Így kösse le a gyerek figyelmét a kocsiban

gyerek autóban

A legtöbben autóval mennek nyaralni, hiszen így a legkényelmesebb utazni a gyerekekkel. Akár külföld, akár egy távolabbi belföldi nyaralóhely a cél, az oda- és visszaút során a kocsiban a legtöbb gyerek unatkozik. Nézzük, mit lehet tenni:

A kocsiban az unatkozásra vezethető vissza a legtöbb nyafogás, követelőzés, felesleges megállás, testvéri veszekedés, “a rosszalkodás”, amely alaposan próbára teszi a szülők türelmét. Hogy mindenkinek kellemesen teljen a kocsiban töltött idő, kilenc egyszerű ötlettel segítünk.

1

Kérje meg gyermekeit, hogy saját maguk csomagolják be az úti táskáikat

Adjon minden gyerekének egy hasonló, közepes méretű táskát vagy hátizsákot, hogy töltsék meg kedvenc dolgaikkal, amivel a kocsiban, az utazás alatt akarnak játszani, foglalkozni.

A gyerekek értékelni fogják, ha némileg irányíthatják az utazás rájuk eső  részét, és Önnek eggyel kevesebb dolga lesz a felkészülés során.

Kisebb gyerekeknél, érdemes irányítani a döntéseket, vagy korlátozni a táskájukba helyezhető tárgyak számát – lehet, hogy ez nem a megfelelő alkalom a játék trombita vagy egy teljes LEGO parkolóház becsomagolására. Mondhatja azt is, hogy például maximum 10 darab lehet, amelybe az esti alvóplüss is beletartozik.

2

A szülő is nyaral, nem a gyerekek kiszolgáló személyzete

Nem kell szórakoztatnia a gyerekeket az egész utazás alatt. Aki éppen nem vezet, hozza magával a saját pihenéséhez szánt dolgait – például könyveit, zenéjét vagy magazinokat. Mondja el határozottan, hogy önnek is szüksége van pihenésre és arra, hogy kicsit magával foglalkozhasson, amikor épp nem vezet. A családi nyaralás a közös élményekről szóljon és nem kell mindig és mindennek a gyerek köré szerveződnie, vagy alávetni magunkat a gyerek szeszélyeinek. Legyünk ésszerűek. A határok felállítása és betartatása kifejezetten jót tesz a gyereknek. Persze, ezt a mindennapi életben is gyakorolni kell.

3

Érdemes új és kreatív dolgokat kitalálni.

Nem feltétlenül kell digitális dolgokban, kütyükben gondolkozni, bár a legtöbb gyereket ehhez szoktattak, mert egyszerűbb bekapcsolni valamit.

Vigyünk magunkkal hajtogatható színes papírokat, kis kézi rajztáblát, vagy egy keményebb lapot és egy origami könyvet. Készítsünk egyszerű “mozgóképeket” egy jegyzettömbre.  Alapvető kézműves kellékek is lekötik a figyelmüket. Ollót, kést soha ne adjunk a kocsiban, mert egy hirtelen zökkenőnél sérülést okozhat.

Száraz törlőtábla (természetesen mosható krétával, vagy tollakkal) csökkenti a lapok és papírlapok mennyiségét, és sokféle játékra alkalmas.

4

A képernyő előtt töltött időt érdemes limitálni

ha táblagépe vagy videojátéka van, állítson be korlátozásokat a képernyő előtt töltött időre, különösen, ha ez az első hosszú utazás. A képernyő nézése az autóban fejfájást vagy szédülést okozhat egyes gyerekeknek. Ezt a gyerek soha nem fogja beismerni, de nyűgösebb, türelmetlenebb és akár agresszívabb is lehet. A szülő szempontjából “jó, mert csendben elfoglalja magát”. Egy videojáték túlpörgeti a fejlődésben lévő idegrendszert és a gyerek pont azt nem fogja élvezni, amiért elindultak.

5

Közös játék, vagy éneklés a kocsiban

Az autós szójátékok bevonhatják az egész családot, és bevonhatják a gyerekeket a körülöttük lévő tájak figyelésébe – például rendszámos bingó vagy autópálya-táblák használata az ábécés játékhoz. Földvárnál járunk, mondjunk fiúneveket F-fel. A mögöttünk levő kocsi rendszáma első betűje K, ki tud egy népdalt, ami szintén K betűvel kezdődik? Egy kis találékonysággal és némi felkészüléssel sokféle, az adott helyhez igazodó játék található ki.

6

Soha ne becsülje alá a rágcsákat 

Használjon előre elkészített úti rágcsadobozokat, vagy műanyag tárolótasakokat, hogy előre adagolja a gyerekek kedvenc autóbarát nassolnivalóit. Dobjon be néhány különleges csemegét, ha már végképp kifogyott az ötletekből. De ezt sem szabad túlzásba vinni, mert az utazás felkavarhatja a gyerek gyomrát..

Ne féljen korlátokat szabni a nassolásnak is – „Minden 100 kilométer után” vagy “Ez a reggelid, vagy uzsonnád, ha elfogy, várnod kell a rendes étkezésig.” A nassolás a kocsiban ne legyen alapértelmezett dolog. Soha nem adjon ragadós, elkenődő, vagy túlságosan morzsás dolgot. Csokoládé és krémmel töltött dolgok kizárva, ha csak nem akar jó sokat költeni a kárpit tisztítására.

7

Ha már a meglepetésekről beszélünk…

Dugjon el a táskájába egy végső megoldás esetére tartogatott kis játékot, amelyeket elővehet, ha úgy érzi, hogy közeleg az összeomlás. Egy új matricalap vagy kifestőkönyv elterelheti a figyelmet.

Pedagógiai tipp: soha ne adjon rágcsát, vagy meglepetést, miután gyermeke, hisztirohamot kapott – mert ez azt jelzi, hogy ez a viselkedés jutalomban részesül, és később újrakezdődik, amikor új meglepetésre vágyik.

8

Zene a kocsiban

A kisebb gyerekek szívesen éneklik kedvenc dalaikat a családdal, énekeljen mindenki együtt. Ez a sofőrnek is energiát ad. ha ez nem megy, legyen zene. Ha kibírhatatlan órákig hallgatni az aktuális kedvenc Disney film slágerét, amit csemetéi imádnak, állítsa össze saját szórakoztató, gyerekek számára is élvezetes lejátszási listáját az utazás előtt. Ha van zenei streaming előfizetésük, mondjuk Deezer, vagy Spotify, ott szabadon tud válogatni és listákat létrehozni hangulatok, igények szerint.

9

Legyen alapszabály, hogy a zenéről, a megállásról és egyéb dolgokról annak a szava a döntő, aki éppen vezet.

A szülők, felnőtt családtagok lehetőleg váltsák egymást, a volán mögött, így mindenki tud kicsit pihenni. A vezetés nagy figyelmet igénylő, komplex művelet, hiszen a közlekedés biztonsága az első. Így lesz tökéletes a családi nyaralás.

 

A cikkhez az ötleteket a Readygo Autósiskola adta, akikkel gyorsan és biztonságosan szerezhető jogosítvány Budapest útjain, vagy ha már van jogsija, felfrissítheti vezetési tudását.

Az országúti autós kirándulások még hullámvölgyeikkel együtt is hihetetlenül jó programok az egész család számára, melyekből egy életre szóló emlék lehet.

Kép: Pexels.com

Array