Praktikus ötletek a megfelelő klíma használathoz

légkondi

Amikor klímaberendezést vásárolunk érdemes minden tényezőt figyelembe venni, hogy minél hosszabb ideig szolgáljon bennünket. Vannak bizonyos praktikák, amelyek segítik a klíma beszerzést és a használatot.

Praktikus tanácsok

Az alábbiakban olyan tippeket adunk, amivel könnyebben megy majd a légkondi használata.

  1. A klíma beszereléséhez

Klímaberendezés vásárlásakor a legfontosabb kérdés, hogy mire szeretnénk használni, milyen tényezőknek kellene megfelelnie. Tisztázni kell, hogy csak hűtésre vagy fűtésre is használni fogjuk, egy vagy több helyiséget szeretnénk klimatizálni, fontos-e, hogy csendes legyen vagy ha zajosabb az is elfogadható.

Legyen-e a hálószobában is klíma? Milyen garanciával tudjuk megvásárolni, illetve lehet-e pótalkatrészt kapni a kiválasztott berendezéshez és van-e szervízhálózat hozzá? Lesz-e szerelő aki karbantartja? A legjobb minőségben a légkondicionálók Japán gyártóktól szerezhetők be, több márkából választhatunk a minőségi gyártmányok közül, így a megfelelő működésük és tartósságuk garantált.

  1. A klíma működtetéséhez

Gyakorta halljuk, hogy a klíma cseréli a levegőt a szobában, pedig ez nem így van, csak kevergeti és hűti a benti levegőt, éppen ezért kell többször szellőztetni. Ha nem így teszünk, akkor elfogy az oxigén a helyiségben és fejfájás, dekoncentráltság, könnyező szem jelentkezhet, mindegyik problémát a szellőztetés hiánya okozza.

A takarékos működtetés mellett az az elsődleges érv, hogy a hideg levegőért sokat fizetünk, de nem így van. A split klímák kifejezetten takarékosak, ha úgy állítjuk be a hőmérsékletet, hogy a kinti levegőnél 5-6 fokkal legyen kevesebb. Így a megfázást is elkerülhetjük, amikor kilépünk a hőségbe a klimatizált helyiségből. A takarékos hűtést árnyékolással is csökkenthetjük, nagy ablakok esetén segíthetjük a klíma működését árnyékolókkal, függönnyel, redőnnyel. A hálószoba lehűtése sem egyszerű feladat, hiszen a klíma zúgása ébren tarthatja az embert, ezért érdemes csendes modellt választani. Érdemes már délután bekapcsolni a klímát, hogy estére lehűtse a szobát, így éjjelre kikapcsolhatjuk.

  1. A klíma karbantartásához

A légkondícionáló berendezés tisztítását évente kétszer el kell végeztetni a szerelővel, főként ha fűtésre is használjuk. Vigyázni kell arra, hogy csak olyan szerelőben bízzunk meg aki ismeri a légkondicionálókat. Lehetőleg hivatalos szerelő legyen, aki ismeri a típusokat, és az elhasználódott alkatrészt is ki tudja cserélni. Sajnos az elmúlt években a szakemberek száma jelentősen csökkent ezért oda kell figyelni arra kit bízunk meg a karbantartással. Amennyiben elhagyjuk a klímaberendezés karbantartását, a lerakódott por képes annyira tönkretenni berendezést hogy csak egy új beszerzésével lehet pótolni a készüléket.

Összegezve

Érdemes figyelembe venni ezeket a praktikákat mert ezek ismeretében elkerülhetjük, hogy kellemetlen élmény legyen a klíma beszerelése. A működtetés során elkerülhetjük a csalódásokat és a kellemetlen egészségügyi problémákat ha figyelmesen elolvassuk és betartjuk a javaslatokat. A karbantartást minden évben elvégeztetjük, így sokáig élvezhetjük a légkondicionáló áldásos hatását.

Array