A gyulladt fog megmentője: a gyökérkezelés

gyökérkezelés fogorvos

Legtöbbünket a hideg is kiráz, ha meghalljuk a gyökérkezelés szót. Tény, hogy amikor erre a mumusként ismert fogászati beavatkozásra kerül sor, a gyulladt fog már olyan rossz állapotban van, hogy csak a gyökérkezelés segíthet a megmentésében.

A legjobb, ha nem hagyjuk idáig fajulni a problémát, és minél hamarabb fogorvoshoz fordulunk, de amennyiben szükségessé válik, a gyökérkezeléstől nem érdemes tartanunk! A fájdalommentes és profi gyökérkezelés Budapest környékén és minden nagyobb településen található fogorvosi rendelőben igénybe vehető szolgáltatás. Az eredmény pedig a még hosszú évekig velünk maradó, megmentett fog!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A fog felépítése

Hogy pontosan megértsük, mikor is van szükség gyökérkezelésre, először ismerkedjünk meg a fogunkkal! A fogunk szabad szemmel látható része a korona, az íny alatt, a csontban pedig a gyökerek “bújnak meg”. A korona külső rétege a fogzománc, ami az alatta található dentint, illetve a legbelső réteget, a gyökereket kitöltő fogbelet védi a külső, káros hatásoktól.

A foggyökér gyulladása

A foggyökér gyulladásáért a legtöbb esetben egy elhanyagolt fogszuvasodás a felelős. A fogszuvasodás úgy alakul ki, hogy a fogak felületén elszaporodó, savat képző baktériumok súlyosan károsítják a fogzománcot. Ekkor még az esetek nagy részében fogtöméssel orvosolható lehet a probléma, de ha a fertőzés áthatol a dentin rétegen, és a fogbelet is megtámadja, már gyökérkezelés szükséges.

Gyulladt fog gyökérkezelése

A gyökérkezelés célja, hogy a fertőzött fogbél eltávolításával, a csatorna-rendszer tisztításával, preparálásával és lezárásával (vagyis gyökértöméssel) megmentsék a fertőzött vagy elhalt fogat, elkerülve a teljes fog eltávolítását. Így hosszú évekkel meghosszabbítható az adott fog élettartama.

Milyen tünetek észlelése esetén gyanakodjunk?

Ritka esetben nincs előjele, hogy gyökérkezelésre van szükségünk, általánosságban azonban elmondható, hogy a következő tünetek súlyos probléma fennállását jelzik. Haladéktalanul forduljunk fogorvoshoz, ha evés közben vagy nyomás hatására érzékenységet tapasztalunk, ha fogaink feltűnő mértékben elszíneződtek, genny, sipolynyílás jelent meg az íny felszínén, meleg vagy hideg étel vagy ital fogyasztásakor fájdalom vagy érzékenység jelentkezik, a fog körüli íny begyulladt.

gyökérkezelés nő

A gyökérkezelés lépései

Fogászati röntgen készítése, konzultáció

Mint minden fogászati beavatkozást, a gyökérkezelést is szakorvosi konzultáció előzi meg, ahol röntgenfelvétel segítségével megállapítják a problémát, és részletes tájékoztatást kapunk fogunk állapotáról és a javasolt kezelés menetéről.

A szájüreg előkészítése a gyökérkezeléshez

A beavatkozás előtt a fogorvos előkészíti a tiszta és baktériummentes környezetet a kezelés számára.

Érzéstelenítés

A gyökérkezelés helyi érzéstelenítés mellett történik, ezért nem kell félnünk a kezelés alatt fellépő fájdalomtól.

A szuvas részek eltávolítása

A fogorvos eltávolítja a fertőzött részeket a fogkoronából.

A gyökércsatornák tisztítása

Miután hozzáférhetővé váltak, megnyitja, megtisztítja, és fertőtleníti a gyökércsatornákat.

Gyökértömés

Sokan nem tudják, hogy mi a különbség a gyökértömés és a gyökérkezelés között. A gyökértömés a gyökérkezelés folyamatának egy része, amikor egy antibakteriális, speciálisan erre a célra fejlesztett anyaggal töltik ki a megtisztított csatornákat, hogy elkerülhessük a további fertőződéseket.

Lefedés

A gyökérkezelt fogra egy esztétikus fedőréteg, fogpótlás kerül lezárásként.

A gyökérkezelt fog ápolása

A gyökérkezelést követő néhány napban fájdalom vagy érzékenység jelentkezhet, amit nyugodtan enyhíthetünk fájdalomcsillapító segítségével. Igyekezzünk kímélni a fogat, és a másik oldalon rágni, illetve eleve puhább, pürésebb állagú ételeket fogyasztani. A gyökérkezelt fogat is napi kétszeri fogmosással kell ápolni. A beavatkozás után használjunk új, fogkefét, lehetőleg puha sörtéjűt. Szájöblítő segítségével megelőzhetjük a szájüregi gyulladások kialakulását.

A gyökérkezelés megelőzése

Ahogy a legtöbb fogászati probléma kialakulását, úgy a foggyökér gyulladását (és ezáltal a gyökérkezelést is) a megfelelő szájhigiénia betartásával és a rendszeres fogászati szűrővizsgálat beiktatásával kerülhetjük el. Ügyeljünk a napi kétszeri, alapos fogmosásra és a fogselyem használatára, valamint fél évente látogassuk meg a fogorvosunkat akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. A fogkő rendszeres eltávolítása nagymértékben segít a fogszuvasodás megelőzésében!