Kinek ajánlott a klasszikus gitár?

klasszikus gitár

A gitártanulás alapja a klasszikus gitár. Mindegy, hogy milyen irányba megyünk el később, kezdetekben mindenki klasszikus gitáron tanul játszani, és persze van, aki meg is marad ennél a vonalnál. Amikor klasszikus gitárt vásárolunk, érdemes átgondolni, hogy mi vele a cél: szeretnénk hosszabb távon is ennél maradni, vagy idővel átnyergelnénk elektromos, estleg basszusgitárra. Ettől is függ ugyanis, hogy milyet érdemes választani.

Klasszikus gitár: az alap

Ahogy tehát említettük, a gitártanulás a klasszikus gitárnál kezdődik, ez számít alapnak ebben a műfajban. A kezdőknek éppen ezért jó szívvel ajánlható a klasszikus gitár, de túlzás lenne azt állítani, hogy kizárólag nekik ideális választás. Sokan vannak, akik olyan ritmusok irányába mennek tovább, amiket továbbra is a klasszikus gitár a megfelelő. A kezdő gitárokhoz képest ugyanakkor ezek már nyilvánvalóan profibbak, és kifinomultabb hangzást lehet velük elérni.

Ha tehát gitár tanulásra adjuk a fejünket, akkor mindenképpen be kell szerezni egy akusztikus gitárt. Sok különböző klasszikus gitár található ugyanakkor a kínálatban, és nem könnyű eldönteni, hogy melyik az ideális számunkra.

A gitárok nem egyformák, és ha nem sikerül megtalálni azt, ami tényleg passzol hozzánk, esetleg mellényúlunk, akkor könnyen lehet, hogy egy időre el is megy a kedvünk az egész műfajtól. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy tájékozódjunk a lehetőségekről, illetve, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni, amikor gitárt vásárolunk.

Milyen zenét lehet játszani akusztikus gitáron?

Az akusztikus gitárban rejlő lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, habár a laikusok közül sokan a latinos dallamokkal azonosítják ezt a hangszert. Valóban kiváló választás, ha ilyen jellegű zenét szeretnél játszani, de azért az nem igaz, hogy kizárólag erre alkalmas. Bármilyen zenei stílushoz bejöhet, ahol nem szükséges torzítás, ezért széles körben népszerű, és sok zenésznek tesz jó szolgálatot.

A saját adottságaink

A gitár kiválasztásánál érdemes figyelemmel lenni arra, hogy mekkora a kezünk, illetve a gitáron mekkora a bundok távolsága. Kis kézzel, rövid ujjakkal nehéz lehet bizonyos akkordokat lefogni, ami megnehezítheti a tanulást, sőt, el is veheti a kezdő gitáros kedvét. Fontos tehát, hogy olyan hangszert válasszunk, ami méretben is passzol, rááll a kezünkre.

A gitár legyen menő!

Nyilvánvaló, hogy esztétikai szempontokat is figyelembe veszünk, amikor klasszikus gitárt vásárolunk. Óva intenénk azonban mindenkit attól, hogy kizárólag a szemére hallgasson, és az legyen számára a döntő, hogy hogy is néz ki az adott gitár. Természetesen fontos, hogy a hangszer tetsszen a gazdájának, de nem ez az egyetlen dolog, amire figyelni kell.

A praktikus tulajdonságok sokkal fontosabbak, például, ahogy már említettük, hogy kényelmesen le tudjuk fogni az akkordokat, passzoljon a gitár a méreteinkhez. Ha sikerül jól választani, akkor hamar jönnek majd a sikerélmények, és kedvet kapunk ahhoz, hogy minél jobban beleássuk magunkat a gitározás művészetébe.

fotó: freepik

Array