A duguláselhárítást mi is el tudjuk végezni, ha az elején van a probléma.

duguláselhárítás praktikák

Az egyik leggyakoribb proléma a konyhában vagy a fürdőben a dugulás. A konyhában a zsír, az ételmaradékok, a fürdőszobában a hajszálak, sampon, vízkő okozhatnak dugulást, és ahogy a mondás tartja ami eldugulhat, az előbb vagy utóbb el is fog dugulni. Éppen ezért felkészültnek kell lennünk a dugulás megszűntetésére, ehhez adunk most praktikus ötleteket.

Nagymamáink módszerei

A dugulás nem egy újkeletű dolog, nagyanyáinknak is meg kellett oldani ezt a problémát viszonylag egyszerű eszközökkel és módszerekkel.

Duguláselhárítás ecettel

Az ecet minden háztartásban megtalálható, és nem csak főzésre meg vízkő eltávolításra használhatjuk, hanem duguláselhárításra is. 5 liter forrásban lévő vízhez kell 20 %-os ecetet adni, és ezt a forró ecetes vizet a mosogatótálcába önteni. Ez a módszer csak részleges dugulások esetén hatékony, nagyobb baj esetén, ahol a víz egyáltalán nem folyik le és megáll ott nem.

Duguláselhárítás szódabikarbónával

A szódabikarbóna az egyik legjobb csodafegyver a háziasszonyok számára, amit a dugulások kezelésre is felhasználhatnak. Adj két liter vízhez 5 evőkanálnyi szódabikarbónát, és forrald fel. Ezt öntsd a lefolyóba, ez a keverék feloldja a lefolyóban keletkezett lerakódásokat. Ez a módszer megelőzésre is alkalmas, havonta egyszer érdemes elvégezni.

A szódabikarbónát ecettel is párosíthatod, és ez nem csak a duguláselhárításban segít, de még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszűnteti. Önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát majd egy pohár ecetet, hallani fogod, hogy habzásnak indul ahogy a két anyag találkozik. Ha a habzás megszűnt öblítsd le forró vízzel. Várj 5 percet, és engedj rá jó sok hideg vizet.

Trisó

A trisót legtöbben úgy ismerik, mint amivel a mosógépekből el lehet távolítani a vizkövet. Sokszor a vízkő az okozója a dugulásoknak, így a trisót is bevethetjük dugulások elhárításához, ráadásul a trisónak még zsíroldó hatása is van, ami nagyon jól jön dugulások esetén. Ma már kevésbé ismert szerről van szó, de könnyen beszerezhető háztartási boltokban vagy nagyobb hipermarketekben. A használata nem bonyolult, este öntsünk egy flakon trisót a lefolyóba, hagyjuk hatni egész éjszaka, és reggel pedig öblítsük le forrásban lévő vízzel.

Bolti lefolyótisztítók

Ha a nagyi házi praktikái nem válnak be, vásárolhatunk lefolyótisztítókat. Többfélét lehet a boltok polcain találni, lehetőleg gél alakút vásároljunk, és egyszerre mindig csak egyféle tisztítószert használjunk. Ha különböző tisztítószerek keverednek egymással, annak nagyon kellemetlen akár súlyos következményei lehetnek!

Amikor már az otthoni praktikák nem segítenek

Előfordul, hogy a fent leírt módszerek nem tudják megszűntetni a dugulást, vagy ha meg is szűntetik nagyon hamar visszatér. Ennek az az oka, hogy a házi praktikák akkor tudnak hatásosak lenni, ha a dugulás az első métereken van. Ha a probléma mélyebben van, akkor duguláselhárító szakemberre lesz szükség, aki fel tudja tárni a probléma valós okát, és rendelkezik olyan speciális eszközökkel, gépekkel, amivel orvosolni tudja a problémát.

duguláselhárító szakember

Sajnos vannak olyan esetek, amikor csak falbontással lehet a dugulást megszűntetni, ha például túl vékony a cső, nem megfelelő szögben építették be stb.  egy duguláselhárító szakember ilyenkor kamerával meg tudja nézni, hogy hol a probléma, és csak ott bontják meg, ahol feltétlenül szükséges.

A dugulások esetében is legjobb módszer, ha meg tudjuk előzni a bajt, megteszünk mindent annak érdekében, hogy ne alakuljon ki dugulás, de ha már kialakult, akkor gyors segítségre lesz szükség. Duguláselhárítás Budapesten 0-24-ig elérhető az év minden napján.

Array