4 dolog, amiért érdemes a Kanári-szigetekre utazni

tenerife

Kellően meleg van, pazar strandokon napfürdőzhetünk, finom ételek várnak és csodás környezetben túrázhatunk. Csupán ezekért érdemes a Kanári – szigetekre utazni. Mi most Tenerifét néztük ki magunknak, és összegyűjtöttük, hogy miért és mikor érdemes a legnagyobb Kanári szigetre utaznunk.

Tenerife top bakancs listás programja a Teide vulkán

Tenerife Budapestől könnyen elérhető, a Liszt Ferenc reptérről. Összesen 5 órát kell repülnünk és meglátjuk a Teide vulkán csúcsát, mely a felhőkből emelkedik ki és melyet a repülőgépek tisztes távolságból “közelítenek” csak meg, azért, hogy biztonságosan landoljanak Tenerife déli repterén.

A Teide vulkán nemcsak Spanyolország legnagyobb vulkánja, de a világ egyik legérdekesebb és legnagyobb vulkánja is egyben. Tenerifén a természet pazar, míg az északi részt dús zöld növényzet, párás idő, meredek vulkanikus lejtők és szurdokok jellemzik, úgy délen szárazabb és melegebb az idő, itt a kaktusz és pálmafélék érzik jól magukat.

Tenerifét a helyi kanári lakosság úgy is emlegeti, hogy “Isla amable”, vagyis a kedves sziget. Az emberek itt nagyon vendégszeretőek, mosolygósak, és vidámak. Spanyolország legmagasabb pontja, a 3715 m magas Teide itt található. A Teidére feljutni igazán bakancslistás élmény. A könnyű túrától egészen az extrém túráig válogathatunk kedvünkre, de egy biztos, a Teide kihagyhatatlan program Tenerifén.

Tenerifén mindig jó az idő

Tenerife időjárása általában enyhe és kellemes egész évben, azonban az északi és déli részek közötti jelentős különbségek is lehetnek. Ez a Teidének is köszönhető. A Teide Nemzeti Park 2400 méter magassából indul. Tenerife egyedisége, hogy egész évben és különösen a déli oldalon lehet strandolni. Tenerifén magasabb hegyvidék és dús fenyves erdő is található 1500 – 2400 méter magasságban, mind a déli mind az északi oldalon. Ezeken a helyeken hűvösebb idő van.

Nyáron Tenerifén általában meleg és száraz időjárásra számíthatunk, a hőmérséklet ilyenkor 25-30 fok között van. A déli partszakaszon – Costa Adeje és környékén – a hőmérséklet átlagosan magasabb, mint az az északi részen, Puerto de La Cruz és környékén. Annyi biztos, hogy a legmelegebb hónapok a július és augusztus, ilyenkor 30-35 fok is lehet Tenerifén. Ugyanakkor még a legmelegebb nyári napokon is az éjszakai hőmérséklet nagyon ideális, 20-22 fok. Ez amiatt van, hogy a szigeten folyamatos az óceán felőli légmozgás. Nyáron a tenger hőmérséklete (23-25 fok) kellemesen meleg, tökéletes fürdőzésre és vízi sportokra. A tavaszi és őszi hónapok általában kellemesek a szigeten, mivel kevesebb turista van ilyenkor. Tavasszal a hőmérséklet általában 20-25 fok között mozog északon, és 25-27 fok között mozog délen. Fontos kiemelni, hogy ezek átlaghőmérsékletek, és egyben ez jó hír is. Télen is ideális nyaralóhely Tenerife, ahol az átlaghőmérséklet 20-27 fok között mozog. Az északi rész enyhébb, csapadékosabb idővel, míg a déli rész több napsütéssel bír és melegebb idővel vár.

Különösen télen, a Teidén akár havazás is lehet, a havas csúcs pedig az északi és déli strandokról is látszik. Összességében Tenerife szigete az év bármely szakaszában vonzó és kellemes időjárást kínál a nyaralni vágyóknak, nem hiába emlegetik úgy, mint az örök tavasz szigetét. Itt egy évben többször érik a banán, papaya, citrom, narancs, mangó és a nagyon finom avokádó. Ez mindent elárul a sziget éghajlatáról.

Tenerife izgalmas strandjai

Tenerifén nagyon sok fekete és arany homokos mesterséges strand van, valamint mindezek mellett még több vulkanikus és természetes partszakasz, természetes medencékkel.

