Így legyen szép és praktikus a nappalid!

kanapé

A családi összejövetelek, baráti beszélgetések és kávézások központja a nappali, a lakás centruma. A nappali sok igényt kiszolgál, számos különböző tevékenységnek ad otthont. Lehet akár átmeneti vendégszoba, étkező vagy akár dolgozószoba is. Annak érdekében, hogy mindig praktikus helyiségként szolgáljon, érdemes minden berendezési elemet jól átgondolni és előnyösen elhelyezni. Nézzük, hogyan dobhatjuk fel a nappalinkat könnyedén, úgy, hogy az még praktikusabb legyen!

Nyitott vagy zárt polcok? Ez itt a kérdés

Vegyítsük a kellemest a hasznossal, és legyen a nappalinkban nyitott és zárt polc egyaránt! Bár a nyitott szekrény vagy könyvespolc elsőre jó ötletnek tűnhet, hiszen tágasnak tűnik tőle a tér, hamar áteshetünk a ló túloldalára. A nyitott polcokat hajlamosak vagyunk túlzsúfolni, ezért jó megoldás lehet, ha több zárt poncot használunk. Így több tárolásra alkalmas helyünk lesz, ráadásul a kevesebb nyitott polcot egyszerűbb rendezetten és tisztán tartani! Ha nincs lehetőségünk tárolók, vagy esztétikus polcok kialakítására, akkor válasszunk tárolóval rendelkező dohányzóasztalt!

nappali

Dohányzóasztal

A nappali bútorzatát nem csak esztétikai, de praktikusság szempontjából is fontos alaposan átgondolni. A dohányzóasztal például egy rendkívül hasznos és nélkülözhetetlen bútordarab lehet – de ehhez nagyon jól kell választani. Különösen akkor, ha kis hellyel kell gazdálkodnunk, érdemes kisebb, keskenyebb, vagy akár üvegből készült asztalt választanunk. Keressünk praktikus tárolóval rendelkező asztalt, és igyekezzünk csak néhány dolgot elhelyezni az asztallapon!

dohányzóasztal

Lábak és bútorlapok

Talán nem is gondolnánk, de nagyon sokat segíthet a nappalit tágasabbá tenni, ha odafigyelünk a bútorok lábának stílusára! Érdemes például keskeny lábú és vékony lapú dohányzóasztalt választani, így sokkal tágasabbnak érezhetjük a teret. Sőt, a vékonyabb lábú bútorok – legyen az a fotel, vagy akár egy szekrény – fizikailag is növelhetik a teret, hiszen a nehéz és vastag bútorok több helyet igényelnek.

kisasztal

Szőnyegek, és párnahuzatok

A nappaliban fontos szerepet kapnak a különböző textíliák. A szőnyeg központi elem lehet, hiszen a jól kiválasztott színek és minták tágasabbá és tisztábbá varázsolhatják a teret. Népszerű megoldás még néhány díszpárna vagy takaró elhelyezése is, azonban ezeknél ügyeljünk arra, hogy ne legyen belőlük túl sok, hiszen azzal értékes helyet veszíthetünk! Mind a szőnyegek, mind pedig a textíliák esetében érdemes inkább világosabb színeket választani, hiszen ezek is segítenek optikailag nagyobbítani a teret. A szőnyeget tehetjük a nappali közepére, vagy a dohányzóasztal alá – utóbbi esetben azonban ügyeljünk arra, hogy az asztal ne lapítsa le a szőnyeg puha szálait!

kanapé

Array