Ha fontos a biztonság, legyen otthonunk tűzbiztos

tűzbiztos ház

Mindenki, vagy legalábbis az emberek többsége számára kiemelt helyen áll otthona biztonsága. Ez természetes, hiszen a lakásunk, házunk az a hely, ahová hazatérünk, ahol lehetőségünk van kipihenni a mindennapok fáradalmait, ahol családunkkal jól érezzük magunkat. Ezért is igyekszik mindenki odafigyelni annak biztonságára, ebből ered az a filmekben is látható közhelyes jelenet, amikor a családfő azon aggódik, hogy elzárta-e a gázt, kihúzták-e a vasalót, lekapcsolták-e a villamosságot.

Merthogy a lakásunkat érő különböző károk között messze első helyen van a tűztől, elektromos hibától, gázrobbanástól való félelem. Az egyik magyarországi biztosító társaság végzett ezzel kapcsolatban egy felmérést és ennek alapján a tűztől való félelem messze meghaladja a vihar, a beázás és egyéb rendkívüli helyzetektől való félelmet. Ezért is fontos odafigyelni lakásunk ilyen jellegű biztonságára, már az építkezés vagy felújítás során is és elgondolni tűzgátló ablak és ajtó beépítésén.

Ha esetleg még nem foglalkoztál a témával, nem kell itt holmi szürke, rideg vas konstrukcióra gondolni, mint egy bank páncéltermében, hiszen a tűzbiztos nyílászárók akár fából is készülhetnek. Ezeket az ajtókat, ablakokat úgy alakították ki, hogy egyes modellel akár három-négy órán át is képesek ellenállni a magas hőmérsékletnek, ennyi idő alatt pedig lehetőség van kimenekíteni a tűzeset miatt egyes helyiségekben rekedt személyeket. A tűzbiztos nyílászárók kialakításához alumíniumot és acélt használnak, amelyek 500-600 °C-ig képesek ellenállni a tűznek.

Egy kis történelem

A korábbi évszázadok során gyakran történtek olyan tűzesetek, amelyek szinte egész városokat tettek a lángok martalékává. A szabályozásban az angolok jártak az élen. Az 1666-os nagy londoni tűzvész után a korona bevezette az első olyan építési szabályokat, amelyek az objektumok tűzvédelmi biztonságát helyezték előtérbe. Ilyen előírás volt például, hogy a téglából és hasonló szilárd anyagokból készült épületekben tűzálló elválasztásokat kellett beépíteni.

Ami a magyarországi helyzetet illeti, azt kell mondanunk, hogy a lakosok aggodalma nem megalapozatlan, sajnos nagyon sok tűzeset történik hazánkban. Idén például csak az év első kilenc hónapjában 5600 regisztrált eset volt. A legtöbb lakás- és háztűz a téli hónapokban történik, az okozója pedig a fűtés. Tekintve, hogy az idei tél energiaügyi szempontból komplikáltnak ígérkezik, ami miatt sokan fordulnak a kreatív megoldások felé, a lakás biztonságának biztosítása, például tűzbiztos ajtókkal, ablakokkal, még inkább fontossá válik.

Mire érdemes odafigyelni?

Amennyiben a lakásfelújítás vagy kialakítás során a tűzbiztos megoldást választjuk, érdemes odafigyelni néhány dologra. Az egyik a hatályos építési szabályokat illeti, amelyekről az építészünk, mesterünk minden bizonnyal tud tanáccsal szolgálni.

Arra is oda kell figyelni az ilyen ajtó, ablak vásárlása során, hogy az illeszkedjen a ház falaihoz. Ha vastagabb, vagy nagyobb nyílászárót vásárolunk, akkor esetleg átépítésre is szükség lesz, ami növeli a költségeket, illetve, ha az nagyon eltér a falaktól, megtörténhet, hogy nem biztosítja a szükséges tűzvédelmet.

Döntsd el, milyen anyagból készült ablakot szeretnél vásárolni. Ha ragaszkodsz a természeteshez, akár fából készült tűzbiztos ablakot is be lehet szerezni, de mindig nézz utána, az adott ablak mennyi ideig biztosítja a helyiség védelmét.

Ezek az ajtók és ablakok azért is praktikusak, mert tűz esetén bezáródnak és így a tűzmentes helyiségben lévőket megvédik a tűz és a füst káros hatásaitól. Noha ilyenkor az emberélet a legfontosabb, az is hasznos lehet, hogy ilyen módon az anyagi kár is csökkenthető.

Array