Télikert

télikert

Egy télikert építése nem olcsó dolog, ezt el kell fogadni. Persze vannak költségkímélőbb és drágább megoldások is. Sokféle lehetőségünk van például anyaghasználatot-, üvegezést-, hőszigetelést is tekintve, mely opciók mind leendő télikertünk használhatóságában és minőségében jelentenek különbséget. Az esetek többségében a költségkímélőbb megoldás azonban kompromisszumokkal jár. Vizsgáljuk meg kicsit jobban, hogy mire is kell figyelni, amikor megbízunk valakit télikertünk kivitelezésével. Ezzel együtt sok minden függ attól, hogy mire szeretnénk használni télikertünket. A beépítés célját mindenképp határozzuk meg magunknak már a projekt elején, hiszen akkor nem érhetnek meglepetések és a várható költségeket is be tudjuk határolni előre. Nem mellékesen, ettől függően elkerülhetjük a felesleges költségeket is.

A télikertben elhasznált anyagok és lehetőségek, melyek meghatározzák télikertünk árát

A tartószerkezetet például régebben fából készítették és ez még manapság is egy lehetőség, ugyanakkor szakemberek sem javasolják, hiszen minden tekintetben sokkal jobb és minőségibb anyagok állnak rendelkezésre. Egy fából készült télikert – az időjárás hatásai miatt – folyamatos kezelést igényel, ami amellett, hogy visszatérő költség, előbb-utóbb valószínűleg még így is romlik az állapota. Ezzel szemben a műanyagból, vagy alumíniumból (illetve ezek kombinációjából) készülő télikert gyakorlatilag semmiféle kezelést nem igényelnek. Sokkal jobb hőszigetelők, strapabíróbbak és ezekkel az anyagokkal dolgozva szinte bármilyen formai kialakítást meg lehet valósítani. Hőszigetelés mutatói sokkal jobbak, ami már önmagában rengeteget számít, szemmel jól látható összeget tudunk a fűtésszámlánkon spórolni már a használatbavétel évében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a nyílászárókat (bejárati ajtó, ablakok stb.) ma már műanyagból gyártják, a fa-nyílászárók gyártása visszaszorult. Sokkal időt állóbbak, jobb hő – és hangszigetelők és gyakorlatilag minden színben le lehet gyártani. Ha pedig azért döntenénk mégis a fa mellett, mert szeretjük annak természetes színét, arra is van megoldás: bármilyen fa-színbevonattal el lehet látni az imént említett felületeket, melyek tökéletes fa-hatást biztosítanak.
Az üvegezésnek szintén sok változata van. A télikert egyik fő követelménye a minél több természetes fény beeresztése, de tájolástól függően gondolni kell az árnyékolásra is. Lehet színezett üveggel építtetni ami kevésbé fényáteresztő, de használhatunk erre redőnyöket, rolókat is természetesen. Az már csak hab a tortán, hogy ezeket manuálisan és motorosan is lehet kérni.

A télikert nyílászáróin nem érdemes spórolni

Az árakat nagyban meghatározza még a nyílászárók kérdése. Itt azonban nem anyagról beszélünk, hiszen azt már meghatároztuk a szerkezetünknél és logikusan az ajtók-ablakok is ugyanazon anyagból készülnek. Gondolnunk kell azonban arra, hogy milyen nyílászárókkal legyen szerelve például. Ez azonban nem csupán döntés kérdése. Egyrészt minden ajtónak, ablaknak van helyigénye nyitott állapotában, amit figyelembe kell venni. Gondolnunk kell a szellőztetésre is, amit a nyílászárókkal lehet biztosítani. Nyitás szerint típusát tekintve az ajtók tekintetében például – a teljesség igénye nélkül – választhatunk toló, bukó-nyíló, harmonika stb. fajtákból és még sorolhatnánk, hogy mi mindenből választhatunk.

Egy szó, mint száz egy télikert ára rengeteg mindentől függ és alaposan körbe kell járni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Minden ingatlan más és más, különböző adottságokkal. A legjobban akkor járunk el, ha szakemberekre bízzuk a projektet és olyat válasszunk mindenképpen, aki engedéllyel és referenciával rendelkezik. Így biztosan minden lehetőséget és apró részletet át tudunk gondolni, hogy a lehető leg optimálisabb áron a felhasználási szándékunknak megfelelő télikertünk lehessen, akár pár héten belül.

Cikket írta: Sulyok Tamás

Array