Alapvető tudnivalók a lézeres szintezőkről

lézeres szintező1

A lézeres szintezők ma már elengedhetetlen eszközök, ha pontosan és szépen akarunk dolgozni. Használatukkal biztosíthatjuk, hogy vízszintes és merőleges illeszkedési felületeket kapjunk. Mit kell tudni ezekről a berendezésekről, érdemes-e beruháznunk egy lézeres szintezőbe, és ha igen, milyen szempontok alapján válasszunk?

Mire való a lézeres szintező?

A lézeres szintező egyik alapvető feladata, hogy a különböző építkezési műveleteknél segítsen a vízszint tartásában. A párhuzamos és merőleges felületek nemcsak esztétikailag szépek, statikai és biztonsági okokból szintén fontos, hogy szintben legyen egy épület. Az építkezési munkálatok során ennek érdekében mind kültéren, mind beltéren használunk lézeres szintezőket.

A lakberendezés során pedig sokat segíthet egy ilyen berendezés: könnyedén ellenőrizhetjük például, hogy a falra feltett képek ferdék-e vagy sem. A modern szintezők ezen felül távolságok mérésére is alkalmasak, ami szintén nagy könnyebbség.

Néhány konkrét felhasználási terület:

  • Alapfelmérés
  • Vízvezetékek, elektromos vezetékek nyomvonalának kijelölése
  • Burkolás
  • Szárazépítés
  • Ajtók és ablakok magasságának megmérése

A lézeres szintezők nemcsak eddig nem látott pontosságot tesznek lehetővé, nagyságrendekkel gyorsabbá és megbízhatóvá teszik a vízszint beállítását.

lézeres szintező2

A lézeres szintezők típusai

A lézeres szintezők különféle feladatok ellátására alkalmasak, így számos kivitelben kaphatók.

  • A vonallézerek célja, hogy segítségükkel jól látható vízszintes vagy függőleges vonalakat vetítsünk ki különféle felületekre. Legtöbbször beltéri szintezéshez használják, remekül alkalmasak például csempézéshez.
  • A pontlézerek hasonló célt szolgálnak, mint a vonallézerek, azzal a különbséggel, hogy csak egy pontot vetítenek ki. Miután szemmel beállítottuk a libellát, egy gomb megnyomásával egy pontot vetítünk ki az adott síkban.
  • Az automata szintezők vagy optikai szintezőműszerek a vízszint beállítására tervezett eszközök, gyakran használják őket a helyszín felméréséhez. A megfelelő használathoz fontos a stabil rögzítés, a legjobb, ha egy állványt használunk. Az okuláron átnézve már csak a kívánt pozícióba kell állítani a szintező lécet, és meggyőződni róla, hogy a libella megfelelően van beállítva a talpcsavarok segítségével (a buborék a körön belül kell, hogy legyen). 
  • A forgólézer egy 360 fokos körvonalat vetít ki, amellyel rengeteg munkafolyamatot nagyban megkönnyít. Legyen szó akár tereprendezésről, akár fal burkolásáról vagy éppen egy konyhabútor felrakásáról, nagyon sok időt megsprórolhatunk egy ilyen berendezéssel.
  • A forgólézer „nagytestvére” a magaspontosságú forgólézer. Ezen műszereket a nagy pontosságot igénylő munkákhoz használják, például pontos szintellenőrzésekhez, külszíni fejtésekhez, zsaluzáshoz vagy ásatásokhoz. Egy, illetve két tengelyen dönthető kivitelben kaphatók (ún. single és dual lézerek).
  • A csatornalézerek vagy csőlézerek csövek pozícionálására lettek tervezve. Ezek az eszközök a föld alatti és föld feletti csövekhez is használhatók.

lézeres szintező3

Mi alapján válasszak lézeres szintezőt?

Ha beltéri használatra szeretnél szintezőt, valószínűleg egy vonallézerrel vagy pontlézerrel jársz a legjobban. A beltéri modellek általában zöld fénnyel vannak felszerelve, mert az jobban látható. A kültéri szintezők ezzel szemben legtöbbször piros lézert vetítenek ki illetve ahogy a fenti felsorolásból látszik, a különféle munkafeladatok más-más típusú szintezőt igényelnek, így itt azt kell felmérnünk, mire is használnánk majd a legtöbbet.

A másik nagy kérdés, hogy manuális vagy automata berendezést vegyél. Azt tanácsoljuk, hogy ha megteheted, vásárolj automata szintezőt. A manuális modellekhez képest az automata szintezők maguk állítják be a szintet, így egyszerűbb őket használni. Ezen túl bármi megzavarná őket, megállnak, így minimálisra csökken a hibázás lehetősége.

Vásárolj lézeres szintezőt online a Zákány Szerszámháztól!

Egy online  szerszámbolt kényelmesebb, gyorsabb vásárlási élményt tesz lehetővé, mint a fizikai boltok. Ha még mindig nem vagy biztos benne, milyen szintezőt szeretnél, keresd fel a Zákány Szerszámház honlapját, ahol remek minőségű berendezések széles választéka közül szemezgethetsz, és szakértői segítséget is nyújtunk neked a választásban!

Képek forrása: Freepik

Array