12 praktika a ránk maradt gyümölcsök felhasználására

gyümölcsök

A nyári hónapokban a kertekben, piacokon és boltokban bőségesen találhatóak különböző gyümölcsök, mint például a cseresznye, az eper, a sárgabarack és a szeder. Azonban gyakran előfordul, hogy annyi gyümölcsünk van, hogy lehetetlen az összeset megenni, mielőtt megromlanának. Szerencsére azonban számos módja van annak, hogy a felesleges gyümölcsöt felhasználjuk ahelyett, hogy hagynánk kárba veszni. Előfordul azonban, hogy hiába a számos lehetőség, hirtelen egy sem jut eszünkbe… ezekre a helyzetekre hoztuk most alábbi ötletgyűjteményünket. 

12 praktika a ránk maradt gyümölcsök felhasználására

1.) Lekvár

A lekvár az egyik legnépszerűbb módja a gyümölcs felhasználásának. A lekvár elkészítése nagyon egyszerű, csak gyümölcsöt, cukrot és citromlevet kell összekeverni és főzni, majd a végén üvegekbe tölteni és hűtőszekrényben tárolni. A lekvár nem csak finom, de hosszú ideig eláll, így akár ajándéknak is megfelelő lehet.

2.) Gyümölcssaláta

Egy másik egyszerű módja a gyümölcs felhasználásának a gyümölcssaláta. A gyümölcssaláta elkészítése nagyon egyszerű: csak válogassuk össze a különböző gyümölcsöket, vágjuk őket kockákra vagy szeletekre, és keverjük össze. Ha szeretnénk, akkor tejszínes vagy joghurtos öntettel is ízesíthetjük.

3.) Smoothie

A smoothie elkészítése is nagyon egyszerű, és nagyszerű módja annak, hogy többféle gyümölcsöt felhasználjunk. Csak keverjük össze a gyümölcsöket, adjunk hozzá némi tejet vagy joghurtot, és turmixoljuk össze. A smoothie nem csak finom, de egészséges is, és ideális reggeli vagy ebéd helyettesítőként.

4.) Gyümölcstorta

Ha valami különlegesre vágyunk, akkor elkészíthetünk egy gyümölcstortát is. A gyümölcstorta elkészítése időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol. Először is elkészítjük a tészta alapot, majd ráöntjük a krémet, és megszórjuk a gyümölcsökkel. Ha szeretnénk, akkor tetejére tejszínhabot is adhatunk.

5.) Fagylalt

A fagylalt nagyszerű módja annak, hogy a gyümölcsöket felhasználjuk. A fagylalt elkészítése egyszerű: csak keverjük össze a gyümölcsöket, a tejet, a cukrot és a vanília kivonatot, majd tegyük a fagyigépbe. Ha nincs fagyigépünk, akkor a masszát fagyasztóban is lehet tárolni, azonban ebben az esetben időnként meg kell keverni, hogy ne kristályosodjon ki.

6.) Gyümölcsös pohárdesszert

Ha édesszájúak vagyunk, akkor egy gyümölcsös pohárdesszert is nagyszerű módja lehet a gyümölcsök felhasználásának. A desszert elkészítése egyszerű: csak vágjuk fel a gyümölcsöket, majd helyezzük egy tálba. Ráöntjük a tejszínt vagy a joghurtot, majd megszórjuk cukorral vagy mézzel.

7.) Gyümölcsös pite

A gyümölcsös pite egy másik nagyszerű módja a gyümölcs felhasználásának. Az elkészítése egyszerű: csak készítsünk tészta alapot, majd tegyük rá a gyümölcsöket. A tetejét tejszínhabbal is díszíthetjük.

8.) Gyümölcslé

Ha nagyon sok gyümölcsünk van, akkor az egyik legegyszerűbb módja a felhasználásnak, ha levet készítünk belőle. A gyümölcsök levének elkészítése nagyon egyszerű: csak vágjuk fel a gyümölcsöket, majd tegyük őket egy turmixgépbe vagy egy facsaróba. A kapott levet üvegekbe töltjük, majd hűtőszekrényben tároljuk.

9.) Gyümölcsös szósz

Egy egyszerű, de nagyszerű módszer a gyümölcsfelhasználásra, ha szószt készítünk belőle. A szósz elkészítése egyszerű: csak vágjuk fel a gyümölcsöket, majd főzzük puhára őket egy kis vízzel és cukorral. Majd turmixoljuk össze, és kész is a szósz, amely remekül passzol húsokhoz vagy desszertekhez.

10.) Gyümölcsös müzli

Ha szeretjük a müzlit, akkor a gyümölcsös változat is nagyszerű módja lehet a gyümölcsök felhasználásának. A müzlit elkészíthetjük saját kezűleg otthon is, a hozzávalók között szerepelhetnek például a gabonapelyhek, aszalt gyümölcsök, diófélék és természetesen friss gyümölcsök.

11.) Gyümölcsös smoothie

A smoothie elkészítése nagyon egyszerű, csak turmixoljuk össze a gyümölcsöket, a joghurtot és egy kis mézet. Az eredmény egy krémes és egészséges ital, amelytől teltségérzetünk lesz.


12.) Pálinka

Ha van saját kertünk, és a gyümölcsfa bő termést hoz, akkor érdemes lehet pálinkát főzni belőle. A pálinkafőzés természetesen kicsit bonyolultabb, de a végeredmény megéri az erőfeszítést. A megfelelő eszközökkel (természetesen az érvényben lévő szabályozásokat figyelembe véve) a szeszfőzés rejtelmei könnyen, otthon is elsajátíthatók.

Összességében tehát számos módszer létezik a gyümölcsfelhasználásra, amelyek közül csak néhányat említettünk meg. Legyen szó fagyiról, lekvárról, pálinkáról vagy akár müzlről, a lényeg, hogy a gyümölcsök ne vesszenek kárba, hanem hasznosítsuk őket, és élvezzük az ételek és italok finom ízét.

Array