8 tipp a sikeres meditációhoz

meditáció

Elmondható, hogy abban a korban, amelyben élünk, az emberek több stresszt élnek át, mint korábban, és ennek köszönhetően egyes betegségek gyakoribbak. A legtöbb olyan betegséget, amelynek nincs szervi oka, mint például a fibromyalgia és az irritábilis bél szindróma, a stressz okozhatja. Bár ez a helyzet, az emberek orvosi támogatást kaphatnak, vagy olyan módszerekhez folyamodhatnak, mint a jóga és a meditáció, hogy csökkentsék az átélt stresszt. A meditáció, amelynek eredete évszázadokra nyúlik vissza, gyakran alkalmazott módszer a stressz csökkentésére, különösen az utóbbi években.

A meditáció valójában nagyon hasonlít a brokkolihoz. Mindenki ismeri a brokkoli fogyasztás csodálatos előnyeit, bár amikor először próbálja ki ezt a zöldséget, általában nem tetszik az íze. Idővel azonban minél többet megtud a jótékony tulajdonságairól, annál többet próbál enni belőle, és kezdi megszeretni.

Ugyanez a helyzet a meditációval. Kezdetben az ember szinte semmilyen testi vagy lelki változást nem érez, és úgy gondolja, hogy az idejét vesztegeti.

Ennek általában az az oka, hogy nem tud kellőképpen ellazulni, koncentrálni, és nem tudja, hogyan űzze el a fejében egymást követő gondolatokat. Ha ezek közé az emberek közé tartozol, de még mindig kíváncsi vagy és szeretnéd megtapasztalni a meditáció csodálatos előnyeit, amelyekről már hallottál, akkor a következő sorok Neked szólnak.

Hogyan lehet sikeresen meditálni?

Vannak olyan alapvető technikák, amelyek biztosítják a meditáció sikerességét, leginkább azért, hogy megszokássá váljon.

1. Változtass a meditáció elfogadásán

A meditációval kapcsolatos egyik legnagyobb mítosz az, hogy ezen keresztül meg kell tisztítanod az elmédet minden gondolattól.

Nem tudod megakadályozni, hogy az elméd gondolatokat generáljon, ez az egyik fő funkciója. A meditáció inkább annak felismeréséről és elfogadásáról szól, ami a fejedben van. Hasznos megközelítés az, ha a meditációra úgy gondolunk, mint arra, hogy megbarátkozzunk az elménkkel és a tudatalattinkkal.

2. Meditálj ugyanazon a helyen

Fontos, hogy minden alkalommal ugyanazt a helyet használd a meditációhoz különösen, ha azt rendszeressé szeretnéd tenni. Teremtsd meg a kikapcsolódást elősegítő környezetet – otthon vagy a természetben, esetleg lehetőség szerint a munkahelyen.

Olyan helyet válasszunk, hogy ne legyenek erős fények, hangos és zavaró zajok, és legyen rendezett a környezet. Használjunk illóolajokat meditáció közben a legkedvezőbb terápiás hatások elérése érdekében.

3. Távolítsd el azokat a dolgokat, amelyek elvonják a figyelmedet

Ha családtagok, szobatársak vagy kollégák vannak körülötted, akkor a figyelemelterelés gondot jelenthet.

Kérj a körülötted lévő emberektől egy olyan időpontot, amikor nem zavarnak téged.

Ezenkívül kapcsold ki a telefon hangját, beleértve a rezgést is, vagy állítsd be a „Ne zavarjanak” módot.

4. Válassz egy időpontot, amely illeszkedik az ütemtervedhez

A választott meditációs időnek illeszkednie kell a napi ütemtervedhez, valamint más emberekéhez, akikkel a napi rutinjaidhoz közvetlenül kapcsolódnak. Ideális esetben a legjobb idő a meditációra kora reggel vagy késő este, valamint napkelte és napnyugta környékén.

A rendszeres meditáció igazi kulcsa az, hogy válassz ki egy megfelelő időpontot.

5. A következetességet keresd, ne a kitartást

A rendszeres meditáció egyik nagy előnye, hogy lehetővé teszi (néha) könnyedén megszabadulni a régi, terméketlen és önszabotáló szokásoktól. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, szokássá kell tennie a meditációt úgy, hogy lehetőség szerint minden nap csináljuk, akár csak néhány percig is. Kezdjük napi 3 perccel, és minden nap adjunk hozzá 1 perctől kezdve 11 percig.

6. Lassítsd le a gondolataidat és tisztítsd meg az elméd

A kaotikus gondolatok teljesen normálisak a kezdő meditálóknál, sőt még néhány tapasztaltnál is, de ezt bárki letagadhatja, mielőtt megtapasztalná a meditáció előnyeit.

Ráadásul van, amikor bizonyos gondolatok leállítása maga a meditáció célja. Ez különösen igaz azokra az esetekre, amikor egy személy a negatív gondolkodás spiráljába került. Itt az úgynevezett aktív vagy fókuszált meditáció módszerei jönnek segítségül.

A passzív meditációk mellett léteznek olyan aktív meditációk is amit alkalmazhatunk, mint például a tantra, jóga gyakorlatok és a tajcsicsuan.

7. Csatlakozz egy meditációs csoporthoz

Csatlakozz egy meditációs csoporthoz, és látogasd meg a lehető leggyakrabban. A másokkal folytatott meditáció nemcsak javítja, hanem elmélyíti készségeinket.

8. Ne legyenek elvárásaid

A meditációt a saját érdekedben kezd el. Tekintsd ezt a napi rutinod részének, mint például a zuhanyozás és az alvás, amit minden nap meg kell tenned. A meditáció néhány pozitív hatása nagyon gyorsan érezhető, mások azonban hónapok után jelentkeznek, így a konkrét elvárások felállítása inkább megtagadhat téged.

Végszó

Mivel a meditáció segít megtalálni a belső békét, hatékonyan segíti a nyugodtabb és boldogabb életet. Mivel pszichológiai megkönnyebbülést nyújt, lehetővé teheti az ember számára, hogy élvezze a munkáját, és tágabb perspektívából tekintse az eseményeket. Jobb fókuszt biztosíthat.

Segít nyugodtnak és érettnek maradni bármilyen eseménnyel szemben.

Array