el a radiátort

Ugyan léteznek már design radiátorok is (nem mellesleg eléggé húzós összegekért), viszont nem mindenki szeretné lecserélni a már meglévőket vagy kényelmi, vagy anyagi okokból.

Bármi az indok, ma már erre is vannak kitűnő megoldások, akár készen kapható radiátor takarókról, akár egyedi terv alapján készült radiátor takarókról beszélünk.

Egyszerű megoldások, melyeket te magad is elkészíthetsz akár. Néhány bútorlap, vagy asztalláb segítségével teljesen más látványt teremhetsz meg. Ha találsz éppen akkora konzol asztalt, melyben elfér a radiátor, egész egyszerűen megoldottad ezt a problémát.

5. Használj izgalmas fotótapétákat egy-egy fal kiemelésére

Különleges látványt érhetsz el 3D hatású poszterekkel, például, ha ajtóra ragasztod.

Egy-egy fal kiemelésével szép térnövelő hatást lehet elérni.

kanapé fotótapétával

6. Vásárolj néhány illatgyertyát vagy elektromos illatosítót, illóolajokat.

De készíthetsz te magad is illatos, látványos gyertyákat, hogy lakásodnak egyedi illata legyen.

Bízom benne, hogy sikerült néhány tippet adnom, és sikerül neked is az inspirációs képek segítségével egyedi hangulatos otthont varázsolni.

Képek forrása: pinterest.com, liadesign.hu

Array