Praktikus tanácsok, ha saját szaunát szeretnél

fa szauna

Beköszöntött a hideg, ködös idő. Ilyenkor talán még azok is elgondolkodnak egy szauna beszerzésén, akik amúgy nem rajonganak ezért az izzadással járó tevékenységért. A saját szaunának olyan sok előnye van, hogy felsorolni is nehéz. A wellness-fürdőkben és egyre több szállodában is elérhető a szaunák széles választéka, de természetesen sokkal meghittebb, ha otthon, a saját ritmusodban, általad választott társaságban élvezheted a finn szaunát vagy az infraszaunát. Az egyszeri ráfordított nagyobb kiadás bőven megtérül az évek alatt, ha körültekintően és rendeltetésszerűen használod. Alább pár tanácsot adunk ahhoz, hogy mire érdemes figyelned a szauna beszerzése előtt és után.

Mérd fel, hogy mekkora helyed van, hova szeretnéd a szaunát

Beltéri vagy kültéri szauna? Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A kültéri hangulat terén biztos, hogy veri a beltérit, hiszen gondolj bele egy téli estén, a havazásban kint eltöltött szaunaestre a barátokkal vagy a családdal. Ugyanakkor egy kültéri szauna esetén jó, ha van a közelben zuhanyzó vagy merülődézsa, ez plusz költség lehet. A kertből is elfoglal egy jókora részt, bár számtalan méret és forma közül választhatsz.

Beltéri szauna esetén is fontos felmérni, hogy a fürdő folytatásként szeretnéd-e elhelyezni vagy a ház teljesen más pontján. Szakemberrel érdemes felméretni, hogy az elektromos hálózat elbírja-e a plusz terhelést. Infraszaunák közül lehet olyat is kapni, ami viszonylag keveset fogyaszt, sőt hamar használatba is lehet venni, nem kell várni a levegő felmelegedésére. Az infraszauna ezért jó beltérre. Ott a bőrt közvetlenül melegítik fel az infrasugarak, nem a szauna levegője forrósodik fel.

A finn szauna is lehet beltéren, de kültéren különösen jól használható. Ha merülődézsát vagy zuhanyzót nem is telepítenél mellé, télen elég lehet kifeküdni a hóba pár percre a lehűléshez.

A kültér mellett szól az is, hogy az esetleges vizesebb, párásabb, meleg levegő rögtön a szabadtérbe távozik, nem terheli vele a lakás vagy a ház levegőjét.

Gondold végig, hogy az infra- vagy inkább a finn szauna áll hozzád közelebb

A két szauna között nemcsak működésben, de hatásukban is van egy kis különbség. Bizonyos krónikus betegségek, szív- és érrendszeri panaszok esetén az infraszauna ajánlatosabb, mert sokkal kíméletesebb. Nem a levegő, hanem maga a test közvetlenül a bőrnél melegszik fel, így kíméletes a szívhez. Az izzadás, méregtelenítés ugyanúgy megvan itt is.

Ha szeretsz izzadni, bírod a meleget, sőt krónikus betegséggel sem küzdesz, akkor a finn szaunát nyugodtan bevállalhatod. Ennek hőmérséklete felmehet 80-90⁰-ra is. Az alacsonyabb padokon kicsit hűvösebb, míg a fentieken melegebb van.

A szaunákon kívül gőzkabint is építtethetsz otthonra. Itt a páratartalom van az egekben, és ettől indul be az izzadás. A légutaknak is nagyon jót tesz.

Kérj árajánlatot több helyről

Ha rákeresel a Google-ben az otthoni szaunára, akkor rengeteg oldalt fogsz találni, amik különféle megoldásokat kínálnak beépítéssel együtt. Érdemes rászánni az időt, összehasonlítani az árakat, több helyre is írni ajánlatkérés céljából. Ha egyeztettél előtte szakemberrel, aki segített felmérni, hogy az otthoni elektromos hálózat megfelelő-e, elég-e ahhoz, hogy egy szaunát is elbírjon, akkor már könnyebben válogathatsz a különböző típusok és méretek között.

Ha mások tapasztalataiban bízol inkább akkor érdemes lehet a közösségi oldalak szaunás csoportjaiban is érdeklődni. Biztos mindenkinek lesz még egy-egy használható tippje, hogy kihez érdemes fordulni.

Már az ajánlatkérésnél, előzetes megbeszéléseknél le lehet szűrni, hogy mennyire segítőkész az adott cég, akitől rendelnéd a szaunát. Fontos, hogy hamar és megbízhatóan el lehessen érni őket, meglegyen közetetek a bizalom, hiszen használat közben a későbbiekben is merülhetnek fel kérdések, problémák.

Tartsd karban a szaunát!

A történet nem ér véget azzal, hogy boldogan beülsz az első otthoni szaunaestedre. Ahhoz, hogy sokáig zavartalanul élvezhesd, a megfelelő használat és karbantartás nagyon fontos.

A szauna használatának szabályairól sok helyen olvashatsz. Érdemes például lezuhanyozni előtte, és tisztán beülni izzadni lepedőt terítve magad alá. Betegen soha ne használd a szaunát, különösen hőemelkedés vagy láz esetén! Az egyes ülések között 10-15 perc szünetet ajánlatos tartani, ekkor pihenj és pótold az elvesztett folyadékot. Egymás után ne ülj be 2-3 alkalomnál többször a szaunába, mert megterhelő a szervezet számára.

Szaunázás után gondoskodj a lehűlésről, zuhanyzásról és újfent a folyadékpótlásról.

Ha végeztél a szaunázással, akkor hagyd nyitva az ajtót, hogy a párás, meleg levegő távozhasson, a kabin kiszáradhasson. Ez nagyon fontos, mert a szauna klímája igencsak kedvez a penész kialakulásának. Penészes szaunában üldögélni pedig se nem túl esztétikus, se nem túl egészséges.

Ugyanúgy tisztítani is kell a szaunát, mint a ház többi helyiségét. Porszívót bátran használhatsz benne, a felmosásnál viszont már óvatosabban járj el. Ne használj vegyszereket vagy olyan szert, ami kárt tesz a fában. Az elektromos részeket puha ronggyal tisztítsd meg a portól.

A vásárlás során is kérhetsz tanácsot, biztosan fogsz kapni karbantartási útmutatót is.

Array