Amikor úgy döntesz, hogy legfőbb ideje a testsúlyodon változtatni, elkezd üldözni a vágyakozás minden egészségtelen édesség után. Fontos azonban „hideg” fejjel elgondolkodni, és olyan élelmiszerekre koncentrálni, melyek nem fogják negatívan befolyásolni a vércukorszintet.
Olyan szokásról van szó, amelytől megszabadulni nem mindig egyszerű feladat. Ezért bemutatunk néhány élelmiszer tippet, amelyeknek köszönhetően jelentősen megkönnyítheted ezt az életszakaszodat.
Kókusz (olaj, tej, víz, liszt, reszelék és szárított,…)
A kókusz elengedhetetlenül édes. Ha az étrendedből kizárod a cukrot, akkor biztosan meg fogsz lepődni, hogy az enyhe, lehet valaki számára nem kifejező édesség hangsúlyossá válik. Többek között tele van egészséges zsírokkal, és kombinálva teljes értékű fehérjékkel segít ellenállni környezeted intenzív ízeinek.
Ceyloni fahéj
Természetes édes ízének köszönhetően a fahéj hozzáadása az ételekhez és receptekhez segíthet csökkenteni a szokásosan használt cukor mennyiségét, és ezzel csökkenteni az étel glikémiás terhelését.
Az emberek által megszokott mennyiségben használva nem tartalmaz semmilyen cukrot vagy kalóriát, ezért rendkívül egészséges kiegészítője sok ételnek, különösen a benne levő tápanyagok mennyiségére való tekintettel.
Próbáld meg hozzáadni a reggeli kásához, proteinekhez, túróhoz, turmixhoz, kávéhoz, joghurthoz és hasonló ételekhez.
Kakaómassza/kakaóbab
Ne aggódj, marad még hely a csokoládénak is. Azonban felejtsd el a növényi zsírokkal és cukorral teli „csokoládét“. A 100%-os kakaómasszával vagy kakaóbabbal nem rontasz el semmit, éppen ellenkezőleg. Testedet ellátod a szükséges antioxidánsokkal, zsírokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és gyorsan legyőzöd az édesség utáni sóvárgást.
A kakaómasszát lereszelheted, feldarabolhatod, megolvaszthatod, a babot pedig ropogós snackként fogyaszthatod.
INSPIRÁLÓDJ!
Kakaómasszánkból néhány perc alatt finom forró csokoládét készíthetsz. Olvaszd fel a kakaómassza darabjait kókusztejben, és adj hozzá stevia-t. Nyáron az italt lehűtheted, adhatsz hozzá jégdarabkákat és friss gyümölcsöt.
Édesburgonya
Az édesburgonyának természetes édes íze van, és burgonya természetes cukrai lassan szabadulnak fel a vérkeringésbe. Kiegyensúlyozott és rendszeres energiaforrást biztosítanak anélkül, hogy a magas vércukorszint összekapcsolódna a fáradtsággal és a nem kívánt súlygyarapodással.
Bónuszként pedig valóban sokoldalúan felhasználható. Próbáld ki főzve, sütve, párolva vagy grillezve.
INSPIRÁLÓDJ!
A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, hozzá adunk 1 teáskanál mogyoróolajt, egy csipetnyi ceyloni fahéjat, gyömbért, fehér őrölt borsot és rózsaszín sót. Mindent alaposan összekeverünk. Egy serpenyőben felmelegítünk egy kanál Ghee vajat, hozzáadunk néhány szál friss kakukkfüvet és a burgonya kockákat, melyeket ropogósra sütünk.
Kép: canva.com