Tűzszakaszok: a passzív tűzvédelem alapja

tűzszakasz

passzív tűzvédelem az épület tűz elleni védelme aktív tűzoltó rendszerek alkalmazása nélkül. A passzív tűzvédelem biztosítására számos módszert alkalmaznak, de ennek egyik alapja a vízszintes és függőleges tűzszakaszok tervezése és kivitelezése.

Mi az a tűzszakasz?

A passzív tűzvédelmi terv alapegysége a tűzsazkasz. Ez egy olyan rész az épületen belül, amelyet úgy terveztek, hogy megakadályozza a tűz és a füst terjedését a saját határain kívülre.

Mi szükséges a tűzszakasz lezárásához?

tűzszakaszok lezárása az a folyamat, amely szoros lezárást hoz létre a tűzszakasz és a külső környezet között. Ez a lezárás fontos a tűz szerkezeten belüli terjedésének megakadályozása érdekében. A lezárás különböző tűzálló építőanyagok és termékek, például kalcium-szilikát táblák, védő hő hatására habosodó festékek, áthatoló tömítőelemek vagy tűzálló üveg alkalmazásával valósítható meg. A folyamat eredményének meg kell felelnie a REI kritériumoknak – teherbíró képesség (R), integritás (E) és szigetelés (I).

Példák vízszintes és függőleges szakaszolásra

A vízszintes szakaszolás kalcium-szilikát lapokból vagy tűzálló üvegből készült szakaszfalakat, valamint különféle áthatoló tömítéseket (pl. tűzvédelmi mandzsetta vagy tégla) alkalmaz, hogy megakadályozza a tűz továbbterjedését ugyanazon a szinten. A függőleges szakaszolás a tűz és a füst magasabb vagy alacsonyabb szintre történő átterjedésének veszélyével foglalkozik, különösen csöveken és kábeleken keresztül. Itt azonban figyelembe kell venni a mennyezetek és a padlók tűzvédelmét is.

Miért olyan fontos a tűzszakasz lezárása?

Mint látható, a tűzzárás és a tűzszakaszok segítenek csökkenteni a tűz által okozott károkat azáltal, hogy a tüzet helyben tartják. Még abban az esetben is, ha a tűz továbbterjed, sokkal lassabban fog terjedni, így a bennlevők időben kiüríthetik az épületet, a tűzoltók pedig jobban ellenőrizhetik a helyzetet. Egyben segíti őket abban is, hogy hatékonyabban és kevesebb veszély mellett mozogjanak az épületben.

Array