Tudás vagy szerencse a siker kulcsa?

siker kovácsa

Attól függ, miről van szó.

A siker kulcsa vélhetően az, hogy ezen a kérdésen nem mélázunk hosszan, hanem cselekszünk. Alapvetően persze közel sem mindegy, hogy milyen helyzetről van szó, hiszen egy államvizsga védésen tudás nélkül lehet bármekkora szerencsénk, a lehető legjobb tétel sem mondja el magát nélkülünk, de például a kártyában tudhatunk mindent is, ha nem jönnek azok a fránya lapok. Mi lehet hát a helyes arány?

Saját sorsunk kovácsai…

Létezik jó néhány efféle mondás, miszerint semmi sem a rajtunk kívülálló okokból adódik, hanem mi határozzuk meg az életünket, mi döntünk a sorsunkról. Persze ennél jóval bonyolultabb kérdésről van szó, a kulturális háttér meglehetősen nagy szerepet játszik a válasz milyenségében. De ha csak nagy általánosságokban nézzük, alapvetően az emberek véleménye megoszlik, egyesek szerint kontrollálhatunk mindent, mások szerint a sors (vagy valami más) határozza meg az életünket. Persze a vesztes pókerjátszmák után minden alkalommal mondhatjuk a szeretteinknek, hogy ez bizony a sors keze volt, várhatóan a legkevésbé sem lesznek együttérzőek, akkor sem, ha mindannyian abban hiszünk, hogy nem mi alakítjuk az életünket. De hogy is van ez?

Aranyló arányok

A hozzáértők szerint arról van szó, hogy nincs olyan, hogy vagy az egyik vagy a másik dönt, ezek megfelelő aránya határozza meg a sikert. A tudás és a szerencse is szükséges tehát. De persze megint felmerül a kérdés, hogy milyen sikerről van szó? Ha az életünk évek óta stagnál, de szeretnénk fejlődni, végre haladni is, akkor ennek apránkénti megvalósítása sikernek minősül. Amennyiben korábban az összes konyhai tudásunk kimerült abban, hogy a tojást beleütöttük a serpenyőbe, kisütöttük majd megsózva tálaltuk, akkor bizony az első rakott krumpli elkészítése óriási siker! Ahogy az is, amikor a nyerőgép online csilingelni kezd, miközben semmit sem nyertünk korábban, sőt, az összes iskolai tombolán is kimaradtunk a szórásból.

A gondolat ereje

 Sokan hisznek a gondolat teremtő erejében, és ami azt illeti, a tudás valóban olyan dolog, ami meglehetősen gyümölcsöző, úgy is mondhatnánk, kamatoztatható. És akkor visszatérve a pókerhez, amikor egy hétvégi baráti meccsről, amatőr játékról van szó, akkor bizony a legtöbbször a szerencsénken múlik, hogy mennyit tudok kiszedni a barátink pénztárcájából. Amikor viszont már professzionális játékosokról van szó, akkor a szerencse az egésznek csak egy töredékét teszi ki. Amikor olyan emberek játszanak egymással, akik órákat edzenek naponta, gyakorolnak, lélekben is edzetté és felkészültté válnak egy-egy mérkőzésre, szezonra, akkor bizony a tudásuk az, ami segít érvényesülni. Na persze, láttunk már olyat is, hogy a világ legjobb focicsapatának professzionális dollár százmilliókat érő csatára kihagyott egy szabadrúgást, és ez nem azon múlt, hogy nem volt éppen edzésben, nem volt lélekben jelen.

A nagybetűs igazságot tehát nem tudjuk itt és most megmondni, de a pénzügyi befektetésekben, a profi pókerben, és nagy valószínűség szerint az élet legtöbb területén sem árt, ha némi szerencsével is rendelkezünk, hiszen a tudás adja meg a lehetőséget, hogy eljussunk odáig, ahol már azt kamatoztathatjuk, de ha nincs meg hozzá az esély, akkor előfordulhat, hogy önmagában kevés lesz. Ennek ellenére is, hogy ezt számokba is foglaljuk, akad olyan szakember, aki szerint a profi pókerben 70 százalék tudáshoz 30 százalék szerencsére van szükségünk, hogy sikeresek lehessünk. Hogy ez a való életben hogyan oszlik meg, az több, mint izgalmas kérdés, de az biztos, hogy ha mindkettőből jut, akkor nagy baj már nem lehet.

Array