6 tipp a viaszos vászon terítő tisztításához

viaszos vászon terítő tisztítása

A viaszos vászon terítő egy rendkívül praktikus anyagú terítő, ami kiváló segítőtársa lesz minden háziasszonynak. Mindenki ismeri könnyű tisztíthatóságát és strapabíró képességét. Azonban vannak tanácsok, amiket érdemes betartani, hogy minél hosszabb életű legyen. Nem mindegy, hogyan tisztítjuk, tároljuk és kezeljük a hétköznapokban. Ebben a cikkben hat gyakorlatias tippet adunk a tisztításhoz.

1, Mosógépbe ne tedd!

A viaszréteg károsodni fog. A mosógépben való mosás során a viaszos vászon terítők viaszrétege könnyen károsodhat vagy lekopik. Ez nemcsak ronthatja a terítő megjelenését, hanem csökkentheti is a vízlepergető tulajdonságát. Meggyűrődik és ráncos lesz. A mosógép centrifugálása és dobása a viaszos terítőt könnyen összegyűrheti, ami maradandó ráncokat okozhat az anyagban.

Könnyen befogja, megtöri a mosógép dobja, ami foltokat vagy akár szakadásokat is okozhat az anyagon. Fennáll a veszélye annak, hogy a viasz kifakulés elszíneződik. Néhány mosószappan vagy mosószer összetevői károsíthatják a viaszt, ami szintén ronthatja a terítő állapotát és tartósságát.

2, Gyengéd, kézi törlés

Használj langyos vizet és enyhe mosószert. Fontos, hogy ne dörzsöld erősen a terítőt, mert ez károsíthatja a viaszt. A súrolás, dörzsölés kárt tesznek benne, éppúgy mint a súrolókefék vagy érdes felületű szivacsok. Nincs szükség durva anyagokra. Ez a textil hatású lemosható viaszos vászon egyik legjobb tulajdonsága.

3, Rendszeresen tisztítsd!

Ha megvárod, hogy rászáradjon a folt, akkor sokkal nehezebb lesz eltávolítani és ki is fakulhat azon a területen. Sokkal könnyebb dolgod van egy narancslével vagy zsírfolttal, ha azonnal letörlöd. Egy nedves ruha vagy törlőkendő elég is lesz. A színek és mintázatok miatt nem feltétlen látszanak a szennyeződések, de ezért érdemes alaposan áttörölni minden nap.

4, Ne tedd közvetlenül a szárítógépbe vagy a radiátorra!

A magas hőmérséklet és a közvetlen hőforrások, mint a szárítógép vagy a radiátor, könnyen károsíthatják a viaszos terítő viaszrétegét. A viasz olvadhat vagy megpuhulhat, ami megváltoztathatja a terítő textúráját és megjelenését. A forró levegő hatására a viaszos terítő könnyen összehúzódhat és összegyűrődhet, valamint gyorsan kiszáríthatja.

A színvesztés veszélye itt is fennáll, különösen a sötétebb vagy élénkebb színű viaszos terítőknél.

5, A tárolás módja sem mindegy

Anyagának jellegzetes tulajdonsága miatt nem lehet akárhogy hajtogatni, tárolni. Ha feltekerve vagy leterítve tárolod, akkor elkerülöd a vászon megtörését. Ha nehéz tárgyakat pakolsz rá, akkor is könnyen nyomot hagyhatnak rajta.

Valamint jobb, ha fénytől védett helyen tárolod, így nem fakul ki idő előtt.

6, A forró tárgyak ellensége

A forró tárgyak tól óvni kell, mert könnyedén nyomot hagynak vagy kiégetik az anyagát. Ezért óvakodni kell forró fazéktól, bögrétől. Sokoldalú anyag, de annyira azért nem arra van kitalálva, hogy a sütőből vagy főzőpultról levett edényeket rátedd.

Zárszó

Tehát ha a fenn említett tanácsokat betartod, akkor sokkal tovább használhatod a viaszos vászon terítődet.

Array