A szegély szerepe egy rendezett, hangulatos kert kialakításában

hangulatos kert

Ma már jóformán nincs olyan magyar kert, amelyből kimaradna a térkő. Kerti utak, autóbeállók, előkert — mindegy, hogy a kültér melyik részéről beszélünk, burkolati elemekre biztosan szükségünk lesz.

Ám a kert kialakításakor nem csak az a kérdés, hogy milyen anyagból készüljön a burkolat, de a szegély anyagának meghatározása is kifejezetten fontos. A szegély lesz ugyanis, ami összetartja az útburkolatot, helyén tartja a járdalapokat vagy térköveket, valamint elválasztja azokat a kert többi részétől. Miből és hogyan készüljön a szegély? Milyen a legjobb szegélykő?

A kerti szegély anyagának meghatározása

Napjainkban — az építőipar fejlődésének köszönhetően — már rengeteg olyan anyag áll a háztulajdonosok rendelkezésére, amelyek nem csak esztétikusak, de igen megbízhatóan látják el a tőlük elvárt feladatokat.

A szegély esetében azonban rendkívül fontos, hogy szinte bármilyen anyagot is választunk, azt minden esetben betonágyba kell helyeznünk annak érdekében, hogy a helyén tudja tartani az általa közrefogott burkolati elemeket.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a nekünk tetsző alapanyagot, azt is fontos tudni, hogy maga a burkolat milyen anyagból készül. Idehaza a legtöbb esetben térkövet használnak — ez azonban önmagában még nem mond sokat, hiszen ma már rengeteg térkőfajta érhető el.

A térkövekhez általában a méteres nútféderes típusú szegélyt választják. Ezzel nehéz mellélőni, ám ha íves területeket szeretnénk szegélyezni, sokkal nehezebb lesz kirajzolni a formákat egy ekkora hosszúságú anyaggal. Ilyenkor érdemes más alapanyagot választanunk, mint a jól megszokott megoldás.

Ilyen lehet például a bontott tégla, vagy — ha egy fokkal elegánsabb kinézetet szeretnénk — a téglahatású térkő. Ez a térkőfajta rendkívül népszerűvé vált az utóbbi időben, ezért nem számít ritkaságnak, hogy akár az egész burkolat téglahatású térkőből készül.

tégla hatású térkő
A manapság oly népszerű téglahatású térkő

Ebben az esetben nagyon jól tud mutatni szegélyként a bazalt macskakő térkő, ami erősségének köszönhetően remek szegélykőnek számít, hiszen egyrészről kihangsúlyozza a tégla karakterességét, másrészről viszont magára vonja a figyelmet, hiszen jelentősen elüt a színe a tégla vörösétől — fekete, barna és a szürke különböző árnyalataiban kapható.

Tipp: Amennyiben még kreatívabb szegélykő megoldást szeretnénk, variálhatjuk is a különböző színeket! Ezzel garantáltan feldobjuk az amúgy sem unalmas burkolatot.

A tégla mellett igen elegánsan mutat a beton szegély is, ami alakíthatósága miatt kígyózva kíséri végig a kerti utakat, így ha egy igazán kanyargós és hullámzó burkolattal van dolgunk, a beton lesz a megfelelő választás.

szegélykő
Földbe süllyesztett és magasított szegély a burkolat két oldalán

Sok kerttulajdonos számára fontos, hogy otthona a természetesség jegyében készüljön, ezért az olyan ember által kreált anyagok, mint a tégla és a beton helyett inkább a természetben is előforduló anyagokat preferálja, mint amilyen például a terméskő vagy a szikla.

Ezeket érdemes még tudni a szegélyekről

Ezeknek az anyagoknak az alkalmazása minden kertet képes feldobni, emellett pedig ha szeretnénk, a szegély akár magasítható is, ezáltal egyes részeken akár támfalat vagy sziklakertet is létrehozhatunk belőle.

A szegély szintje egyébként is rendkívül fontos, hiszen az automata fűnyírók megjelenésének köszönhetően ma már sokan döntenek úgy, hogy nem töltik gyepgondozással a szabadidejüket. Ám jó ha tudjuk, hogy a szegélyek mentén jóval nehezebb rendezetten tartani a gyepet, hiszen sokkal nehezebb hozzáférni a fűszalákhoz a résekben. A modern kertekben ezért már inkább földbe ültetett, a burkolat szintjével egy vonalban lerakott szegélyeket telepítenek, amelyre ráhajthat az automata fűnyíró.

Láthatjuk, hogy a szegély rendkívül fontos eleme a kertnek, megjelenésével, funkciójával és minőségével nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a kültér olyan hangulatot sugározzon, amilyet a kerttulajdonos érezni szeretne.

Ráadásul már azt sem lehet elmondani, hogy a szegély kevésbé látványos, mint akár a kert más elemei, hiszen a különböző modern anyaghasználatnak köszönhetően igazán kreatív, szembetűnő, elegáns megjelenést kölcsönözhetünk a burkolatainknak, amelyeken öröm lesz végigsétálni!

A Kovi-kő Térkőgyár kínálatában térkövek mellett szegélyköveket is találhatsz, ha pedig elakadnál, keresd fel őket, szakmai tanácsadással szívesen segítenek neked a választásban.

Array