Milyen fajta fizikoterápia kezelések léteznek?

nők fizikoterápia

Bizonyára ismerős lehet a derék-, vagy vállfájdalom, az izomhúzódás, az ízületi gyulladás, a nyakfájás, vagy akár a tartási zavarok okozta gerincferdülés is. Sokan azt gondolják, hogy már csak műtéttel lehet segíteni a problémán, hiszen időnként rettenetesen fájdalmas és ijesztő dolgokról van szó. A fizikoterápia szerencsére segít a tünetek természetes módon történő enyhítésében.

Mi az a fizikoterápia?

fizikoterápia egy nagyszerű találmány, hiszen bizonyos fájdalmakat és különböző kóros tüneteket akár gyógyszeres kezelés vagy műtét nélkül is képes enyhíteni, gyógyítani. A módszerei között találhatunk lágylézeres, elektromos idegstimulációs, ultrahangos és tapaszolós technikákat is. Milyen tünetek enyhíthetőek a különféle eljárásokkal? Mi a kezelés menete? Szükség van-e kiegészítő kezelésekre, és ha igen, akkor mire? Cikkünkben részletesen tisztázzuk mindezt!

Fizikoterápiás vizsgálat

Mint a legtöbb betegellátás esetében, a fizikoterápia is két fő részre bontható. Az első lépés a beteg állapotának felmérése és a kezelési terv elkészítése, a második lépés pedig maga a kezelés.

A vizsgálat során a szakorvos kikérdezi a pácienst a fennálló tünetekről és azok helyéről, erősségéről és minőségéről (szúró, tompa, stb.). Emellett információra van szükség a beteg korábbi kórelőzményeiről és az életviteléről is. Ez azért fontos, mert például egy irodai munka esetén gyakran kialakulhat derékfájás a rossz tartás végett, de az is fontos információ lehet, hogy a páciens egy eseti cipekedés során nehezet emelt; vagy rendszeres sportolás közben sérült le egy rossz mozdulattól.

A szóbeli felmérés után a manuális vizsgálat következik. Ekkor a szakorvos felméri a páciens állapotát, így meg tudja állapítani, hogy pontosan melyik testrészen milyen kezelésekre van szükség. Bizonyos esetekben a kezelőorvos további vizsgálatokat és kiegészítő kezeléseket is javasolhat például reumatológus vagy fájdalomterápiás szakorvosnál.

Fizikoterápiás kezelések

TENS elektroterápia

A TENS a transzkután elektromos idegstimuláció angol mozaikszava. Jelentése pedig egy olyan elektromos kezelés, ami csökkenti az idegi eredetű fájdalmakat. Jellemzően derék-, zsigeri-, neurogén-, myofasciális-, és műtét utáni fájdalmak esetén használatos, de ízületi gyulladás és inkontinencia esetén is alkalmazzák.

Ultrahang terápia

A kezelés során az ultrahangos rezgést a testben lévő sejtek is átveszik. A mozgási hatások minden esetben energiával járnak, így a szövetek felmelegedésével a vérkeringés is javulhat a fizikoterápia során. A keringés fokozódása elősegíti a nem múló gyulladások enyhítését és a csontozatra is jó hatással lehet. Az ultrahanggal akár a hegszövetek állapota is javítható.

Lágylézer kezelés

A terápiában egy adott frekvencián működő, alacsony energiájú lágylézert használ a kezelőorvos, ami a hatékony és gyors fájdalomcsillapítás tökéletes módszere. Mivel serkenti és élénkíti a sejtfunkciókat, ezért jól alkalmazható ízületi-, ínhüvely- és csonthártyagyulladások, valamint ízületi rendellenességek és nyaki eredetű panaszok esetén.

Kineziológiai tapaszolás

A tapaszolás (kineziotape) lényege, hogy a fájó testrész feletti bőrre megfelelő irányú és erősségű kialakítással kinezioszalagokat ragaszt a kezelő. Ezzel gyakorlatilag az izmokat és az ínszalagokat a természetes irányba lehet fejleszteni. A tapaszolásos fizikoterápia általánosságban az izmok, valamint a váll- és derékfájdalom során alkalmazható, de tartászavarok és sérülésprevenció esetén is beválhat.

Kiegészítő kezelések

A fizikoterápia során gyakran javasolt különféle kiegészítő kezeléseket is alkalmazni a megfelelő hatás elérése érdekében. Ilyen a reumatológiai kezelés, a fájdalomterápia, illetve a gyógymasszázs és gyógytorna lehetősége is.

Reumatológiai kezelés

Ez a szakág a mozgásszervi és reumatológiai problémák esetén tud segíteni. Jellemzően az ízületek problémáival, az izmok, a szalagok, illetve a csontok sérüléseivel foglalkozik; valamint különféle autoimmun betegség esetén is reumatológus szakember látja el az érintetteket. Nem tartozik ide azonban a gerinc- és ideggyógyászat.

Fájdalomterápia

Talán ez a legösszetettebb terület a fizikoterápia kiegészítő kezelései között, hiszen a fájdalom oka nem mindig köthető egy adott ponthoz. Előfordulhat, hogy más szakorvosok bevonására is szükség van a probléma forrásának felderítéséhez. A terápia során komolyabb fájdalmakra is azonnali fájdalomcsillapítás eszközölhető injekció vagy a megfelelő gyógyszer adásával. Jellemzően idegbecsípődések, idegi eredetű fájdalmak, ízületi gyulladások, hát- és nyaksérülés, fibromyalgia, migrén és különféle mozgásszervi panaszok gyógyítására alkalmas.

Gyógymasszázs és gyógytorna

A megfelelő orvosi kivizsgálás és a fájdalmas tünetek enyhítése után gyógymasszázsra vagy gyógytornára is szükség lehet. Ennek jelentősége abban rejlik, hogy a helyes mozgással a természetes irányokat és ennek hatásait taníthatjuk meg az egyébként fájdalmas területeknek. Tulajdonképpen önmagát gyógyítja meg a test, hiszen a helytelen mozgás így korrigálható.

gyógytorna

Fájdalmakat tapasztal?

Amennyiben a cikkben megemlített panaszokkal küzd, és magára ismert, érdemes lehet felkeresni egy fizikoterápia magánrendelést, ahol szakértő segítséget kaphat a tünetek és okok felgöngyölítésére.

Array