10 tipp a mosogatáshoz

10 tipp a mosogatáshoz

A konyhában mindennek megvan a maga praktikája. Ahogy a sütés-főzésben a titkos hozzávalók, úgy a mosogatásban is megvannak azok az apró trükkök, melyekkel könnyebbé tehetjük saját dolgunkat, vagy jobb eredményt érhetünk el. Ahhoz, hogy a mosogatás mindenkinek könnyebbé váljon, most összegyűjtöttünk 10 tippet a mosogatáshoz, amit nyugodt szívvel ajánlhatunk.

1, Mértékkel a mosogatószerrel

Attól, hogy több mosogatószert használunk el az edények elmosására, az edények nem lesznek tisztábbak. Ráadásul a túl sok mosogatószer miatt az edények könnyen maradhatnak homályosak, mert a túlzott vegyszer használat következtében nem tudjuk jól elmosni őket.

Ha rossz mosogatószer arányt használunk, akkor háztartási és az ipari mosogatógépeket is tönkretehetjük vele.

2, Használjunk tiszta szivacsot

Az agyonhasznált mosogatószivacson baktériumok milliói telepedhetnek meg. A legcélravezetőbb, ha tiszta szivacsot használunk, amikor csak lehetséges. Persze nem kell minden mosogatáshoz új szivacs, de vegyük észre az elhasználódás jeleit.

Továbbá az sem árt, ha mosogatást követően alaposan átöblítjük a szivacsot is, ezzel csökkentve az esetlegesen megtelepedő kórokozók számát.

3, Tisztítsuk a mosogatót is

A szivacshoz hasonlóan a mosogatóban is tenyészhetnek a baktériumok, ha azt nem tisztítjuk bizonyos időközönként. A legjobb, ha naponta, vagy legalábbis hetente egyszer tisztítószer segítségével áttöröljük.

A tisztítás a mosogatógépekre is érvényes, de itt inkább szódabikarbóna-ecet kombinációjú vegyülettel érdemes üresen átmosatni a gép belsejét, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.

4, Mosogassunk meleg vízzel

Egyszerű tanácsnak hangzik, de sokan a spórolás jegyében inkább langyosabb vízzel mosogatnak. Ez azonban amellett, hogy a kórokozókat sem pusztítja el, még a mosogatást is megnehezítheti, hiszen a szennyeződések jelentős része a melegebb közegben jobban eltávolítható.

Tanácsok mosogatógéppel való mosogatáshoz

A kézi mosogatáson túl, egyre több háztartásban vannak jelen a mosogatógépek is, melyek nagyban megkönnyíthetik a mosogatást és rengeteg időt is megspórolhat nekünk. Nem véletlen, hogy a vendéglátásban is inkább a külön erre a célra szánt ipari mosogatógépeket használják a humán munkaerő helyett. Ezért most folytassuk a jó tanácsok sorát néhány mosogatógép használati tippel.

5, Távolítsuk el az élelmiszer-maradékot!

Mielőtt a készülékbe helyezzük az edényeket, lehetőség szerint távolítsunk el minden maradékot róluk, illetve az evőeszközökről. Ez többek között azért is praktikus, mert így egy esetleges dugulást is megelőzhetünk, ami gépben maradt ételmaradékok miatt alakulhatna ki.

6, Érdemes öblíteni

Érdemes időt szánni arra, hogy a piszkos edényeket leöblítsük, még azelőtt, hogy behelyeznénk őket a mosogatógépbe. Amennyiben sok a koszos edény, ezt helyettesíthetjük a mosogatógépek öblítési/áztatási programjával is, mindkét megoldás megkímélhet minket a kellemetlen szagoktól is.

7, Figyeljünk a címkékre

Edények esetén mindig szenteljünk figyelmet a rajtuk található címkékre. Ugyanis az újonnan vásárolt üvegek és edények mosogatásakor az összes papírcímkét el kell távolítanunk, mivel ezek mosogatógépben történő mosáskor könnyedén leválnak, és könnyedén akadályozzák a mosogatógép-szűrő működését is.

8, Rendezzük az edényeket

Az edényeket úgy kell elhelyezni, hogy lehetőség szerint ne érintsék egymást. Bár ez logikusnak tűnhet, a teáskanalakat a nyéllel felfelé kell helyezni. A fafogantyús eszközök mosogatógépes tisztítását pedig kerüljük.

9, Figyeljünk az edények anyagára

Mosogatógépes tisztítás során a műanyag edényeket mindig a mosogatógépben lévő legmagasabb kosárba helyezzük, mert a gép alja bocsájtja ki a legtöbb hőt, amitől ezek a konyhai eszközök könnyedén megsérülhetnek.

Emellett figyeljünk arra, hogy a teflonbevonatú edények tisztítását se bízzuk mosogatógépre, mivel megsérülhet az edények felülete, és a sérült teflonon az étel is leragadhat majd.

10, Várjuk ki a megfelelő alkalmat

Ahhoz, hogy minél több vizet és energiát spórolhassunk, érdemes megvárnunk, amíg a mosogatógép megtelik és csak ezután indítsuk el.

Összefoglalva:

A fenti apró trükkök és jó tanácsok betartásával amellett, hogy a mosogatás is könnyebbé válik, akár még spórolhatunk is, ezért érdemes kipróbálni őket, ha eddig még nem tettük volna meg.

Array