Mire jó egy lézeres szintező?

lézeres szintező

A pontosság és a precíz munka kulcsa, ha építkezésről, felújításról vagy barkácsolásról van szó, a lézeres szintező. Akár szerelőbetonozás vagy szárazépítés zajlik éppen vagy gipszkartonozásra burkolásra, esetleg villanyszerelésre kerül a sor vagy egy bútort kellene megfelelően összerakni, ennek a szerkezetnek a használata aranyat ér. Lássuk, mi mindent érdemes tudni erről és mire lehet használni a gyakorlatban?

Egy ilyen szerkezet számos különböző tevékenység során használható hatékonyan. Például ha szeretnéd, hogy a polc, amit a falra helyezel tökéletesen vízszintes legyen vagy a készülő álmennyezet ne legyen ferde, remek választás egy ilyen gép. De a szerelvények megfelelő szintbe állításához is alkalmas, sőt kijelölhető a csempék vagy a járólapok ideális helye is a segítségével, valamint, még gipszkartonozás, nyílászárók, festés vagy falak felhúzása esetén is ideális. Vagyis a határ gyakorlatilag a csillagos ég a használatát illetően, függetlenül attól, hogy ház körüli munkákról van szó vagy ipari felhasználásról.

lézeres szintező részei

Hogy működik a gyakorlatban a szintezőlézer?

A működtetéséhez mindössze két ceruzaelemre van szükség, innentől kezdve gond nélkül használható. Egy igen erős kontúrral rendelkező lézervonalat vetít ki a gép, amely típustól függően akár több méterre is probléma nélkül elér. Nyugodtan forgatható és a kívánt szög is beállítható a segítségével. Ha rárögzíted egy szintezőlapra, akkor még a megfelelő stabilitás is adott, nem fog elmozdulni a területet kijelölő vonal munka közben sem. Itt három szintezőcsavar, valamint a buborékos vízszintmérők segítségével állítható be a tökéletes vízszint. Remekül helyettesíti a csapózsinórt, de a burkolók és festék számára is nagy áldás a függőón használata helyett.

lézeres szintező működése

Úgy vannak kialakítva, hogy az megfelelő legyen a körülményekhez!

Az odáig rendben van, hogy a tökéletes vízszint belőhető egy ilyen szerkezet segítségével, ám joggal merül fel a kérdés, hogy miként bírja a strapát egy sokszor porral és nedvességgel teli terepen egy ilyen szerkezet? Nos, a gyártók erre is gondoltak, ugyanis a szintezőlézer mindezeknek ellenállnak, így sokkal kisebb egy esetleges meghibásodás veszélye. Tovább segíti mindezt a gumírozott, ütésálló burkolat, a reteszelt lézeringa, valamint a lencsevédő takarólemez is, amelyek a legtöbb szerkezethez automatikusan járnak. Sőt, sok szerkezet olyan extrákat is tartalmaz, amelyek segítségével könnyedén alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz is, de létezik olyan is, amely esetén 3 foknál nagyobb billentés észlelésekor a lézersugár villogni kezd és figyelmeztető hangot ad ki. Ezáltal pedig gyakorlatilag lehetetlen hibázni. Emellett sok esetben a csomag része mikrométeres csavart és 360 fokos skálájú forgótalp is, amely a pontos függőleges sugárirányítása esetén kifejezetten kényelmes. Ezen felül pedig bizonyos típusokhoz speciális szemüveg is jár, amely egyrészt gondoskodik a szemek védelméről, másrészt pedig javítja a pontos láthatóságot is.

lézeres szintező

Mit érdemes figyelembe venni a vásárlás során?

Először is mindenképpen meg kell határozni azt, hogy kültéren vagy beltéren szeretnéd használni vagy esetleg mindkét helyszínen egyszerre, ugyanis ennek megfelelően máris nagyban leszűkíthető az egyébként széles választékok köre. Számít emellett az is, hogy jellemzően milyen feladatokra és mekkora távolságból vetnéd be a lézercsíkokat munka közben, hiszen ennek nyomán is számos terméket kiemelhetsz a potenciális szintezők közül annak érdekében, hogy megtalálhasd a számodra tökéleteset. Nem mindegy ugyanis, hogy egy belső térben használod álmennyezet építésénél vagy egy odakinn egy hatalmas telken végzel vele méréseket egy készülő ház esetén.

Látható, hogy egy lézeres szintezőnek számos esetben nagy hasznát veheted akár szakemberként vagy laikusként is. Hiszen az építkezések és felújítások mellett az otthoni szerelések és barkácsolások során is elengedhetetlen eszköz a gyors, hatékony és precíz munkavégzéshez egy ilyen szerkezet.

Array