7 bevált tipp a tökéletes palacsintához

Minden háziasszonynak megvan a trükkje, amitől ízletesebb, finomabb lesz a palacsinta. De mi van azokkal, akiknek sütéskor folyamatosan szétszakad a palacsintatészta? Vagy ha nem is szakad el, de túl vastag lesz? Ha te is közéjük tartozol, talán már fel is hagytál azzal, hogy palacsintát készíts a családnak. Ne tedd!

A jó hír az, hogy vannak olyan ismert – vagy talán sosem hallott – konyhai fortélyok, melyek segítenek abban, hogy tökéletes legyen a palacsintád!

Az alábbi tippek a hagyományos palacsinta készítésére vonatkoznak. Olyanra, amit a nagymamád sütött neked gyermekkorodban. Ha végig olvasod, akkor kapsz még egy ötletet a tálaláshoz is!

A tökéletes palacsinta titkai

A palacsintatészta akkor lesz igazán könnyű, ha a szükséges tejmennyiség negyedét szódavízzel helyettesíted. Ne félj szódát adni a tésztához!

Csak kevés cukrot keverj a palacsintatésztába! Ha eltúlzod, a tészta sütéskor leragad, elszakad és dobhatod ki. (Persze ez nem így van, kezdő palacsintasütő koromban sokszor jól laktam az elszakadt palacsintákkal…).

Milyen sűrű legyen a nyers tészta? Az összeállított palacsintatésztába márts bele egy kanalat. Emeld ki és nézd meg, hogy a massza képez-e rajta vékony filmszerű réteget. Ha igen, akkor eltaláltad a megfelelő sűrűséget!

Sütés előtt legalább fél órát pihentesd a palacsinta masszát!

Mindig merőkanállal mérd ki sütéshez a mennyiséget. Így egyforma vastagságú és nagyságú palacsintákat kapsz.

tippek a tökéletes palacsintához

Sütés közben falapáttal is megfordíthatod a palacsintát, nem muszáj a feldobással kísérletezni. Fém eszközöket ne használj – a kés megkarcolhatja az edényt!

Ha mindig a palacsinta megfordítása során szakad el a tésztád, próbáld ki ezt a régi fortélyt: tegyél egy sima fedőt a palacsintasütőre, fordítsd rá a palacsintát, majd a fedőről csúsztasd vissza a palacsintasütőbe. Macerás, de szakadás biztos megoldás!

+ 1 tipp a palacsinta tálalásához

A palacsinta melegen a legfinomabb. De ha egy nagyobb adagot sütünk, mire az utolsók elkészülnek, az első darabok már rég kihűltek. Mit lehet ilyenkor tenni?

Van aki mikrohullámú sütőben melegíti fel a palacsintát. Szerintem nem ez a legjobb megoldás.

Sokkal jobb, ha a megtöltött, feltekert palacsintákat a fogyasztásig tányéron lefedve, gőz fölött tartod. Porcukorral csak közvetlenül a tálalás előtt szórd meg! Hidd el, így lesz még finomabb a palacsinta!

További hasznos információkat, ötleteket találsz a https://tippekneked.hu/ weboldalon!

Array