Öltözködési bakik: Hogyan kerüld el őket?

női öltözködés

Az öltözködésünk sokat elárul rólunk, ezért fontos, hogy olyan ruhákat válasszunk, amik jól állnak nekünk, és kifejezik a stílusunkat. Azonban nem mindig könnyű megtalálni az ideális szetteket, és néha olyan hibákat is elkövethetünk, amelyek miatt előnytelen lesz az összhatás.

A továbbiakban megnézzük, milyen öltözködési bakikat érdemes elkerülni, és hogyan javíthatjuk ki őket. Vágjunk is bele!

1. Túl nagy ruhák

Ha van egy kis felesleg a hasunkon vagy a karunkon, hajlamosak lehetünk arra, hogy túl nagy ruhákat vegyünk fel, hogy elrejtsük a problémás területeket. Ez azonban nem jó ötlet, mert így csak még jobban felhívjuk a figyelmet a súlyfeleslegre, és még molettabbnak tűnünk.

Ehelyett olyan ruhákat válasszunk, amik jól illeszkednek a testünkhöz, de nem túl szűkek vagy feszülősek. Keressünk olyan fazonokat, amik kiemelik az előnyös részeinket, például a derekunkat vagy a dekoltázsunkat.

Viseljünk kiegészítőket, például sálakat vagy öveket, amik segítenek a sziluett kialakításában. Ha pedig tunikát vagy hosszú felsőt szeretnénk viselni, akkor tűrjük be az elejét a nadrágunkba vagy a szoknyánkba, hogy ne legyen túl bő a ruhadarab.

2. Túlságosan rövid ruhák

A nyári melegben csábító lehet felvenni egy miniszoknyát vagy egy rövidnadrágot, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl rövid! Ha ugyanis túl sokat mutatunk a lábunkból vagy a fenekünkből, akkor egyrészt közönségesnek hathatunk, másrészt alacsonyabbnak tűnhetünk.

A túl rövid ruhák ráadásul nem is igazán praktikusak, hiszen könnyen felcsúszhatnak mozgás közben. Ha bizonytalanok vagyunk a megfelelő ruhahosszal kapcsolatban, akkor inkább válasszuk a térdig vagy térd fölé érő darabokat.

3. Nem megfelelő színek

A színek az öltözködésünket és a hangulatunkat is befolyásolják. A megfelelő színek kiemelhetik az arcunkat és a bőrünk tónusát, míg a számunka előnytelen árnyalatok öregíthetnek minket. Ezért fontos tudni, hogy milyen színtípusba tartozunk: meleg vagy hideg? Világos vagy sötét? Élénk vagy halvány?

Ha ezt meghatároztuk magunkról (akár egy profi segítségével), akkor könnyebb lesz olyan színeket választani, amik jól állnak nekünk. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb árnyalatok karcsúsítanak és elegánsabbak, míg a világosabb tónusok vidámabbak és fiatalosabbak.

4. Előnytelen minták

A megfelelő minták optikailag formálhatják a testünket és feldobhatják az egyszerű ruhákat is. Az előnytelen minták viszont torzíthatják az alakunkat és zavarók lehetnek. Ezért fontos tudni, hogy milyen minták állnak jól nekünk: kicsik vagy nagyok? Vízszintesek vagy függőlegesek? Szimmetrikusak vagy aszimmetrikusak?

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb minták karcsúsítanak és finomabbak, míg a nagyobb minták optikailag nagyítanak és feltűnőbbek. A vízszintes csíkok szélesítenek és alacsonyítanak, ugyanakkor a függőleges csíkok nyújtanak és magasítanak. A szimmetrikus minták rendezett és harmonikus összhatást keltenek, az aszimmetrikus minták dinamikusak és izgalmasak.

5. Rossz anyagok

A megfelelő anyagok kényelmesek, és jól mutatnak rajtunk, a rossz anyagból készült ruhák viszont kellemetlenek és előnytelenek lehetnek. Ezért fontos tudni, hogy milyen anyagok állnak jól nekünk: természetesek vagy mesterségesek? Vékonyak vagy vastagok? Simák vagy texturáltak?

Általánosságban elmondható, hogy a természetes anyagok (pamut, lenvászon) légiesebbek és egészségesebbek a bőrnek, míg a mesterséges anyagok (poliészter) strapabíróbbak és könnyebben kezelhetők.

A vékony anyagok könnyebbek és frissebbnek hatnak, míg a vastag anyagok melegebbek és tartósabbak. A sima anyagok egyszerűbbek és elegánsabbak, a texturált anyagok pedig érdekesebbek és változatosabbak.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a divat bakik elkerüléséhez. Ha tetszett ez a cikk, látogass el az Easily.hu női magazin weboldalára, ahol a Lifestyle rovatban számos hasonló cikket olvashatsz.

Array