Áramellátás vészhelyzetekben: itt a megoldás!

áramellátás vészhelyzetben

A felgyorsult klímaváltozás következtében egyre több természeti katasztrófával kell szembenéznünk, de a háborúk, és gazdasági szankciók is vészhelyzetet okozhatnak. Rendkívül megnehezíti a civil lakosok életét, ha a krízisek miatt nem jutnak megfelelő áramellátáshoz. Bármennyire is tagadjuk, a mai világban már nem tudnánk elektromosság nélkül létezni.

Éppen ezért van hatalmas szükség a megbízható energiaellátásra. Ma ennek a leghatékonyabb módja a napelemes rendszerek és a napelem akkumulátor. A napelemeknek köszönhetően függetlenedhetünk a központi energiahálózattól, vagyis a hálózatot érintő katasztrófák nem érintik az otthoni rendszert.

Nézzük meg közelebbről, hogy milyen vészhelyzetek okozhatnak fennakadást, és hogy milyen módon nyújthat segítséget egy napelem akkumulátor.

Vészhelyzetek és természeti katasztrófák

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy egy nagyobb vihart áramszünet követett. Ez különösen is kellemetlen, ha este, a sötétben történik, vagy ha már olyan hideg van, hogy fűteni kell. Ilyenkor meglehetősen nagy problémát jelent, hogy az otthonunk nem jut elektromos áramhoz, hiszen a legtöbb berendezés csak azzal tud működni.

A klímaváltozás következtében megnőtt a nagyobb viharok száma is. Ilyenkor akkora feszültség keletkezik a légkörben, hogy teljesen megzavarja az elektromos hálózatokat. A hatalmas szelek képesek leszakítani a vezetékeket, de a kitépett fák, és letört ágak is rongálhatják a kábeleket. Ugyanez a helyzet az ónos eső és a hóviharok esetében. A vezetékek nem arra lettek tervezve, hogy több kilónyi plusz súlyt megtartsanak.

A szélsőséges hőmérséklet sem tesz jót nekik, hiszen a nagy melegben kitágulnak, míg a hidegben összemennek. A folyamatos változás pedig szintén károsítja az energiaszállító berendezéseket, de még az erőműveket is.

A természeti károkon túl gondolnunk kell az ember okozta nehézségekre is. Sajnos napjainkban is folyamatosan dúlnak a háborúk a világ minden részén. A modern háborúkban használt egyik jellegzetes taktika az ellenség kommunikációs rendszerének és ellátásának megsemmisítése. Amikor azonban elvágják a vezetékeket, és lerombolják az erőműveket, a civil lakosságot is megfosztják az elektromosságtól.

Végül pedig szót kell ejteni a fokozódó energiaválságról, amely részben az előbb említett háborúk következménye, de a folyamatos túlfogyasztás is közrejátszik benne. Köztudott tény, hogy a Föld korlátozott mennyiségű fosszilis energiaforrással rendelkezik, ezért minél kevesebb van belőlük, annál drágábbak lesznek. A növekvő árak pedig áramkimaradást eredményeznek azoknál, akik már nem bírják kifizetni a magas számlákat.

Hogyan segíthet a napelem?

Láthatjuk tehát, hogy számtalan helyzet okozhat áramszünetet, vagy akadályozhatja a központi áram ellátást. Ezért, ha állandó biztonságra vágyunk, a legegyszerűbb, ha függetlenedünk a szolgáltatótól. Ennek a legegyszerűbb módja egy napelemes rendszer kiépítése.

A házunkra telepített napelemes rendszer folyamatosan termeli nekünk az energiát, amit utána felhasználhatunk az otthonunkban. Mindazonáltal, azt tudni kell a napelemről, hogy annak sem egyenletes a működése. A hosszú, napsütéses nyári napokon jóval több energiát termel, mint a borús őszi és téli időszakban. Az áramszükségleteink is változóak, hiszen nyáron kevesebbszer kapcsoljuk fel a villanyokat, és fűteni sem kell.

Annak érdekében, hogy ne vesszen kárba a megtermelt, de fel nem használt energia, napelem akkumulátorra lesz szükség. Az akkumulátorral kialakított szigetüzemű napelemes rendszer képes a hálózattól teljesen függetlenül működni, és folyamatosan ellátja a házat árammal.

A nyáron megtermelt többlet energiát az akkumulátorban tárolhatjuk egészen addig, amíg szükség nem lesz rá télen. Ilyenkor több energiát fogyasztunk, és a napelem is kevesebbet termel. Az eltárolt energia további biztonságot jelent, hiszen nagy viharokban, és egyéb vészhelyzet esetén sem kell áramszünettől tartani.

Az akkumulátorról biztosíthatjuk a fényhez, a fűtéshez és a hűtéshez szükséges energiát. Zavartalanul tölthetjük a telefont és a laptopot is, vagyis nem fog megszakadni a kommunikáció, és szükség esetén hívhatunk segítséget. A napelemes energia képes az orvosi berendezések működéséhez használt áram megtermelésére is. Ez kifejezetten hasznos lehet természeti csapások és háborúk idején.

Néhány hasznos tipp napelem vásárlása előtt

A napelemes rendszer hatalmas biztonságot jelent, hiszen garantálja a folyamatos áramellátást. Ahhoz viszont, hogy hatékonyan, és akadálytalanul működjön, alaposan meg kell tervezni a rendszer telepítését. Ezt a munkát mindenképpen bízzuk szakemberre.

Először is fel kell mérni a háztartás energiaigényét. Ez mindenkinél más, így nincs rá egységes szabály. Az energiaigény alapján meghatározhatjuk, hogy hány darab napelemet kell felszerelni a szükséges energia előállításához.

A rendszer méretét ugyanakkor befolyásolják a ház adottságai, hiszen a napelem a déli fekvésű tetőkön a leghatékonyabb. Azt is figyelembe kell venni, hogy egy napelemes rendszer 200-300 kg, amit a tetőszerkezetnek meg kell tartania.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy egy napelemes rendszer kiépítése nem olcsó. Kaphatunk kormányzati támogatást, de még így is milliós költségekre kell számítani. Ez persze ne rettentsen el senkit, ugyanis a befektetett pénz 5-10 éven belül megtérül. A teljes önellátás pedig akkora kincs, amit nem is lehet igazán megfizetni.

Array