Fókuszban a közlekedés: Milyen nyárigumit vegyek?

gumiabroncsok

Az elmúlt hetek során egyre jobban elkezdett felmelegedni az időjárás, sokan bízunk abban, hogy valóban búcsút mondhatunk a hosszú, téli időszaknak. Ha süt a nap, akkor már délelőtt is élvezhetjük a kellemes, meleg időjárást, akik pedig alig várták a tavaszt, már könnyen lehet, hogy a reggeli kávéjukat is kint, a teraszon fogyasztják el.

Az emberek egyre több időt töltenek a szabadban, ilyenkor gyakran kirándulnak, túráznak, és utaznak a családjukkal együtt. Fontos, hogy felkészítsük autónkat is a nyári időjárásra, hiszen eljött az ideje annak is, hogy felkerüljenek járművünk kerekeire a nyári gumiabroncsok.

Mikor van szükségünk a nyári gumikra?

Akár egyedül, akár a családunkkal együtt szeretnénk otthonról elutazni, fontos, hogy az autónk és a rajta lévő gumiabroncsok jó állapotban legyenek. Ennek érdekében mindenképpen ellenőriznünk kell a gumiabroncsaink állapotát mielőtt azokat felszerelnénk az autónkra. Nyári abroncsokra akkor van szükségünk, amikor a hőmérő higanyszála már meghaladja a 7 Celsiusfokot. Ilyenkor már se nem biztonságos, se nem költséghatékony téli gumiabroncsokkal autózni. Sokan úgy gondolják, hogy a téli abroncsok tökéletesek lesznek nyáron is, de érdemes abba belegondolni, hogy a téli gumikat az abroncsgyártó cégek kimondottan a hideg időjáráshoz, és az alacsony hőmérséklethez fejlesztette ki. Ebből kiindulva a felforrósodott aszfalton nagyon hamar elkopnak, és eldeformálódnak.

Ha a nyári gumik elhasználódtak, akkor nem biztonságos velük a közlekedés. Ilyenkor minden esetben új abroncsgarnitúrát kell vásárolnunk, de az igen széles kínálatban lehetséges, hogy nehéz a választás.

Így válaszd ki könnyen, és gyorsan a számodra legmegfelelőbb nyári gumiabroncsot.

Az ADAC minden évben megvizsgálja a különböző márkájú és típusú gumiabroncsokat azzal a céllal, hogy kiderítse, hogy eltérő időjárási viszonyok között melyik milyen teljesítményt tud nyújtani. Az ADAC nyári gumi tesztje segítségünkre lehet akkor, ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, és ha nem tudjuk pontosan, hogy milyen nyári gumiabroncsot vásároljunk meg.

Bár a felhasználói vélemények is sokat segíthetnek, az a biztos, ha profi szakemberekre bízzuk a dolgot, az ADAC nyári gumi tesztjein pedig megvizsgálják az induló gumikat száraz és nedves útviszonyokon is. Az idei évben összesen 16 abroncsmodellt vizsgáltak meg 215/55 R17 abroncsméretben. A teszteredményekből kiderül, hogy az abroncsoknak milyen a gördülési ellenállása, a tapadása, a fékezhetősége, az üzemanyagfogyasztása, illetve a zajszintje.

Az idei évben az ADAC nyári gumi tesztje azt mutatja meg, hogy ezúttal nem volt olyan gumiabroncs, amely elégtelen minősítést kapott volna. A rangsor élére a Continental PremiumContact7, a Michelin Primacy 4+, illetve a Kumho Ecsta HS52 került. Összességében elmondható, hogy mind a három gumiabroncs mintázata kiegyensúlyozott teljesítményt tudott nyújtani nedves és száraz útviszonyok között egyaránt, így ha új nyári gumira van szükségünk, akkor ezek közül bármelyik bátran választható.

Kiemelt kép: canva.com

Array