Los Cristianos és La Caleta közötti déli rész neve Costa Adeje. Ennek az egyik legismertebb része Las Americas ahol a ‘70-es években még csak pár épület állt és földművesek tulajdonában volt a partszakasz. Ekkor még nem voltak itt homokos strandok, a földművesek a kopár és kemény vulkanikus talajt esővíz hiányában nagyon nehezen tudták művelni.

Egy spanyol milliomos nagyot álmodott és Las Americas föld területeit megvette, és szállodáknak adta bérbe a területet. Eleinte tüdőszanatóriumok voltak a kellemes klíma és tengeri levegő miatt a környéken. A ‘80-as és ‘90-es években Las Americas folyamatosan bővült, különösen 4 és 5 csillagos luxus szállodákkal. Las Americas népszerűségét akkor is ma is pazar elhelyezkedésének, valamint a világ egyik legjobb klímájának köszönheti. Playa del Duque a déli parton található luxusstrand, melyet elegancia és kényelem jellemzi. A finom aranysárga homok mellett az utóbbi évben fekete homokos strandot is létesítettek. A környéki ingatlanok ára a legdrágábbak a szigeten. Ezen a területen található a legtöbb és legjobb öt csillagos luxus szálloda is. Az évek során Costa Adeje lett a legnépszerűbb hely Tenerifén, mely rengeteg izgalmas vízi programmal várja a nyaralni vágyókat. Los Cristianos és Puerto Colon kikötőiből naponta több tucat hajó fut ki azért, hogy különféle delfin és bálna fajokat ismertessenek a turistákkal. Választhatunk vitorlás, katamarán, yacht és kajakos delfin és bálnales közül is. Búvárkodhatunk Costa Adejetől akár 10-20km-re is partról, vagy a profibbak hajóról. A horgászok meglévő tudásukat csiszolhatják, és többek között kardhalat és tonhalat foghatnak a fokozottan védett vizekből. Las Americas vagy éppen El Medano strandjai mellett hullámszörfözés a népszerű sport, utóbbi esetében kite szörfözés is.

Az Anaga lábánál fekvő, Santa Cruz fővároshoz közeli leghíresebb strand a Las Teresitas. Playa de Benijo egy északi strand az Anagában, mely fekete homokjáról és a vízből kinövő szikláiról híres. Páratlan a naplemente erről a strandról. Tovább az északi partszakaszon érdemes felkeresni a Playa Jardín strandot, mely Puerto de la Cruz városában fekszik, melyet César Manrique tervezett. A strand mellett színes virágokkal és növényekkel díszített kert található, ilyen környezetben pazar dolog strandolni.

Ezek csak néhány példa a Tenerife-i izgalmas strandok közül. Bármelyiket választjuk, garantáltan élvezni fogjuk a napfényt, a tengerparti hangulatot és az egyedi környezetet, amit a sziget kínál.

Tenerife finom ételei

A tradicionális kanári-szigeti ételeket leginkább a turista zónától, avagy Costa Adeje résztől távolabb találjuk. A hegyi falvak és utak mentén guachinche található.

A guachinche egy hagyományos tenerifei vendéglátóhely típus, ami eredetileg a borászok saját házában működött, úgynevezett garázs étterem volt. Ezek a családi vállalkozások saját borukat és házi készítésű ételeiket kínálják a mai napig elsősorban a helyieknek. Jellemzői, hogy általában barátságos helyek, egyszerű bútorokkal, ugyanakkor házias ételekkel.

A Guachinche-k kiváló helyek arra, hogy belekóstoljunk a helyiek életébe, miközben a tradicionális kanári vendégszeretetet élvezhetünk. A menük általában gazdag és bőséges kanári ételekből állnak, mint például a ropogós cochino negro (fekete sertés) vagy a papas arrugadas (fűszerezett vulkanikus krumpli) mojo rojo y verde (különféle szószokkal).

Érdekesség, hogy az őslakosok nem pásztorok voltak és valószínüleg Afrikából származtak. Mai napig sok település és étel őrzi az őslakosok nyelvét. Mára azonban a dél amerikai, európai, különösen a spanyol és afrikai ételek tárháza várja Tenerifén a gasztronómia kedvelőit. Tenerifén több vulkanikus borvidék is található, így érdemes helyi borokat is kóstolni. Bár a tenerifei borok drágábbak a boltokban, véleményünk szerint jobbak is.

Tenerife különleges hely, könnyen megközelíthető, sok programlehetőséggel. Aki egyszer a szigetre látogat, biztosan beleszeret.

Array