A 3 leggyakoribb szivattyúfajta

kerti csap

A szivattyúk a hétköznapjainkban is lépten nyomon ott vannak, csak láthatatlan módon. Ha elmegyünk tankolni, ha megnyitjuk a csapot, ha befűtünk vagy a kerti csap kútvizéből engedünk egy vödörrel, ezen tevékenységek mögött mind-mind egy-egy-egy szivattyú áll. A sokféle típus közül van azonban három, ami a leggyakrabban fordul elő. Ezek a csőbúvár szivattyú, az önfelszívó szivattyú és a szennyvíz szivattyú. Nézzük, miért!

Csőbúvár szivattyúk

A csőbúvár szivattyúk vagy másik nevükön a csőszivattyúk a fúrt kutak első számú szivattyúi. Egyre több kertben éli reneszánszát a kútfúrás, ami már nem feltétlenül a nagy szélességű ásott kutakat jelenti, ami igen balesetveszélyes is tud lenni, hanem a 125 mm átmérőjű fúrt kutakat. Azért is előnyösebb ezeket választani, mert a fúrt kutak sokkal mélyebbre elérnek, mint ásott társaik. Ezeken keresztül már a rétegvíz is elérhető, ami ivóvíz minőségű is lehet.

Hihetetlen, de a csőszivattyúk merülési mélysége akár 150 méter is lehet és teljes egészében víz alatt dolgoznak. Ez azt eredményezi, hogy csendes a működésük. Ha a kút közel van a házhoz vagy a verandához, akkor nem mindegy, hogy zúg-e egy szivattyú vagy sem.

A fúrt kutakból a felszínen szinte semmi sem látszik, csak egy kerti csap, így nem vesz el sok helyet a kertben a növények és kerti bútorok elől. Sokkal biztonságosabb és könnyebben kezelhető egy fúrt kút, mint egy ásott.

A csőbúvár szivattyúk olyan anyagból készülnek, amik ellenállnak a folyamatos vizes környezetnek. Ilyen anyagok a rozsdamentes acél, valamint az úgynevezett noryl. Mivel a kutak esetében legtöbbször számolni kell valamilyen mértékű szennyeződéssel, kis homokszemcsékkel, ezért a csőbúvár szivattyúk bizonyos mértékben elbírnak ezekkel, természetesen adott szemcseméretig. Ez minden esetben szerepel az adott szivattyú leírásánál.

Önfelszívó szivattyúk

Az önfelszívó szivattyúk a nagyon sokrétűen felhasználhatók. A csőbúvár szivattyúk jellemzésénél már előkerült a homoktűrő-képesség. Az önfelszívó szivattyúk a csőszivattyúkkal ellentétben elsősorban az ásott kutak szivattyúja. Mivel ezeknél a kutaknál sokkal több szennyeződés kerülhet a szivattyúba, ennek jobban kell tűrnie a homokot. Az önfelszívó szivattyúk ilyenek.

Az ásott kutak nem érnek le olyan mélyre, mint a fúrt kutak, így sokszor csak a talajvizet lehet felszínre hozni a segítségükkel. Ez emberi fogyasztásra nem, de locsolásra tökéletesen alkalmas. Az önfelszívó szivattyúk nagyjából 9 méteres mélységig tudnak működni.

Az önfelszívó szivattyúk a centrifugál szivattyúkhoz hasonlóan működnek. A centrifugál szivattyúkben egy motor és egy lapát segítségével történik a folyadék továbbítása, így akár a nyomás is növelhető a használatukkal.

Az önfelszívó szivattyúkat nemcsak ásott kutaknál, hanem házi vízellátó rendszerekben is lehet használni. A ház körüli feladatok legjobb szivattyúja az önfelszívó szivattyú. Szárazon nem szabad működtetni, üzembe helyezés előtt fel kell tölteni vízzel. Akkor kezdhetjük el biztonsággal használni, ha a működése csendesebbé válik.

Szennyvíz szivattyúk

A szennyvíz megfelelő elvezetése a házból higiéniai és egészségügyi szempontból is kulcsfontosságú. Ennek zavartalan lebonyolítását teszik lehetővé a szennyvíz szivattyúk, amiket nem szabad összekeverni a szennyezett víz szivattyúkkal. A szennyezett víz minden olyan folyadékot jelent, amiben kisebb szemcsék előfordulhatnak. A szennyvízben ezzel szemben, mint tudjuk, nagyobb szennyeződések is lehetnek, ráadásul sokféle folyadék köthet ki sajnos a lefolyókban.

Létezik úgynevezett darálókéses szennyvízszivattyú is, ami a nagyobb szennyeződésekkel is megbirkózik. Az általuk szállított folyadék hőmérséklete nem haladhatja meg a 30-40 fokot. Létezik olyan szivattyú, ami ennél melegebb vizet keringet, mégpedig a fűtési keringetőszivattyú. Itt is láthatjuk tehát, hogy a működési környezet tekintetében mennyire eltérőek a szivattyúk.

A szennyvíz szivattyúk akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha a ház és a csatornarendszer nem egy síkban helyezkednek el, hanem a ház kicsit mélyebben van. A szennyvíz szivattyúk azonban nemcsak a szennyvíz mozgatására használhatók, hanem egy sor más feladatra is.

Öntözőrendszerekbe is remekül beépíthetők, ezzel is segítik a fenntartható és takarékos locsolást. Az öntözőrendszerek használata sokkal jobb, mint a kézi, kannás locslás, mert sokkal kevesebb vizet fogyaszt. Ha egy fúrt kúttal is meg tudjuk támogatni az öntözőrendszert, az a legjobb megoldás.

Az öntözésen kívül szökőkutak vizének keringetésére is alkalmas lehet a szennyvíz szivattyú, annál is inkább, mert bizonyos fokú szennyeződésekre a szökőkutak, kerti tavak vizében is számítani kell. Némely szivattyúk extra szűrővel is fel vannak szerelve, így elkerülhető, hogy a nagyobb darabok bejussanak a szivattyúba.

Mindhárom szivattyútípusnál igaz az, hogy lehetőleg a megbízható márkákat kell választani (Pedrollo, Grundfos, Elpumps). Egy silány minőségű szivattyú többet árt, mint használ. Mivel egy-egy szivattyúval fontos rendszereket működtetünk, érdemes rájuk szánni a pénzt, e mellett pedig megbízható szakembert kell keresni a beüzemeléshez.

Array