De ki viselje a nadrágot?

férfi nő nadrágban

Ezt a kérdést nem csak a házasságokra vonatkoztatva szokták feltenni -félig viccesen -, hanem jogos kérdés az öltözködés tekintetében is. Való-e mindenkinek, kortól, nemtől, testalkattól függetlenül a nadrágok viselése, vagy talán valahol határt kellene szabni?

Mint annyi más a divattal, öltözködéssel kapcsolatos kérdésről, erről is megoszlanak a vélemények.

Mindkét oldalnak megvannak a maga érvei és ellenérvei, de annyi biztos, hogy a nadrág ettől függetlenül valóságos diadalutat járt be minden kontinensen és kultúrkörben.

Rövid vagy hosszú nadrágot érdemes viselni?

Ez tulajdonképpen egy ugyanolyan áldilemma, mint a viseljenek-e nadrágot a hölgyek típusú kérdésfelvetés.

Természetesen a rövidnadrág a meleg időszakban ajánlatos, bár sportolók akár télen is használhatják, gondoljunk csak a futballisták szerelésére. A férfi rövidnadrágok inkább a mindennapi, főleg az irodai ruházat részeként jelentenek dilemmát.

Lehet azon vitatkozni, hogy ez elegáns és helyénvaló-e, vagy sem. Annyi bizonyos, hogy a férfi rövidnadrág a strandoktól a sportpályákig, a mindennapi utcai viselettől az otthoni kényelmes öltözetek részeként létjogosultsággal bír.

Népszerűsége töretlen, ez tükröződik abban a tényben is, hogy egyre több féle anyagból egyre színesebb, változatosabb formában érhető el az urak számára.

Nadrágba a szebbik nemmel

Nem is olyan régen, nagyjából száz esztendeje igazi forradalmi tettnek számított, ha egy nő nadrágot vett fel.

Az első szenzációhullámok elültével a női nadrágok hamar létjogosultságot nyertek, és a női gardróbok szerves részévé váltak.

Igaz ami igaz, ez eleinte szinte kizárólag csak a polgári rétegek nőtagjaira volt jellemző, de alig három évtized alatt a női divat eme új darabja a legkisebb faluban is elfogadottá vált.

A nadrágok területén a forradalmat ma már inkább az jelenti, hogy mennyire színes és változatos divathullámokat tud generálni egy alapvetően egyszerű ruhadarab. Legyen az cicanadrág, vagy farmer, rövid vagy hosszú nadrág, bermuda vagy háromnegyedes, a nadrágok a legnépszerűbb ruhadarabjaink.

Megválaszolva a címben feltett kérdést, miszerint ki viselje a nadrágot, egyszerű a replika: mindenki.

A nadrág a leguniverzálisabb, vagy ha úgy tetszik a legdemokratikusabb ruhadarabjaink egyike, amit egyaránt viselhet kisgyerek vagy aggastyán, nő és férfi, bankvezér vagy gyári munkás.

A nadrág összeköt, nem csak nemzedékeket, de kultúrákat is, erre talán a legjobb példa a farmernadrág huszadik századi globális diadalútja.

A fotó forrása:
Rock and Wasp / Shutterstock.com

Array