Mivel lehet helyettesíteni a kenyeret? Íme 7 tipp a kenyér helyettesítésére.
Puffasztott rizs
A puffasztott rizs a fogyókúrázók egyik régi ismerőse, az egyik leggyakrabban használt kenyérhelyettesítő, de manapság már sokkal több féle puffasztott termék áll rendelkezésre, például puffasztott búza, puffasztott zab vagy puffasztott hajdina is. Talán meglepő, de 100 g puffasztott termék több kalóriát tartalmaz, mint a kenyér. Akkor miért fogyasztják mégis a fogyni vágyók? Azért, mert míg egy átlagos szelet fehér kenyér 70 g, addig egy szelet puffasztott rizs csak csak 10 g. Mivel a puffasztás során az eredeti méretük többszörösére növekednek, ezért sokkal kevesebb mennyiséget eszünk belőle, ezáltal kevesebb kalóriát és szénhidrátot is. Viszont van egy hátránya a puffasztásnak, hogy könnyebb ezen termékek emésztése, és gyorsabb a felszívódásuk, azaz magas a glikémiás indexük. A gyors vércukorszint emelkedés elkerülés miatt mindig jó minőségű fehérjével és zöldségekkel együtt fogyaszd!
Extrudált kenyér
Extrudált kenyeret, abonettet szintén régóta fogyasztják kenyér helyett a fogyni vágyók. Itt is szélesedett a választék, van már kukoricás, korpás, zabos, pizzás, gluténmentes, csak hogy párat említsek. Az extrudált kenyereket (pl. abonett) ízesített gabonapépből készítik szárítással, magas rosttartalma miatt is érdemes fogyasztani. Remekül lehet fogyasztani szendvicsalapként, de tojás, zöldségek vagy gyümölcsök mellé is.
Lapkenyér
A lapkenyér szintén jól használható szendvicsalapként, kenyér helyett reggelire vagy akár nassolni is.
Tortilla tekercs
Tortillát is remekül lehet használni a kenyér helyettesítésére. Tortillából is lehet már kapni teljes kiőrlésű, magos változatot, és a gluténérzékenyek választhatják az autentikus mexikói tortillát, ami kukoricalisztből készül. Hidegen és melegen is lehet fogyasztani, és gyakorlatilag bármivel meg lehet tölteni, sonkával, sajttal, csirkével, zöldségekkel, csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek. Tortilla receptért kattints a linkre!
Az alábbi táblázatban találod az előbb említett kenyérhelyettesítők tápanyag adatait:
Tápérték 100 g termékben | Tápérték 1 szeletben | Szénhidrát 100 g termékben | Szénhidrát 1 szeletben | |
Rozsos abonett | 346 kcal | 17 kcal | 66 g | 3,2 g |
Crispbread – rozsos szezámmagos lapkenyér | 380 kcal | 49 kcal | 74 g | 9 g |
Finncrisp | 339 kcal | 20 kcal | 59 g | 4 g |
Puffasztott rizs | 369 kcal | 36,9 kcal | 77 g | 7,7 g |
Wasa | 334 kcal | 38 kcal | 61,5 g | 7,1 g |
Tortilla kukorica lisztből | 309 kcal | 124 kcal | 51 g | 20 g |
Tortilla lenmagos | 340 kcal | 210 kcal | 55,2 g | 34,2 g |
Fehér kenyér | 255 kcal | 178,5 kcal | 52,3 g | 36,6 |
Zöldség
Elsőre furának tűnhet, de a zöldségeket remekül lehet használni a kenyér helyettesítésére. Például az uborkát meg is tölthetjük, mint egy szendvicset, vagy akár vékony szeleteket vághatunk belőle, amibe sonkát, sajtot és egyéb tölteléket tekerhetünk. A húsos paprikát is használhatjuk szendvicsalapnak, akár nyersen, akár meggrillezve. Grillezet padlizsánszeletek szintén használhatók kenyér helyett. Saláta vagy káposztalevélből pedig egészséges tortillatekercset lehet készíteni.
Felhőkenyér
A felhőkenyér az egyik legújabb találmány. Ezek a puffancsok tojásfehérjéből és krémsajtból készülnek, így szinte nem is tartalmaznak szénhidrátot, és glutént sem. Felhőkenyér recept itt.
Karfiolkenyér
Nem csak a gabonából, hanem karfiolból is lehet kenyeret készíteni. A karfiolt aprítógépben rizsszem nagyságúra kell aprítani, rövid idő alatt előfőzni, majd tojással összekeverni, lepényeket formázni, és sütőben megsütni. Máris kész a gluténmentes és szénhidrátszegény karfiolkenyér!
.