Trükkök a tavaszi nagytakarítás megkönnyítésére

takarítás otthon

Ha süt a Nap, csicseregnek a madarak, akkor egyértelmű, hogy itt a tavasz, amely sok otthonban a nagytakarítás időszaka. Bizony jobban is esik egy tiszta házzal vagy lakással nekifutni az év melegebb felének, sok munkára lesz azonban szükség, hogy ezt elérjük. Segítünk néhány hasznos trükkel!

Kezeljük profin a porszívót

A tavaszi nagytakarítás egyik fontos része a porszívózás, a por összegyűjtése, eltávolítása. Ehhez kell egy jó porszívó, ez nem újdonság, de az is fontos, hogyan kezeli azt a tulajdonosa. A porszívók jellemzője, hogy több alkatrészt adnak melléjük, ezekkel szinte minden helyre eljutunk a lakásban, de mégsem mindegyikre. A radiátorok portalanítása például rémálom lehet, ha a porszívócső nem fér be a bordák közé. Hasznos trükk, hogy ilyenkor húzzunk egy vécépapírból megmaradt gurigát a cső végére, azt pedig aztán kedvünkre formázhatjuk, így megtoldva a csövet. Folttisztításra is jó a porszívó, ehhez be kell szórni szódabikarbónával a problémás területet, majd fél óra várakozást követően a szokott módon eltávolítani a koszt. A takarítás során arra is ügyeljünk, hogy a porszívó porzsák ne legyen tele, ez ugyanis csökkenti a gép hatékonyságát.

A gőztisztító a barátod

Szerencsére egyre több háztartásban találunk gőztisztítót, így sokan ismerik, mégis ki kell emelni az eszköz kiemelkedő előnyeit. A gőzölős takarítógép egyszerűen használható, a hőhatásánál fogva pedig szinte minden szennyeződéssel elbír – fellazítja azt, hogy aztán csak letörölni kelljen. Képes bármilyen makacs, zsíros felületet patyolat tisztává varázsolni, eközben a baktériumok és vírusok jelentős részét is elpusztítja, így sterilizálja a házat. Ez különösen fontos olyankor, ha kisgyermek vagy háziállat is tartozik a családhoz.

Bízzunk nagyanyáink tudásában

A tavaszi nagytakarításhoz akad, aki tucatnyi mesterséges tisztítószert vásárol, ám jobban tesszük, ha átgondoltabb, okosabb döntést hozunk. A természetes tisztítószerek ugyanis semmiféle káros anyagot nem tartalmaznak, mégis eredményesek, csillogóvá varázsolják az otthont. Az ecet szinte mindenhová jó, tökéletes szagtalanító, eközben elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. Elsőre szúrós szaga van, de ha az elillan, a tisztaság illata érkezik a helyére. A mikrohullámú sütő takarításánál aranyat ér, ha el kis vízbe belecsöpögtetjük egy citrom levét, majd ezt néhány percre betesszük a szerkezetbe, és bekapcsoljuk azt. A gőz felold minden makacs lerakódást, még a legelérhetetlenebb helyeken is, ezt követően pedig elég letörölni azokat egy tiszta ruhával vagy szivaccsal. Ez a trükk ecettel is hatékony.

Kóla a vécébe – miért ne?

A fürdőszoba a konyha mellett a másik olyan helyiség, ahol a maximális sterilitásra lesz szükség. Viszont a folyamatos nedvesség és pára miatt ez az a szoba, amelyben a legtöbb lerakódás, illetve kellemetlenség jöhet létre. A vécé például szinte mindig koszos, méghozzá azon a részén, ahol folyamatosan víz alatt van a felülete. Itt letapad sokféle szennyeződés, amelyekhez hozzáférni is nehéz. A megoldás egyszerű, de első hallásra hihetetlen: elég némi kólát önteni a vécécsészébe. Ez a fekete üdítőital gyorsan kifejti a hatását, néhány órával később, amikor leöblítjük majd, tiszta felületet hagy maga mögött. A fürdőszobában a vízkő számít még „főellenségnek”, erre is a citrom lehet a gyógyír, amellyel ha bekenjük a csaptelepeket, azok maguktól fényessé, újszerűvé válnak.

Array