7 nyugtató illóolaj, amelyek a béke és az elégedettség érzését keltik

illóolajok

Az illóolajokat évszázadok óta használják különleges aromáik és gyógyító tulajdonságaik miatt. Az ókori Egyiptomban halottak balzsamozására használták őket, sőt a második világháborúban sebesült katonák kezelésében is szerepet játszottak.

Manapság az aromaterápia népszerű módja az illóolajok felhasználásának a fizikai és érzelmi jólét elősegítésére. Szaglásunk szorosan összefügg hangulatunkkal és érzelmeinkkel, az aromaterápia pedig különösen jól ismert a stressz és a szorongás tüneteinek enyhítésében.

Az illóolajok a növények virágaiból, leveleiből, kéregéből, gyökereiből és terméséből származnak. Mindegyiknek egyedi illata és karaktere van.

Íme néhány kedvenc nyugtató illóolaj, amelyek segítenek ellazulni:

Levendula

A levendula talán a legismertebb nyugtató illóolaj. Nyugtató aromája segíthet ellazítani az idegrendszert, kiválóan csillapítja a nyugtalanságot, ingerlékenységet és álmatlanságot. Próbáljon néhány csepp levendula illóolajat a párnájára hinteni lefekvés előtt, hogy segítsen a természetes, nyugodt alvásban.

Bergamott

A bergamott citrusfélék közé tartozik, és ez az az összetevő, amely az earl gray teának jellegzetes ízét adja. Az aromaterápiában nyugtatásra, ellazításra és izgatottság enyhítésére használják, miközben javítja az energiaszintet.

A bergamottolaj növelheti a napfényre való érzékenységet, ezért ne alkalmazza a bőrön a napozást követő 12 órán belül. Adjon bergamott illóolajat az otthoni diffúzorhoz, hogy nyugalmat ébresszen egész nap.

Jázmin

A jázmin illóolaj a szorongás enyhítésére, az idegrendszer megnyugtatására, valamint a hangulat és az energia emelésére alkalmatos. Reggelente először használjon jázmin illóolajat tartalmazó párologtatót, hogy felemelően kezdje a napot.

Szantálfa

A szantálfaolaj a Santalum album vagy a kelet-indiai szantálfa fájából és gyökereiből származik. Ez az egyik legértékesebb fa a világon.

A földes és meleg szantálfa illóolaj szorongásoldó tulajdonságokkal is rendelkezik, így kiválóan csökkenti a szorongást.

Rózsa

A rózsa egy olyan virág, amely hagyományosan a szerelemhez és a szívhez kapcsolódik. Úgy gondolják, hogy rendezi az érzelmeit a bánat vagy sokk után, és enyhítheti a szorongás és pánikrohamok tüneteit. Próbálja összekeverni a rózsa illóolaját hordozóolajjal, és gyengéden masszírozza be a nyakát, a vállát vagy a kezét, ha feszültnek vagy túlterheltnek érzi magát.

Citromfű

A citromfű friss, felemelő aromájú, citromillatú. Bár nevében szerepel a „citrom” szó, valójában egy gyógynövényből származik. Az aromaterápiában nyugtató, helyreállító hatású.

A legtöbb sikertörténet a citromfűolaj szorongás elleni belélegzéséről anekdotikus.

Kamilla

A kamilla egy másik növény, amely jól ismert nyugtató tulajdonságairól. Azt mondják, hogy elősegíti a belső békét, miközben enyhíti az ingerlékenységet, a gondolkodást, az aggódást és segíti a nyugodt alvást. Bár a kamilla illóolaj általában biztonságos, néhány ember allergiás reakciót válthat ki, ezért fokozott óvatossággal használja ezt az olajat. Próbáljon néhány cseppet hozzáadni egy meleg fürdőhöz lefekvés előtt, hogy könnyebben aludjon.

Hogyan használjuk az illóolajokat

Az illóolajok belélegezhetők az orron keresztül, így közvetlenül stimulálják az agy azon területeit, amelyek a hangulathoz és az érzelmekhez kapcsolódnak. Zsebkendőre vagy párnára szórhatók, meleg fürdőbe adhatók, vagy diffúzorokban, párologtatókban, párásítókban vagy speciálisan kialakított olajégetőkben használhatók.

Biztonság

Az illóolajok általában biztonságosak, de ha Ön terhes, szoptat vagy valamilyen egészségügyi problémája van, használat előtt konzultáljon orvosával!


Array