Nem csak a függöny fontos – figyelj a karnisra is!

függöny karnis

A függöny öltözteti a lakást, ahhoz azonban, hogy feltegyük őket a helyükre, karnisokra is szükség van. Utóbbiak nem csupán praktikus tartozékok, hanem a lakás dekorációjának fontos elemei is. Ezek a kis részletek is hozzájárulnak az otthonunk hangulatához és stílusához, fontos tehát, hogy odafigyeljünk rájuk. A megfelelő fügönytartó kiválasztása ugyanakkor nem csupán esztétikai szempontból fontos: kellőképpen erősnek és tartósnak is kell lennie, hogy maradéktalanul ellássa a feladatát.

Milyen típusú karnisok vannak?

A karnisok széles választékban érhetők el, de alapvetően két fő típusba sorolhatók: a szimpla és a dupla karnis. A szimpla karnis egyszerű és praktikus megoldás, mely egyetlen függönyréteg felfüggesztésére alkalmas. Általában fényáteresztő függöny kerül rá, ami amellett, hogy dekorációs szerepet tölt be, szétszórja a fényt a helyiségben, ami így világosabbnak hat. A dupla karnisra sötétítő és fényáteresztő függöny is felkerülhet egyszerre, aminek funkcionális előnye is van: a sötétítő nyugodtabb alvást biztosít és gátolja a belátást.

Milyen anyagból készülhetnek karnisok?

A karnisokat különböző anyagokból gyártják, hogy megfeleljenek az egyedi igényeknek. Emellett a stílust is befolyásolják, hiszen teljesen más esztétikai hatása van egy fának, mint egy műanyagnak.

  • A fém karnis modern és letisztult külsőt kölcsönöz a helyiségnek.
  • A fa változatnak kissé rusztikusabb a hatása, időtlen eleganciát sugároz, ráadásul különböző fafajtákból választhatunk, ami miatt egyediek is lehetnek.
  • A műanyag verzió pedig könnyűsége és sokoldalúsága, valamint tartóssága révén ideális lehet olyan helyiségekben, ahol a nedvesség vagy a környezeti hatásoknak jobban ki van téve a rúd.

Milyen színt, kialakítást érdemes választani?

A karnis színe és kialakítása meghatározó tényezője lehet a szoba összképének. Az alapszabály az, hogy a karnis színének harmonizálnia kell a függönnyel és a szoba többi berendezésével. Nehéz elképzelni, hogy egy modern, világos helyiségben egy klasszikus fa karnis jól mutatna, ugye?

Nem árt tudni, hogy a világosabb színek növelhetik a tér érzetét, a sötétebb árnyalatok azonban meleg és hangulatos légkört teremtenek, de optikailag szűkítik a helyiséget. A karnis kialakításának kiválasztásakor vedd figyelembe a helyiség stílusát is.

Az egyedi igények és az otthon stílusa alapján választva a karnisok nemcsak praktikusak, hanem szépek is lehetnek.

A fotó forrása: Angelov – stock.adobe.com

Array